Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Program DOS-owy online, przez przeglądarkę

prosiak_wej 16 Oct 2018 18:32 507 4
    prosiak_wej
    Level 38  
    Hej :)

Mam napisany niewielki programik w Pascalu pod DOS i chciałbym go udostępnić innym.

Z racji tego, że program nie ma prawa działać pod aktualnymi systemami operacyjnymi, pomyślałem o jakiejś emulacji. DOSBox okej, ale trzeba instalować, zmapować katalog jako dysk, uruchomić program... Nie dla typowych zjadaczy Internetu. Emulacja na stronie www byłaby najbardziej pożądana. Tylko czy coś takiego istnieje, żeby załadować swój program, ustawić jakieś opcje i wygenerować link do udostępnienia, np. na twarzoksiążce? A może jakiś program, który pozwoli na uruchomienie na swoim serwerze? W ostateczności konwersja do Flasha. Generalnie chciałbym zachować oryginalny wygląd programu uruchomionego pod DOSem, łącznie z obsługą głośniczka systemowego.

Aha, pisanie programu na nowo pod środowisko graficzne nie wchodzi w grę. Musi być zachowana jego pierwotna forma.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Czy DosBox odpowiednio skonfigurowany i pozostawiony na serwerze uruchomi się na stronie www, przez przeglądarkę?
    prosiak_wej
    Level 38  
    Znalazłem DOSBox w przeglądarce: https://js-dos.com/getting-started/

Skopiowałem template, wrzuciłem na swoją stronę, gra DIGGER się uruchamia. Na swój serwer wrzuciłem plik ZIP z zawartym programem .EXE i odpowiednio zmieniłem wpisy w kodzie. Tu mój program się nie uruchamia.

Dodano po 11 [minuty]:

Poprawiłem ścieżki i się uruchamia.

I to jest to - program stricte DOSowy moge uruchomić w przeglądarce. Teraz tylko porobić polskie znaki ;)