Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie zasilaniem LM393, brak reakcji na spadek napięcia

chuck92 14 Paź 2018 15:13 267 9
  • #1 14 Paź 2018 15:13
    chuck92
    Poziom 7  

    Witam!
    Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym układem?
    Mianowicie, mam złożony fizycznie układ podobny do tego ze schematu i problem polega na tym, że LM393 nie działa prawidłowo, podczas gdy napięcie na wejściu odwracającym jest większe od wejścia nieodwracającego LM ładnie zwiera bramkę Q5 do masy ale gdy obniżam napięcie wejściowe V1, spada napięcie na wejściu odwracającym aczkolwiek zatrzymuje sie na poziome napięcia wejścia nieodwracającego i LM nie rozwiera wyjścia. Co może być przyczyną? Na symulacji nie ma tego problemu, a fizycznie to ustrojstwo nie działa. Ogólnie samo sterowanie mosfetami jest dobrze rozwiązane?
    Z góry dzięki za pomysły :)
    Sterowanie zasilaniem LM393, brak reakcji na spadek napięcia

    0 9
  • #2 15 Paź 2018 09:33
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Jeśli podasz na wejście 8V, a LM393 ustawi wyjście w stan wysokiej impedancji to R8 podciągnie do 5V a więc Ugs będzie 3V co wystarczy do załączenia tranzystora.

    Kiedy podasz tylko V2 układ ma prawo sie nie uruchomić, bo zasilanie bierze z wyjścia, a wyjście załączy dopiero jak dostanie zasilanie.

    0
  • #3 15 Paź 2018 10:01
    chuck92
    Poziom 7  

    Niestety to raczej nie jest przyczyną problemu ponieważ podpinalem zasilanie LM również do katod diod shottky i efekt był taki sam. LM nie potrafił wysterować swojego wyjścia na wysoką impedancję.
    Poza tym w tym układzie są podawane jednocześnie oba napięcia. LM ma za zadanie sterować nimi swoim wyjściem, czyli zamykać jeden klucz mostet jednocześnie otwierając drugi i na odwrót. Nie jestem pewien czy te mosfety odpowiednio będa działać w tym ukladzie?

    0
  • #4 15 Paź 2018 10:48
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    chuck92 napisał:
    LM nie potrafił wysterować swojego wyjścia na wysoką impedancję.
    95% układów scalonych nie może pracować z napięciami na pinach wykraczającymi poza szyny zasilające, jeśli nie podano wprost w DS że można (wejścia można), to należy założyć że nie.

    chuck92 napisał:
    Niestety to raczej nie jest przyczyną problemu ponieważ podpinalem zasilanie LM również do katod diod shottky i efekt był taki sam.
    Pewnie coś przeoczyłeś, rezystor podciągający gdzie był?

    0
  • #5 15 Paź 2018 10:56
    chuck92
    Poziom 7  

    Rezystor podciagajacy był wpięty między zasilanie z diod shottky a wyjściem LM.
    Powiem więcej, wpinalem nawet zwykły BC547 baza do wyjścia LM żeby komparator sterował tranzystorem który będzie zawierał mi tego BS170 do masy i LM miał ten sam problem (nie wysterowuje wysokiej impedancji). Mam wrażenie że gdy obniżam napięcie V1 żeby sprawdzić działanie komparatora to LM się jakby zawiesza w momencie gdy napięcia na wejściach są podobne. Wystarczy ze zwykłym miernikiem dotknę nóżki odwracającej i się przełączy tak jak powinien.

    0
  • #6 15 Paź 2018 18:23
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Cytat:
    Rezystor podciagajacy był wpięty między zasilanie z diod shottky a wyjściem LM.
    I jakie miałeś wtedy napięcia w stanie niskim i wysokim? Małe MOSFETy jak BS170 są bardzo wrażliwe na ESD, sprawdź czy bramka nie "ciągnie" prądu - jak to często bywa przy takim uszkodzeniu.

    Cytat:
    Mam wrażenie że gdy obniżam napięcie V1 żeby sprawdzić działanie komparatora to LM się jakby zawiesza w momencie gdy napięcia na wejściach są podobne. Wystarczy ze zwykłym miernikiem dotknę nóżki odwracającej i się przełączy tak jak powinien.
    A przy napięciach znacząco różnych działa? Na wyjściu sam pull-up i mierzysz. Blisko progu przełączania mógł by się wzbudzać, kiedy nie ma histerezy, ale "zawiesić" było by trudno (takie efekty były znane w antycznych wzmacniaczach operacyjnych, kiedy napięcie wejściowe wychodziło poza dopuszczalny zakres)

    0
  • #7 17 Paź 2018 17:16
    chuck92
    Poziom 7  

    jarek_lnx napisał:
    I jakie miałeś wtedy napięcia w stanie niskim i wysokim? Małe MOSFETy jak BS170 są bardzo wrażliwe na ESD, sprawdź czy bramka nie "ciągnie" prądu - jak to często bywa przy takim uszkodzeniu.

    Wątpię, że go uszkodziłem ponieważ, montowałem innego BS'a i było to samo, szczególnie że zwracałem uwagę na to by nie dotykać palcami jego wyprowadzeń.
    Dokładnie sytuacja wygląda następująco:
    1. W stanie początkowym po załączeniu obu napięć wejściowych (napięcie V1 > 7V; V2~7,5V) LM wysterowuje poprawnie zwarcie swojego wyjścia do masy.
    2. Obniżam napięcie V1 (próg zadziałania LM ustawiony na około 6,9V) gdy napięcie V1 zbliża się do 7V, wejście odwracające (z dzielnika V1) mimo dalszego obniżania napięcia V1 zatrzymuje się, tak samo jak V1, reasumując napięcie V2 w tym momencie musi podtrzymywać V1, co (chyba) nie pozwala na przełączenie do końca LM.

    Druga sprawa, ogólnie bazuję na tym projekcie:
    http://www.ti.com/tool/TIDA-00394

    Chcę natomiast bez dedykowanego układu zarządzania MOSFETami zrealizować przełączanie na LM393 (bądź innym podobnym układzie).
    Odnośnie do mojego kolejnego symulowanego schematu chciałbym, żeby to realizowało następującą funkcję:
    1. V1, V2 => Akumulatory
    2. Zewnętrzny przełącznik "S2" którym wybiera się podstawowy akumulator
    3. Gdy podstawowym jest V1, LM (U1B) mierzy na nim spadek napięcia, w momencie jego spadku poniżej zadanego progu, przełącza się w stan wysokiej impedancji i zasilanie przełącza się na V2
    4. W tym momencie można wyjąć akumulator V1 i przełączyć przełącznik na "S2" na pozycję mierzącą napięcie drugiego akumulatora V2
    5. Po włożeniu V1 układ dalej będzie pracował na V2 ponieważ U1A wysterowuje odwrotnie do U1B swoje wyjście.
    Poniżej schemat, czy takie coś może działać odpowiednio po zmontowaniu układu?
    PS. W symulacji działa jak należy, XMM1 jest podłączony pod napięcie wypadkowe, które potrzebuję do urządzenia docelowego.
    Sterowanie zasilaniem LM393, brak reakcji na spadek napięcia

    0
  • #8 19 Paź 2018 14:39
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    chuck92 napisał:
    Dokładnie sytuacja wygląda następująco:
    1. W stanie początkowym po załączeniu obu napięć wejściowych (napięcie V1 > 7V; V2~7,5V) LM wysterowuje poprawnie zwarcie swojego wyjścia do masy.
    2. Obniżam napięcie V1 (próg zadziałania LM ustawiony na około 6,9V) gdy napięcie V1 zbliża się do 7V, wejście odwracające (z dzielnika V1) mimo dalszego obniżania napięcia V1 zatrzymuje się, tak samo jak V1, reasumując napięcie V2 w tym momencie musi podtrzymywać V1, co (chyba) nie pozwala na przełączenie do końca LM.
    Dopiero teraz zrozumiełem, problem nie jest w "niedziałającym" komparatorze, ale w jednoczesnym załączeniu MOSFETów podczas zmiany stanu, w aplikacji Texasa na oscylogramach też widać zwarcia pri do sec.

    Jeśli zamiast akumulatorów podłączasz zasilacze regulowane o znikomej wydajności prądowej dla prądu wpływającego (jak większość zasilaczy) to dodaj do nich wstępne obciążenie.

    0
  • #9 27 Paź 2018 08:58
    chuck92
    Poziom 7  

    jarek_lnx napisał:
    Jeśli zamiast akumulatorów podłączasz zasilacze regulowane o znikomej wydajności prądowej dla prądu wpływającego (jak większość zasilaczy) to dodaj do nich wstępne obciążenie.

    Tzn rozumiem winowajcą jest zasilacz regulowany? Do sprawdzania przełączania używam przetwornicy step-down 0-35V. Jednakże sprawdzałem to na zasilaczu laboratoryjnym i było tak samo.
    W jaki sposób najprościej dołączyć to obciążenie, chodzi o dodanie zwykłego rezystora obciążającego bezpośrednio na wyjściu zasilacza?

    0
  • #10 28 Paź 2018 09:50
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    chuck92 napisał:
    chodzi o dodanie zwykłego rezystora obciążającego bezpośrednio na wyjściu zasilacza?
    Tak.

    0
  Szukaj w 5mln produktów