Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio lampowe Grundig 3039 - Zagra chwile po czym trzeszczy

kamilq777 14 Oct 2018 19:48 1059 6
    kamilq777
    Level 13  
    Mam problem z radiem lampowym Grundig 3039. Niestety po uruchomieniu i znalezieniu stacji zagra przez moment po czym zaczyna trzeszczeć i cicho grać. Po poruszeniu kablem od anteny na chwile dźwięk sie poprawia, ale po chwili znowu wraca ten sam problem. Wydaje mi się, że to nie jest problem z anteną.
    Nagrałem filmik jak to dokładnie wygląda, momenty kiedy dzwięk sie poprawia to jak ruszam z tyłu kablem od anteny lub krece podencjonometrem, np jak znajdzie stacje na sekunde zagra glosno i czysto a zaraz zaczyna cicho i trzeszczy. Dodam ze elektronika nie jest moją mocną stroną, a z takim radiem spotykam sie pierwszy raz.
    https://www.youtube.com/watch?v=qsp-flFw_Jw

EDIT Chciałym sie dowiedzieć co moglbym zrobić? W czym może tkwić problem.
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie określiłeś zakresu pomocy...
    Na początek, do wyczyszczenia odpowiednimi preparatami, Kontakt S, Kontakt 60, przełącznik zakresów i potencjometr regulacji wzmocnienia. Styki w podstawkach lamp też warto wyczyścić.
    Pamiętaj, że w tym radiu panują napięcia niebezpieczne dla życia.
    zadam64
    Level 39  
    Witam.Skoro nie jest Twoja najmocniejsza strona elektronika, a szczegolnie obycie i wiedza z podwyzszonym napieciem w odbiorniku lampowym ,proponuje jakis warsztat naprawy RTV niekoniecznie serwis ze znajomoscia tematu odbiornikow radiowych lampowych.Zasilanie sieciowe nie jest takie samo co w odbiornikach tranzystorowych.Decyzja nalezy do Ciebie .Jesli masz na tyle wiedzy,odwage,miernik, to tez proponuje zdobyc schemat tego odbiornika.Powodzenia.
    https://www.electronica-pt.com/esquema/old-tv/grundig/grundig-3039-47123/
    kamilq777
    Level 13  
    Grzegorz Markowski wrote:
    Na początek, do wyczyszczenia odpowiednimi preparatami, Kontakt S, Kontakt 60, przełącznik zakresów i potencjometr regulacji wzmocnienia. Styki w podstawkach lamp też warto wyczyścić.

Poprawiłem opis w temacie. Akurat kontakt S i konakt u mam, 60 niestety nie. To w wolnej chwili przeczyszcze to radio, najpierw musze je wyczyśćić bo jest pełno kurzu. A jest jakies ryzyko uszkodzenia lampy podczas jej wyjmowania?

zadam64 wrote:
    Witam.Skoro nie jest Twoja najmocniejsza strona elektronika, a szczegolnie obycie i wiedza z podwyzszonym napieciem w odbiorniku lampowym ,proponuje jakis warsztat naprawy RTV niekoniecznie serwis ze znajomoscia tematu odbiornikow radiowych lampowych.Zasilanie sieciowe nie jest takie samo co w odbiornikach tranzystorowych.Decyzja nalezy do Ciebie .Jesli masz na tyle wiedzy,odwage,miernik, to tez proponuje zdobyc schemat tego odbiornika.Powodzenia.

Niestety mieszkam w niemczech, a naprawa w jakims serwisie rtv bedzie nie opłacalna. Radio bedzie na sprzedaż.
    Miernik mam, ale najpierw musiał bym wiedzieć co sprawdzać. Myslalem że będa to na początek jakieś proste rzeczy, typu co kolega wyżej opisał, czyli czyszcenie itd. To sproboje i zobacze czy bedzie jakiś efekt.
    Grzegorz Markowski
    Lampy novalowe łatwo da się wyjąć z podstawek. Możesz sobie pomóc płaskim wkrętakiem, podważając delikatnie lampę od spodu. Wsuwasz ostrze pomiędzy podstawkę i cokół lampy. Nie przechylaj lamp na bok przy wyjmowaniu, bo wykrzywisz wyprowadzenia.
    Uważaj na wyprowadzenia anteny ferrytowej.
    Jeśli czyszczenie nie da poprawy, szukaj serwisanta. Bez wiedzy i doświadczenia... Warto też mieć lampy na podmianę.
    W Niemczech jest sporo ludzi, którzy zajmują się takimi urządzeniami na zasadzie koleżeńskiej pomocy. Por. http://www.jogis-roehrenbude.de/ Strona nie jest już aktualizowana, ale jeśli zostawisz sobie to radio, możesz znaleźć na niej jakiś kontakt.

GM
    zadam64
    Level 39  
    kamilq777 wrote:

Poprawiłem opis w temacie. Akurat kontakt S i konakt u mam, 60 niestety nie. To w wolnej chwili przeczyszcze to radio, najpierw musze je wyczyśćić bo jest pełno kurzu. A jest jakies ryzyko uszkodzenia lampy podczas jej wyjmowania?

zadam64 wrote:

Niestety mieszkam w niemczech, a naprawa w jakims serwisie rtv bedzie nie opłacalna. Radio bedzie na sprzedaż.
    Miernik mam, ale najpierw musiał bym wiedzieć co sprawdzać. Myslalem że będa to na początek jakieś proste rzeczy, typu co kolega wyżej opisał, czyli czyszcenie itd. To sproboje i zobacze czy bedzie jakiś efekt.

Witam.Wiem ,ze duzo rodakow prowadzi tez liczne male punkty naprawcze RTV,Troche popytac nawet w jezyku ojczystym.Wiedza poparta 35 letnim pobytem w HH.

Dodano po 3 [minuty]:

Lampy novalowe łatwo da się wyjąć z podstawek. Możesz sobie pomóc płaskim wkrętakiem, podważając delikatnie lampę od spodu. Wsuwasz ostrze pomiędzy podstawkę i cokół lampy. Nie przechylaj lamp na bok przy wyjmowaniu, bo wykrzywisz wyprowadzenia.
    Uważaj na wyprowadzenia anteny ferrytowej.
    Jeśli czyszczenie nie da poprawy, szukaj serwisanta. Bez wiedzy i doświadczenia... Warto też mieć lampy na podmianę.
    W Niemczech jest sporo ludzi, którzy zajmują się takimi urządzeniami na zasadzie koleżeńskiej pomocy. Por. http://www.jogis-roehrenbude.de/ Strona nie jest już aktualizowana, ale jeśli zostawisz sobie to radio, możesz znaleźć na niej jakiś kontakt.

GM

Przed przystapieniem do proponowanych czynnosci nie zapomnij wyciagnac wtyczki zasilajacej z gniazdka.
    Grzegorz Markowski
    [quote="zadam64"][quote="kamilq777"]

...
    Przed przystapieniem do proponowanych czynnosci nie zapomnij wyciagnac wtyczki zasilajacej z gniazdka.

I odczekać parę minut, aby się kondensatory filtru zasilacza rozładowały.

GM