Chcę zbudować urządzenie, które będzie załączać inne. Na schemacie widnieje kondensator 100 nF/630 V, natomiast ja mam tylko 220 nF/630 V. Zastanawiam się, czy taką podmiankę mogę zrobić?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theresp3ots wrote:G.R. wrote:Od kiedy żarówka jest ledem a led żarówką ?
Jesteś taki mądry !
Męcz się sam ze swoim problemem.
_jta_ wrote:Nie powinna - wygląda na to, że masz w układzie zwarcie.
kokapetyl wrote:A prawidłowe wyzwolenie triaka wymaga podania impulsu na bramkę w pierwszej i trzeciej "ćwiartce" sinusoidy.Bo to prąd/napięcie przemienne i płynie w obydwu kierunkach.
_jta_ wrote:Może trzeba inaczej zrobić układ gasikowy - tak, by nie dawał prądu płynącego przez ten zasilacz.
G.R. wrote:Tak. Tylko przy zasilaniu diod LED układ musi być wstępnie obciążony, choćby tak, jak pisał _ita_. Ponadto zauważ, że cały prąd pobierany przez ekspress, czyli ponad 5 A, będzie płynął poprzez zespół tych sześciu diod.Zastanawiam się czy jeśli zmienię triak np BT 106 czy układ będzie poprawnie pracował ?
Krzysztof Kamienski wrote:G.R. wrote:Tak. Tylko przy zasilaniu diod LED układ musi być wstępnie obciążony, choćby tak, jak pisał _ita_. Ponadto zauważ, że cały prąd pobierany przez ekspress, czyli ponad 5 A, będzie płynął poprzez zespół tych sześciu diod.Zastanawiam się czy jeśli zmienię triak np BT 106 czy układ będzie poprawnie pracował ?I jeszcze jedno - jeżeli ten ekspress pobiera jakikolwiek prąd ,,stanby", chocby na zegar, układ NIE BEDZIE DZIAŁAŁ.