Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Cieknie woda z zaworu bezpieczeństwa

lisu24 13 Oct 2018 21:25 63276 35
Automation24
    lisu24
    Level 9  
    Witam
    Rozpocznę od tego, że jestem laikiem w temacie i zupełnie się na tym nie znam, ale do rzeczy. Mam piec c.o. na węgiel, drewno, układ otwarty z naczyniem przelewowym. Ciągle mi kapie woda z tego zaworu z niebieskim kapturkiem. Czy ktoś podpowie, jaka może być przyczyna, czy wymiana tego zaworu rozwiąże problem?

Cieknie woda z zaworu bezpieczeństwa
  • Automation24
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Brak ciśnienia wstępnego powietrza w naczyniu przeponowym. Biały baniak.
    Trzeba zakręcić dopływ zimnej wody, odkręcić kran z ciepłą wodą i pompować powietrze do tego baniaka, aż manometr pokaże 3 bary, a woda z kranu przestanie lecieć.
    lisu24
    Level 9  
    Z białym baniakiem kombinowałem na wszystkie sposoby,wpompowywałem 2 bary potem 3 bary i kapanie nie ustawalo.Co zauważyłem, im woda w baniaku jest gorętsza tym kapanie jest mniejsze.Czyli co jak problem nie tkwi w białym baniaczku to zawór do wymiany czy może być jeszcze inna przyczyna?
    Edzien
    Level 9  
    Lisu24, mam ten sam problem tyle że na układzie otwartym.
    Po prostu od czasu do czasu z niego kapało, szczególnie kiedy było "napalone".
    Kupiłem nowy za około 20zł i wymieniłem, problem znowu się powtórzył.
    Nie mam za bardzo czasu żeby grzebać, podstawiłem wiadro i tak kapie przez miesiąc.
    Ale przyłączam się do tematu.
    darek.jacek
    Level 13  
    Po co zawór bezpieczeństwa w układzie otwartym?
    lisu24
    Level 9  
    U mnie też układ otwarty, patent mam ten sam (wiadro z tego kapania potrafi się napełnić w kilka dni). Jeżeli nie zawór, to w czym może leżeć problem?
    piracik
    Piszecie o układzie otwartym ale układzie CO. Kapie wam zaś z zaworu CWU!
    lisu24 wrote:
    jeżeli nie zawór to w czym może leżec problem?

Zrobiłeś to co napisałem? Nie ma poprawy?
    Edzien
    Level 9  
    Zgadza się Piracik, cieknie zawór bezpieczeństwa na układzie doprowadzającym wodę do bojlera(wymiennika ciepła)- czyli w instalacji CWU.
    Może wiesz jaka jest przyczyna?
  • Automation24
    lisu24
    Level 9  
    piracik wrote:
    Piszecie o układzie otwartym ale układzie CO. Kapie wam zaś z zaworu CWU!
    lisu24 wrote:
    jeżeli nie zawór to w czym może leżec problem?

Zrobiłeś to co napisałem? Nie ma poprawy?

Tak zrobiłem, kapanie nie ustało.
    goldzik15
    Level 15  
    Posiadasz manometr gdzieś na zimnej wodzie? Załóż pistolet do pompowania bez spuszczania wody i jakie ciśnienie pokaże. Posiadasz reduktor na wejściu czy własna studnia?
    piracik
    Jeśli zrobiłeś dokładnie tak jak opisałem i nadal kapie to może oznaczać, że cieklo juz tak długo, że zawór pokrył sie kamieniem i nalezy go wymienic
    roman 18
    Level 24  
    Koledzy, jeżeli kapie długi czas to zawór bezpieczeństwa będzie do wymiany(Piracik ma rację). Ale jeżeli kapie po wymianie zaworu to do wymiany jest naczynko przeponowe bo membrama w nim jest pęknięta. Żeby to sprawdzić należy przycisnąć wentyl który jest w naczynku do pompowania powietrza ,jeżeli poleci woda to do wymiany. pozdrawiam.
    lisu24
    Level 9  
    goldzik15 wrote:
    Posiadasz manometr gdzieś na zimnej wodzie? Załóż pistolet do pompowania bez spuszczania wody i jakie ciśnienie pokaże. Posiadasz reduktor na wejściu czy własna studnia?

Nie posiadam żadnego manometru,ktory pokazywałby ciśnienie w sieci mogę sprawdzić tylko temperature,woda jest z sieci wodociągowej na zasilaniu mam dwa zawory.
    Co do naczynia to po naciśnięciu zaworu uchodzi tylko powietrze woda się nie pojawia.
    Czy jeżeli będę chciał wymienić zawór to należy najpierw spuścić całą wodę ze zbiornika(250l)?Jak to poprawnie zrobić?
    roman 18
    Level 24  
    Kolego, wcale nie musisz spuszczać wody, zakręć zawór zasilania bojlera (zimna), ale pamiętaj aby krany od ciepłej wody były zamknięte, następnie przekręć kapturem zaworu bezpieczeństwa aby upuścić ciśnienie. Dla pewności możesz posiłkować się inną osobą aby przytrzymać jakiejś naczynie pod tym zaworem, bo gdy ty wykręcisz zawór woda może troszkę wypływać ale będzie działo się to bez ciśnienia i dość leniwie,następnie wkręcasz nowy zawór i po problemie. pozdrawiam.
    MANTA20E
    Level 16  
    Witam

Zauważyłem że rozczulacie się nad prymitywnym zaworem bezpieczeństwa do CWU...

Nasz kolega "lisu24" nie napisał ile lat ma ta instalacja....
    Po jakimś czasie użytkowania ten zawór i tak zacznie cieknąć ...ze starości pewnie..

Kolego "lisu24" zasuwaj jutro do sklepu hydraulicznego po nowy zawór bezpieczeństwa oraz małą rolkę taśmy teflonowej do uszczelnienia gwintu.

Nie zapomnij przed wymianą zaworu najpierw odciąć dopływ wody do tegoż zbiornika a następnie pozbyć się z niego ciśnienia poprzez opróżnienie go z wody.

Z tego co widać na zamieszczonej przez Ciebie fotografii jest to standardowy zawór bezpieczeństwa o rozmiarze raczej 1/2 cala i ciśnieniu zrzutu wody od 4 do 5 kg/cm2....

No chyba że u Ciebie w instalacji wody użytkowej jest wyższe ciśnienie...wtedy trzeba zawór powyżej 5 kg/cm2
    Homo_toxicus
    Level 24  
    Na jakie ciśnienie jest ten zawór (?) i czy jak dobrze patrzę jest on wkręcony w króciec bojlera?

Mam wrażenie, że oglądamy zdjęcie bojlera z dwiema wężownicami i zaworu wkręconego w jakiś króciec. Jeżeli ten zawór zabezpiecza w ten sposób bojler przed wzrostem ciśnienia to kapanie podczas grzania może być normalną sprawą, pomijając "ciekawe rozwiązanie". :-)
    MANTA20E
    Level 16  
    roman 18 wrote:
    Koledzy, jeżeli kapie długi czas to zawór bezpieczeństwa będzie do wymiany(Piracik ma rację). Ale jeżeli kapie po wymianie zaworu to do wymiany jest naczynko przeponowe bo membrama w nim jest pęknięta. Żeby to sprawdzić należy przycisnąć wentyl który jest w naczynku do pompowania powietrza ,jeżeli poleci woda to do wymiany. pozdrawiam.

Do kolegi "roman18".........

Co ma "piernik do wiatraka" itp...itd....
    Proponuję przypomnieć sobie KOLEGO do czego służy zbiornik przeponowy połączony ze zbiornikiem CWU....

W przypadku, który opisał "lisu24" to jest niepotrzebne...
    Homo_toxicus
    Level 24  
    MANTA20E wrote:
    ....Proponuję przypomnieć sobie KOLEGO do czego służy zbiornik przeponowy połączony ze zbiornikiem CWU....

Tak naprawdę nie wiemy gdzie jest wpięty ten biały zbiornik przeponowy.
    MANTA20E
    Level 16  
    Witam
    Do kolegi "Homo_toxicus"

W instalacjach CO w systemie otwartym z czym mamy do czynienia w przypadku kolegi "lisu24" nie stosuje się ciśnieniowych naczyń przeponowych....(nazwa mówi system otwarty--czytaj --bez ciśnienia)

Do tego układu dołączamy zbiornik CWU, w którym już mamy ciśnienie sieci wodociągowej... i dalej ... podgrzewając wodę piecem CO w tym zbiorniku powodujemy dodatkowy wzrost ciśnienia w układzie CIEPŁEJ WODY UŻYTKOWEJ (CWU).
    Żeby zniwelować tzw. strzały w rurach po otwarciu kranu CWU stosujemy właśnie wyrównawcze zbiorniki z poduszką powietrzną.

Więc u naszego przesympatycznego kolegi "lisu24" nie ma inne opcji istnienia tegoż zbiornika przeponowego....
    lisu24
    Level 9  
    Zbiornik z zaworami był montowany niecałe 2 lata temu,z zaworu kapie niezależnie czy woda jest dogrzewana czy nie(powiedziałbym ,że im woda bardziej się wychładza tym kapie bardziej)zbiornik jest z jedną wężownicą.Naczynie wzbiorcze jest podciągnięte tą najniższą rurką do zaworu spustowego zbiornika.

Cieknie woda z zaworu bezpieczeństwa Cieknie woda z zaworu bezpieczeństwa
    Homo_toxicus
    Level 24  
    MANTA20E wrote:
    ....W instalacjach CO w systemie otwartym z czym mamy do czynienia w przypadku kolegi "lisu24" nie stosuje się ciśnieniowych naczyń przeponowych....(nazwa mówi system otwarty--czytaj --bez ciśnienia)....

Zwracam honor :-). Za szybko się rozpisałem :-)
    MANTA20E
    Level 16  
    Witam
    Kolego "lisu24" nie przejmuj się tymi dywagacjami, które tutaj na forum powstały...
    Tak jak napisałem wcześniej, zasuwaj po nowy zawór bezpieczeństwa i to tyle...

Na pewno załatwi to twój problem..
    Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jakość obecnie sprzedawanych produktów, skoro twoja instalacja ma tylko 2 lata to może trafił ci się jakiś bubel.....w postaci zaworu ..
    W moim przypadku dotyczącym zaworu BZ było tak:
    pierwszy zawór zamontowany w 1999r (żył do końca życia zbiornika)
    następny w 2010 po wymianie zbiornika na dwupłaszczowy...
    kolejny w 2015
    a teraz jeszcze jeden w 2017r do tego samego zbiornika...

Więc mamy obraz jakości elementów hydrauliki......względem nowoczesnej myśli technicznej...
    Ma się zepsuć dosyć szybko abyś musiał nabyć następny .....

Pozdrawiam
    lisu24
    Level 9  
    Ok,to teraz jeszcze ponawiam pytanie czy muszę spuscić całą wodę ze zbiornika czy tylko zakręcam zasilanie wody i mogę go wykrecić?
    MANTA20E
    Level 16  
    roman 18 wrote:
    Kolego mantana czytaj z uwagą i ze zrozumieniem tego co piszszą inni,albo nie zabieraj głosu w dyskusij. Pozdrawiam.

Witam
    Bez urazy ...przeczytałem ze zrozumieniem...
    Zaproponowałeś Kolego zbyt wcześnie wymianę zbiornika przeponowego...

Pozdrawiam
    grzmak
    Level 11  
    Miałem ta samą historię. U mnie po prostu za wysokie ciśnienie w sieci wodociągowej. Nie pomogło naczynie przeponowe. W sieci miałem 5,5 bar. Założyłem reduktor, ciśnienie 2,5 bar i o kapaniu zapomniałem. Sprawdź ciśnienie wody w sieci.
    MANTA20E
    Level 16  
    Witam

Jak to ktoś z naszych kolegów, powiedział wcześniej, nie musisz spuszczać całej wody ze zbiornika.....

Pytanie:
    Czy będziesz to robił sam...czy masz kogoś kumatego do pomocy...

Najpierw odciąć dopływ wody do zbiornika, później odkręcić najniżej położone krany żeby pozbyć się ciśnienia, jak woda przestanie lecieć z nich należy je zamknąć.

Opcja pierwsza: robisz sam...niestety trzeba opróżnić zbiornik z wody do poziomu zaworu, który chcesz wymienić....,

Opcja druga: przy pomocy innej osoby ---

wykręcasz zawór a twój asystent zatyka wyciek wody ze zbiornika ręką/ścierką/ lub czymś innym dostępnym pod ręką ...niestety...
    Pamiętaj że, zawór musisz mieć wcześniej przygotowany do wkręcenia nawinięty teflonem itp/itd
    lisu24
    Level 9  
    grzmak wrote:
    Miałem ta samą historię. U mnie po prostu za wysokie ciśnienie w sieci wodociągowej. Nie pomogło naczynie przeponowe. W sieci miałem 5,5 bar. Założyłem reduktor, ciśnienie 2,5 bar i o kapaniu zapomniałem. Sprawdź ciśnienie wody w sieci.

Jak sprawdzić ciścienie zasilania?Mam kran na początku zasilania i woda z niego bardzo mocno leci jak maksymalnie go odkęce.
    BrodowskiG
    Level 22  
    Opcje są trzy:
    -wysokie ciśnienie sieci.... założyć reduktor
    -problemy z naczyniem przeponowym... uszkodzona membrana (poleci woda wentylem przy zrzuceniu powietrza) lub złe ciśnienie powietrza (napompowac bez ciśnienia wody i sprawdzić wentyl. przy malym cisnieniu powietrza można dać ciśnienie wody i się zmierzy jakie jest w sieci i takie powinno być ciśnienie powietrza gdy nie ma ciśnienia wody)
    -uszkodzony zawór bezpieczeństwa (wymienić... o odpowiednim ciśnieniu)
    a Wy robicie z tego doktorat.