Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altium Designer - Rules SolderMaskExpansion

Kermolek2011 12 Oct 2018 08:00 360 4
Altium Designer Computer Controls
    Kermolek2011
    Level 2  
    Witam,

Projektuję płytkę drukowaną w Altiumie. Czy może ktoś powiedzieć jakie ustawić parametry aby wizualnie pady umieszczone na Poligon nie były powieszone o Soldermask względem drugiego padu tego samego elementu.
    Wydaje mi się ze chodzi o regułę w Rules->Mask->SolderMaskExpansion.

Pozdrawiam, Krzysztof

Altium Designer - Rules SolderMaskExpansion
  • Altium Designer Computer Controls
    arturt134
    Level 27  
    Może napisz trochę wolniej, krótszymi zdaniami, bo szczerze mówiąc nie łapię o co pytasz.
  • Altium Designer Computer Controls
    Kermolek2011
    Level 2  
    Przykładowo mamy resytor umieszczony jedną strona na Poligon w trybie Direct czyli jest zlany tak jak na zdjęciu,
    soldermaska spowodowała dodatkowe odsłonięcie większego rozmiaru miedzi przez co pad wydaje się być większy.
    Chodzi o to żeby wizualnie pady umieszczone na Poligon i poza miały taki sam obszar widocznej miedzi.
    Zaznaczyłem to na zdjęciu strzałkami.
    Zdzisław1980
    Level 24  
    Połączenie Polygon-u z padem SMD w trybie Relief nie pasuje?
    Lepszy montaż i serwis i dla elementów SMD też lepiej - nie uciekają przy rozpływie podczas lutowania.
    Jeżeli nie to pozostaje indywidualnie każdy pad ustawić w opcji Soldermask expansion zaznaczyć zamiast standardowego "Expansion values" from rules na "Specify expansion values".
    Przy dużej ilości jest to upierdliwe.
    Ja stosuję połączenie w trybie Relief.
    arturt134
    Level 27  
    No to teraz sprawa jasna. Ja też używam połączenia Relief, bo Direct to koszmar w lutowaniu ręcznym - tak szybko odprowadza ciepło, że cyna się nie chce topić...