Dzisiaj chciałem was zapytać o co chodzi z Rl (reaktancję (rezystancję) kondensatora) a Xl które zobaczyłem na schemacie przyjaciela (a sam będę miał podobny schemat do obliczeń) a nie wiem jaka jest między nimi różnica i dlaczego wzór zawady wygląda tak a nie ma w nim Xc (reaktancji (rezystancji) kondenstarora)
by nie było wątpliwości:
RL - rezystancja cewki. Z kondensatorem nie ma to nic wspólnego.
Reaktancja kondensatora to Xc, ale ani jej, ani kondensatora na schemacie nie ma.
Nie. XL to reaktancja cewki liczona wzorem
XL=2*pi*f*L
Wynika ona jedynie z częstotliwości napięcia oraz indukcyjności.
RL to po prostu opór drutu z którego cewkę wykonano.
Suma to impedancja Z, opisywana jako Z=sqrt(R^2+XL^2).
Xl (reaktancja cewki - opór bierny) jest ona podawana w Ohmach czyli jest rezystancją a patrząc na jego budowę to wiadomo że jest to nawinięty drut z rdzeniem lub nie. Więc liczymy jego rezystancję z reaktancji (wykaz wykresu fazowego oraz jego wzór)
Natomiast Rl kojarzy mi się z R który nie ma żadnych przesunięć a cewka ma owe przesunięcia
Natomiast impedancja to ogół rezystancji czynnej jak i biernej więc Z = $$\sqrt{R²+(XL-XC)²}$$
Nie wiem dlaczego w tym zadaniu akurat wzór wychodzi tak XL = $$\sqrt{Z²-RL²}$$ Tak jak mogę zrozumieć że rezystancja czynna (opór czynny) tak nie wiem dlaczego cewki ?
Przez chwilę myślałem że to Rl to ten odbiornik R ale zmieniłem zdanie po zobaczeniu drugiego schematu z cewką z rdzeniem. Brak rezystora (2 cewki jedna potencjometryczna, jedna z rdzeniem)
Jakbyś mógł wytłumaczyć w czym jest u nich różnica z XL oraz RL Ponieważ powyższe odpowiedzi nie wytłumaczyły mi ich różnice
PS. Chciałbym jeszcze dodać że w liczeniu zawady z wzorem RL nie wzięliśmy pod uwagę R czyli odbiornika z schematu, co mnie bardziej przekonuje w tym że RL to odbiornik R tylko że drugi rysunek zaprzecza
Mylisz 2 pojęcia.
Rezystancja (opór czynny) jest oznaczana jako R. Mechanizmu w jaki sposób powstaje fizycznie oraz z czego wynika nie jestem w stanie wyjaśnić dokładnie, więc w uproszczeniu powiem, że jest ona spowodowana uderzeniami elektronów (prąd to z definicji ruch elektronów) w atomy z których zrobiony jest przewodnik. Jak już wspomniałeś nie występują tu przesunięcia fazowe między prądem a napięciem.
Cewka prócz rezystancji drutu a którego jest wykonana, ma opór bierny (reaktancję). Rezystancja bierna nie istnieje. Tak więc opór to nie to samo co rezystancja, przynajmniej w przypadków obwodów prądu zmiennego. Ale wróćmy - skąd bierze się reaktancja?
W przypadku cewki mówimy o reaktancji indukcyjnej (induktancji), oznaczanej jako XL. Tutaj wchodzimy w magnetyzm, a konkretnie w dwa wzory:
Φ=L*I.
Φ to strumień magnetyczny, L to indukcyjność a I to prąd płynący przez cewkę. Ogólnie rzecz biorąc indukcyjność jest to zdolność cewki do wytwarzania strumienia magnetycznego.
Jeżeli zmienia się prąd płynący przez cewkę, to zmienia się też strumień magnetyczny.
Drugi wzór wygląda tak:
ε=dΦ/dt
ε to napięcie indukowane w cewce.
Tak więc, jeżeli do cewki podłączymy zmienny prąd, to wytworzy ona zmienny strumień magnetyczny, a zmienny strumień magnetyczny wyindukuje w cewce napięcie.
Jeżeli do cewki podłączymy napięcie 10V * sin(ωt), to pochodna tego napięcia (opisująca nie wartość tylko szybkość zmiany tegoż napięcia) będzie miała wzór 10V * cos(ωt). A że cosinus jest przesunięty względem sinusa o 90*, stąd przesunięcie między prądem a napięciem.
Jednym słowem cewka sprzeciwia się zmianie prądu, stąd mamy przesunięcia między napięciem a prądem.
Jak już ustaliliśmy co jest czym, i że określenie "rezystancja bierna" jest niepoprawne, to przejdźmy do impedancji.
Wzór już podałeś. Impedancja jest sumą rezystancji i i reaktancji. Ale! Te opory są względem siebie przesunięte o 90*, więc nie można ich po prostu dodać. Trzeba je dodać geometrycznie. Tutaj po prostu odeślę Cię do trójkąta Pitagorejskiego, Poczytaj co to jest i jak działa.
Xenon02 wrote:
Nie wiem dlaczego w tym zadaniu akurat wzór wychodzi tak
Wzór ogólny twierdzenia Pitagorasa, w przypadku impedancji cewki wygląda tak:
$$Z²=RL²+XL²$$
Tym samym:
$$XL²=Z²-RL²$$
a po spierwiastkowaniu:
$$Z=\sqrt{RL²+XL²}$$
A ponieważ obrazek wyraża więcej niż tysiąc słów:
Na koniec:
Xenon02 wrote:
Właśnie o ten RL w tym wzorze mnie zastanawia = nie ma tu rezystancji (czynnej) cewka ma bardziej rezystancję (bierną)
Na początku tego posta napisałem, że cewka ma i rezystancję, i reaktancję. Rezystancja to opór czynny, reaktancja to opór bierny, a rezystancja bierna nie istnieje.
Czyli jak dobrze zrozumiałem Reaktancja (opór bierny) bardziej jest związany z przesunięciami fazowymi (ale dziwi mnie fakt że jego jednostką są Ohmy) ale wracając skoro cewka ma i rezystancję i reaktancję to jak liczymy zawadę rezystora to liczymy tylko jego rezystancję.
To w takim razie jakbyśmy mieli i rezystor i cewkę i podaną rezystancję cewki i rezystora to obliczamy ich zawady osobno ? a na samym końcu dodajemy ?
Jeszcze przeczytałem że jak mamy idealną cewkę lub kondensator to mają wyłącznie reaktancję (XL lub XC)
Czyli jak dobrze zrozumiałem Reaktancja (opór bierny) bardziej jest związany z przesunięciami fazowymi
Właśnie on powoduje przesunięcia. Ale o tym może zaraz.
Xenon02 wrote:
ale dziwi mnie fakt że jego jednostką są Ohmy
Jak wszystkich oporów. Jak inaczej chciałbyś je dodać?
Xenon02 wrote:
ale wracając skoro cewka ma i rezystancję i reaktancję to jak liczymy zawadę rezystora to liczymy tylko jego rezystancję
Tak. Rezystor idealny nie ma indukcyjności ani pojemności, więc ma tylko rezystancję. Jego impedancja jest równa rezystancji.
Xenon02 wrote:
To w takim razie jakbyśmy mieli i rezystor i cewkę i podaną rezystancję cewki i rezystora to obliczamy ich zawady osobno ? a na samym końcu dodajemy ?
Wtedy rezystancje musiałbyś dodać (algebraicznie - R= Rr+RL) i to podstawić do wzoru z impedancją.
Xenon02 wrote:
Jeszcze przeczytałem że jak mamy idealną cewkę lub kondensator to mają wyłącznie reaktancję (XL lub XC)
Tak, dokładnie. W praktyce jednak zarówno rezystor, jak i cewka i kondensator mają rezystancję, pojemność i indukcyjność. Idealnych rzeczy na świecie nie ma.
Jak już mówiłem indukcyjność jest zdolnością do wytwarzania strumienia magnetycznego. Czy wokół prostego przewodu przez który płynie prąd wytwarza się pole magnetyczne? Wytarza. Więc nawet on ma indukcyjność.
Chyba już zrozumiałem jak chodzi o liczenie (uświadomiłem sobie że jest różnica między reaktancją a rezystancją szczególnie że jest rezystancja cewki i kondensatora)
A robiąc podsumowanie jak chodzi o reaktancję i rezystancję (Cewki lub kondensatora) to reaktancja bardziej mówi o reakcji elementu (pole magnetyczne) a rezystancja najzwyczajniej rzeczywisty opór danego elementy
Mniej więcej tak.
Gdy podłączysz odbiornik czynny (rezystor), to popłynie przez niego prąd, a na rezystorze wydzieli się energia w postaci ciepła. Jeżeli podłączysz kondensator, to pobierze on energię z sieci, a w drugiej części okresu przebiegu odda ją z powrotem do sieci. Właśnie dlatego jest to obciążenie bierne. Kondensator magazynuje energię, ale jej nie zużywa. Z cewką jest podobnie, ale ona magazynuje energię w polu magnetycznym.
Ahaaa czyli ta reaktancja to taki (niby opór) który trwa tylko przez chwilę gdyż oddaje tą energię (P*t = U*I*t) czyli czasowo. Natomiast jak jest naładowany to stanowi ona wówczas opór czynny.
Może spójrz na to z innej strony.
Odwrotnością rezystancji jest konduktancja (przewodność). Analogicznie odwrotnością reaktancji jest susceptancja.
Rezystor ma pewną przewodność. Tworzy więc drogę dla prądu. Pobiera więc jakiś prąd i zamienia go w ciepło.
Cewka i kondensator mają susceptancję, więc też tworzą pewną drogę dla prądu. "Pobierają" jakiś prąd, ale oddają go z powrotem.
Cewka i kondensator mają susceptancję, więc też tworzą pewną drogę dla prądu. "Pobierają" jakiś prąd, ale oddają go z powrotem.
Czyli tak jak powiedziałem powyżej (pobiera energię - nie wydziela ciepła ani nic) (potem oddaję jak zmieni się kierunek prądu {czyli praktycznie co chwilę w prądzie zmiennym])
I tak jak powiedziałem o ich "przewodności" i "zużycia energii" tak przy rezystancja wiemy że jest zużywana, przy cewce to wiemy że gromadzi energię w polu ale tymczasowo bo później oddaje czyli opór tymczasowy ale nie jest to idealna cewka, więc posiada i rezystancję więc poza tym że gromadzi energię w polu to i też zużywa ale nie tej z pola. Podobnie z kondensatorem
Rezystor ma pewną przewodność. Tworzy więc drogę dla prądu. Pobiera więc jakiś prąd i zamienia go w ciepło.
Z tego opisu można wyniknąć (dla przykładu kondensatora) że jego moc bierna to jego ładowanie i oddawanie kiedy prąd zmienia biegunowość. Natomiast jego moc czynna się ukazuje kiedy jest naładowana lub bardziej jego blaszki się nagrzewają kiedy oddaje ten prąd.
Z tego opisu można wyniknąć (dla przykładu kondensatora) że jego moc bierna to jego ładowanie i oddawanie kiedy prąd zmienia biegunowość. Natomiast jego moc czynna się ukazuje kiedy jest naładowana lub bardziej jego blaszki się nagrzewają kiedy oddaje ten prąd.
Tak. W kondensatorze idealnym nie brałbyś tego pod uwagę bo te elementy nie istnieją. Rzeczywisty kondensator ma pewne rezystancje przewodników z których jest zbudowany, a i sam izolator między okładkami ma pewną, bardzo dużą, rezystancję. Prócz tego jego nóżki mają pewną małą indukcyjność, a okładki są często zwinięte w rulon przypominający cewkę, co wprowadza pewną małą indukcyjność.
Z cewką jest identycznie - ma ona indukcyjność, ma rezystancję, i ma też pewne pojemności między zwojami.