Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podlaczenie przekaznika do kotla Vaillant ecoTec Plus

Wojtasinskiw 18 Feb 2021 10:53 14013 41
Relpol
    Dans10
    Level 2  
    Przepływy sa na poziomie 1,2l/min. Wcześniej przy samym sterowniku pogodowym Vaillanta nie było problemu w salonie dogrzewał do 22 stopnie i wyłączał piec po czym jak temperatura spadła do 21 to znów go załączał. Natomiast teraz przy sterowaniu termostatami pokojowymi Salus VS30/35 z systemem PWM występuje ten problem. Ponadto listwa Salus bardzo często wyłącza i załącza piec i nie wiem jak to może wpłynąć jego żywotność. Wydaje mi się również bardziej oszczędne wcześniejsze rozwiązanie z samym regulatorem pogodowym Vaillanta tylko że wtedy nie mogłem regulować temperatury w innych pomieszczeniach tylko w salonie.
  • Relpol
    ls_77
    Level 36  
    Może jakaś "inteligencja" sterowników Salusa to powoduje - może mają jakiś algorytm przewidywania i on coś ogranicza?
    Może dział techniczny Salusa coś doradzi.
  • Relpol
    barteksz90
    Level 5  
    ls_77 wrote:
    Wojtasinskiw wrote:
    musiałem odpiąć pokojowy panel sterujący i zewnętrzna czujkę temperatury.

A dlaczego? Mogłeś zostawić. Jeśli miałeś czujnik t.zew. to miałeś regulator pogodowy. Pewnie jakiś CalorMatic. Na nim możesz wyłączyć wpływ temp. pomieszczeniowej pozostawiając regulację temp. pomieszczeń Danfoss Linkowi, a w Vaillantowskim regulatorze pozostawić samą regulację pogodową, czyli uzależnienie pracy (temperatury wody wypływającej z kotła do CO) od warunków zewnętrznych. Teraz to kocioł będzie się załączał ze stałą temp. ustawioną na kotle - mało ekonomicznie.

@ls_77
    Witam.
    Mam kocioł Vaillant Atmotec Plus VUW PL 240/3-5 z regulatorem CalorMatic 370 który jest umieszczony w kotle. Kocioł używany tylko do c.o. bez c.w.u. W całym domu na parterze i piętrze grzejniki, jeden obieg. Zamierzam zakupić Salusa RX10RF, żeby móc dostosować temperaturę w różnych pomieszczeniach poprzez regulatory SALUS SQ610RF. I teraz mam kilka pytań.
    1. Gdzie na piecu mam podłączyć przewody COM oraz NO wychodzące z RX10RF, tak abym nie stracił regulacji pogodowej z CalorMatica?
    2. Czy zasilenie RX10RF może pójść z kotła, czy wskazane jest oddzielne zasilanie?
    3. Czy dodatkowo muszę coś jeszcze zmienić w opcjach CalorMatica, aby regulacja temperatury odbywała się tylko i wyłącznie przez Salusa?
    Pozdrawiam

ls_77
    Level 36  
    Calor Matrix 370 to regulator pokojowy bez reg. pogodowej. Czy aby na pewno to ten numer?

Styki NO i COM podłączasz do styków 3-4 w kotle w miejsce zworki.

Jeśli to Calor Matic z tego. pogodową to trzeba wyłączyć wpływ temp pokojowej, ale jak jest zamontowany w kotle to nie powinien jej mierzyć.
    barteksz90
    Level 5  
    ls_77 wrote:
    Calor Matrix 370 to regulator pokojowy bez reg. pogodowej. Czy aby na pewno to ten numer?

Styki NO i COM podłączasz do styków 3-4 w kotle w miejsce zworki.

Jeśli to Calor Matic z tego. pogodową to trzeba wyłączyć wpływ temp pokojowej, ale jak jest zamontowany w kotle to nie powinien jej mierzyć.

Masz rację, mój błąd, posiadam vrc470 zamontowany w kotle. Wpływ jest ustawiony na brak. Rozumiem że jak podłącze salusa do styków 3-4 w piecu to mogę pozostawić vrc470 wpiętego do złącz ebus aby sterował temperaturą pieca na podstawie pogody zewnętrznej? Wtedy salus odpowiada tylko za włączanie i wyłączanie kotła. Dobrze rozumiem?
    ls_77
    Level 36  
    barteksz90 wrote:
    Rozumiem że jak podłącze salusa do styków 3-4 w piecu to mogę pozostawić vrc470 wpiętego do złącz ebus aby sterował temperaturą pieca na podstawie pogody zewnętrznej? Wtedy salus odpowiada tylko za włączanie i wyłączanie kotła. Dobrze rozumiem?

Tak jest.
    barteksz90
    Level 5  
    ls_77 wrote:
    barteksz90 wrote:
    Rozumiem że jak podłącze salusa do styków 3-4 w piecu to mogę pozostawić vrc470 wpiętego do złącz ebus aby sterował temperaturą pieca na podstawie pogody zewnętrznej? Wtedy salus odpowiada tylko za włączanie i wyłączanie kotła. Dobrze rozumiem?

Tak jest.

Super. Coś jeszcze muszę ustawić w vrc470, prócz tego wpływu temp. na. brak ? Usunąć przedziały czasowe typu 05:00-23:00 temperatura grzania - dzień?

Pozdrawiam
    ls_77
    Level 36  
    Możesz wyzerować przedziały czasowe
    Miichalll
    Level 3  
    Witam, mam kociol Vaillant ecotec plus, góra I dół tylko podlogowka, sterowanie temp w każdym pomieszczeniu regulatorami pokojowymi tech. I moje pytanie, czy da radę podłączyć dwie listwy tech z dolnego i górnego rozdzielacza do styku beznapięciowego? Na zdjęciu widziałem że jest tam jedna kostka 24v dwie listwy w to samo miejsce wpinać to chyba nie ma sensu? W kotlowni są dwie pompy obiegowe na dół i górę, listwa odpala pompę jak jest zapotrzebowanie dogrzać któreś pomieszczenie. Ale Kocioł nie odpala się od razu tylko ze sporym opóźnieniem. Ogólnie temp. w pomieszczeniach utrzymuje się na zadanym poziomie, co prawda jest to obecnie tylko 15 stopni, bo budynek jest w stanie surowym jeszcze, ale zastanawiam się czy będzie to funkcjonowało jak tam zamieszkamy. Chodzi mi o to aby mieć większą kontrolę nad kotłem poprzez regulatory pokojowe. Pozdrawiam
    ROWE
    Level 34  
    Trochę dam wstecz, bo tj. dobry przykład kol. @Wojtasinskiw, finał:
    Wojtasinskiw wrote:
    Ja jestem bardzo zadowolony, ale kilka dni mi to zajęło zanim wszystko zestroilem.
    W panelu sterowania danfoss link, w systemie serwisowym są wszystkie ustawienia...

Kol. w tej sytuacji nie potrzebujesz krzywej grzania z reg. pogodowego, jak piszą kol.
    Bo regulator pogodowy w pierwszej kolejności realizuje komfort użytkowania ogrzewania dla domowników, za który to trzeba dodatkowo zapłacić, a dalszej kolejności gdy system pozwoli to są oszczędności.
    Po za tym jest to zagadnienie trudne do ogarnięcia przez przeciętnego użytkownika i z tego powodu nie wszędzie się sprawdza w zastosowaniu.

Zbyt mało o tym zagadnieniu się mówi dla konsumentów.
    Zatem kol. zamontowałeś co trzeba i najważniejsze że panujesz nad tym i też możesz przez to ekonomicznie użytkować powyższą instalacje.
    robertkudelka
    Level 4  
    A ja pozwolę sobie podłączyć się pod temat:

Piec vaillant ecotec plus oraz sterownik colormatic 740

Dwa obiegi Grzejniki i podlogowka, zawor trojdrozny.

Problem teraz polega na tym że oddałem do naprawy regulator pokojowy piec mi działa pompy nie.

Do tego mam moduł mieszacza V R 61/2 Sterujący pompami.

Poradzono mi żeby podłączyć Kocioł z mydłem mieszacza złącze besty kowym i przez to bardziej ekonomicznie korzystać z instalacji ale niestety w module nie ma tego wejścia czy jest sens to rozszerzać o jakiś dodatkowy moduł który by włącza blokadę palnika??

Jeśli mam ustawione w colormatic na „brak” to nie zauważyłem żeby sterownik zmieniał temperaturę na kotle cały czas jest ta sama którą ja mu ustawie.

Dodatkowo pod prawym przyciskiem na kotle mogę zmieniać temperaturę CO co też jest dziwne bo za to odpowiada regulator w momencie kiedy go nie by go nie było to wtedy mogę ustawić na kotle

Dodano po 5 [minuty]:

Czy można wysoką temperaturę ustawić Na kotle konden. Dwu funk??

Zawsze myślałem że 40° to maksymalnie i sześć to da się ustawić więcej to wtedy większe będzie spalanie
    ls_77
    Level 36  
    @robertkudelka napisz poprawnie po polsku, z przecinkami itp. itd.
    Tego co napisałeś to nawet oczy i mózg nie potrafią przyswoić. Strasznie chaotycznie opisane.