logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować stronę HTML do różnych rozdzielczości ekranu?

Drelik 30 Sie 2005 12:36 987 9
REKLAMA
  • #1 1777024
    Drelik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam taki problemik, poniewa robie sobie stronke w htmlu a jest to moj poczatek czy moglby ktos mi powiedziec jak zrobic zeby stronka w roznych rozdzielczosciach nie rozchodzila sie, rozdeformowala, pewno wiece o co chodzi. Bede wdzieczny za podpowiedz. pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #2 1777123
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Umieszczaj zawartość w niewidocznej tabelce a jej wielkości (szerokość i ewentualną wysokość) zamiast podawać w % podawaj w px.. a na dobrą sprawę to zapoznaj się z CSSem
  • REKLAMA
  • #3 1777244
    emes
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    czyli zamiast np width="100%", bo załóżmy, że u Ciebie przy całej szerokości strona wyglada tak jak chciałeś, dać stałą szerokość dla wszystkich np width="900" (ew. 900px)

Czy o ten problem chodzi? Jak o inny lub cos wiecej, to napisz konkretniej.

pozdro600
  • REKLAMA
  • #4 1782631
    Drelik
    Poziom 10  
    dokladnie to chodzi mi o to by na kazdym komputerze strona sie otwierala tak samo niezaleznie od tego czy ktos ma ustawiaono rozdzielczosc 640x480 czy 1024x768 czy na jakielkolwiek inneja nie ze u jednego bedzie dobrze a u drugiego powiedzmy co ma wieksza rozdzielczosc to cos sie bedzie deformowalo tzn przesuwaly sie beda jakies elementy graficzne czy cos w tym stylu
  • #5 1783085
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    strony robię od dawna, nigdy się na d takim problemem nie zastanawiałem i nigdy się nie pojawił... pokaż tą stronę to coś poradzimy.
  • REKLAMA
  • #6 1783107
    Drelik
    Poziom 10  
    nie mam jej jeszcze wrzuconej do netu, chyba ze am ten kod bym wstukal. ale teraz mam jeszcze jedno pytanko. jak twieram stronke w IE to jest wszystko ok a jak w jakiejjsc innej przegladarce np w firefoxie to nie widac elementow graficznych typu jpg, co z tym mam zrobic ??
  • Pomocny post
    #7 1783158
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Poprawić kod. Nie widzę go więc nie powiem jak.
  • #8 1783169
    Drelik
    Poziom 10  
    wyslalem ci na priva kodzik, jak moglbys zerknac swoim okiem bede wdzieczny
  • #9 1783428
    emes
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    jak sie gryzie na innych przeglądarkach, to znaczy że robiłeś ją w frontpage'u - mam rację? :) A jak nie, to sproboj unikac wszelkich "ułatwień" i wymysłów microsoftu - uwazaj z JavaScriptem, z divami, spanami, stylami itd itp... wrzuc tu ten kodzik

pozdro600
  • #10 1783435
    Drelik
    Poziom 10  
    Juz jest wszystko w porzadalu. Kolega k4be pomogl w 100%. Wszystko dziala jak trza Dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu tworzenia strony HTML, która zachowuje spójny wygląd niezależnie od rozdzielczości ekranu użytkownika (np. 640x480, 1024x768). Zalecane jest stosowanie stałych szerokości w pikselach zamiast procentowych wartości, aby uniknąć deformacji i przesuwania elementów graficznych. Wskazano również na konieczność nauki CSS, który pozwala lepiej kontrolować układ strony. Problemy z wyświetlaniem grafik w różnych przeglądarkach (Internet Explorer vs Firefox) mogą wynikać z niepoprawnego kodu HTML lub stosowania specyficznych rozwiązań Microsoftu, takich jak FrontPage, JavaScript, divy czy style. Ostatecznie problem został rozwiązany po poprawkach w kodzie, co potwierdziło poprawne działanie strony na różnych przeglądarkach i rozdzielczościach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA