Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Premium 420 DCI '05 - Brak zegarów, nie działają wycieraczki - elektroni

Maciekklep 11 Oct 2018 16:41 1011 5
    Maciekklep
    Level 9  
    Witam,
    Posiadam Premiumke 420 dci która stała ok. Pół roku po czym zaczęły dziać sie różne problemy z elektryką, min. Problemy z magistralą Can. Pech chciał ze było zwarcie na manetce od hamulca górskiego (pokrętło na czubku manetki od wycieraczek) i w momencie gdy przekręciłem je, spaliły się bezpieczniki od VECU i hamulca górskiego (FU57 i FU662) oraz zegary nie reagują na włączenie zapłonu. Gdy włączam światła, licznik się podświetla i "pipczy", lecz po włączeniu zapłonu czy uruchomieniu silnika nadal jakby nie wykrywał licznik że powinien się uruchomić. Dodam, że miałem wcześniej problem z szalejącymi obrotami, niemożnością wyłączenia silnika z kluczyka i ogólnie defektem 200. Po akcjii z licznikiem problem ustał. Licznik gdy podłaczę żółtą wtyczkę miga przez ułamek sekundu oraz wskaźniki ustawiają się w pozycji zerowej (słychać dźwięk silniczków). Na liczniku jak i VECU brak jakichkolwiek objawów spalenia, po podłączeniu do komputera pokazuje tylko błędy z magistralą can oraz z magistralą j1587, a licznikiem nie można się połączyć. Czy zakupić nowy licznik czy może to jest coś innego?
    Maciekklep
    Level 9  
    Mogę się połączyć ze wszystkimi komputerami oprócz zegarów. Gdy robię test wskaźnika z poziomu VECU np. oleju to zamiast ruszyć licznik, odzywają się wycieraczki ale tylko lekko drgną tak jakby nie miały masy. Masę spod zderzaka poprawiłem, 2 przewody były urwane ale je przylutowałem i zabezpieczyłem resztę.
    Maciekklep
    Level 9  
    No i doszły nowe zegary które reagują w taki sam sposób. Czyli jednak zegary były sprawne. Teraz gdzie szukać problemu? Brak zasilania? Vecu?