Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki solidny piekarnik do zabudowy do 2500zł

20 Paź 2018 10:43 1842 10
  • Poziom 7  
    Proszę o poradę.


    Wymagania:
    - czarny front
    - bezawaryjność
    - dobry termoobieg
    - Samsung kategorycznie odpada (badziew)
    - Cena max 2500zł
    - Zabudowa: szer-595; wys-595

    Zupełnie NIEPOTRZEBNE mi są funkcje typu: pieczenie na parze, automatyczne programy pieczenia, samoczyszczenie , krawatów też nie musi wiązać. Ma solidnie piec potrawy i tyle. Słowa typu: 3D, 4D, 7D, eko, bio, led nie działają na mnie.
    Może mieć termosonde czy prowadnice teleskopowe, ale nie jest to wymogiem bezwzględnym.
  • Poziom 26  
    Dobry termoobieg to tylko z grzałką pierścieniową przy wentylatorze i np. w Boschu akurat to się nazywa 4D.
    Automatyczne programy to dobra rzecz. W przyzwoitym piekarniku są co najmniej 4 grzałki, więc automat pomaga w ich wyborze, a zawsze można ręcznie skorygować wg swoich preferencji. Nie zapomnij o teleskopowych prowadnicach, bez nich piekarnik zagraża zdrowiu.
    Co do bajerów, typu pieczenie na parze czy samoczyszczenie, to powiem tak... kto nie miał ten nie wie... także z góry nie skreślaj tych usprawnień.
    Co do wymiarów obudowy, to są standardowe. Jedynie jeżeli będzie pod blatem i pod płytą, to warto się upewnić czy wszystko będzie pasować.
    Jeżeli chodzi o niezawodność, to osobiście staram się nie kupować tanizny, unikam sprzętu na E i W (oraz ich pociotów) i obok zawsze wieszam płytę kompaktową :wink:. Na razie to działa.
  • Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedź.
    *Bosch - 4D - konkrety jak to działa i dlaczego jest lepszy od standardowego termoobiegu? Precyzyjne wytłumaczenie. Na stronie producenta banialuki w stylu: "równomierna dystrybucja ciepła za pomocą zoptymalizowanego systemu dystrybucji powietrza" czyli dużo słów , z których wynika że nic nie wynika. Modne słowo 4D, chwytliwe, ale technicznie co za tym stoi. Z tego co czytam w internecie to opinie są przeróżne, nie brakuje też negatywów. Jeśli chodzi o grzałki przy wentylatorze to większość piekarników je ma. Jeden nazywa to 4D , drugi inaczej. Ja wole precyzyjne opisy.
    *Automatycznych programów nie potrzebuje. Lubię myśleć w kuchni. Zbyt dużo jest czynników w robieniu potraw aby ograniczać się do gotowych schematów, które zazwyczaj spłaszczają temat sztuki kulinarnej. Dobry kucharz nie piecze na gotowych programach :-) Nie potrzebuje płacić za to że ktoś mi skonfigurował gotowe programy, które sam potrafię ustawić w 3-8 sekund.
    * Pieczenie na parze , podziękuje. Od piekarnika wymagam pieczenia a nie parowania.
    * Samoczyszczenie miałem w Samsungu i w zasadzie zawsze musiałem ręcznie doczyszczać. Koleżanka ma w Siemensie i też mówi, że aby porządnie wyczyścić , trzeba ręcznie popracować. Ta funkcja mi nie przeszkadza, ale jeśli muszę dopłacać za tą funkcję to podziękuje.
    * Czym jest tanizna? 2500zł to tanizna czy 1100zł to tanizna? Gdzie jest granica tanizny? Czy jest jakaś obiektywnie określona granica tanizny?
  • Poziom 26  
    rave8 napisał:

    *Bosch - 4D - konkrety jak to działa i dlaczego jest lepszy od standardowego termoobiegu?

    Wentylator sam niejako (za pomocą grzałki wokół własnej osi) produkuje ciepło. Dystrybucja i precyzja temperatury jest lepsza. Dokładnie to, to napisał producent. Bez tego też będziesz żył, ale napisałeś o dobrym termoobiegu to wspomniałem.
    rave8 napisał:

    *Automatycznych programów nie potrzebuje. Lubię myśleć w kuchni.

    W piekarniku za 2500zł one będą siłą rzeczy.
    rave8 napisał:

    * Czym jest tanizna? 2500zł to tanizna czy 1100zł to tanizna?

    To jasno wynika z rozpiętości cen dla danego typu urządzenia, obojętnie jakiego.
    W mojej ocenie piekarnik dobrej klasy zaczyna sie od ok. 1800-2000zł i od tej ceny zaczyna się obecność obiegu 4D (czy jak go tam zwał w zależności od producenta).
    Wygląda na to, że ogólnie piekarnik nie jest dramatycznie awaryjnym urządzeniem - a być może jest to po prostu sprzęt relatywnie mało obciążony.
  • Poziom 11  
    wątek wcześniej mam podobny dylemat :)
    U mnie na razie "na tapecie" jest BOSCH HBG633NB1
  • Poziom 7  
    Jeśli chodzi o grzałkę przy termoobiegu to mam to w obecnym nieszczęsnym Samsungu. Nie gwarantuje to jednak dopieczonej potrawy. Piekarnik działa tragicznie. Nie wiem jak ta grzałka sprawuje się we wspomnianym Boschu. Zapewnienia producenta to dla mnie za mało.
    Rodzice mają Gorenje kupione 8 lat temu bez grzałki wokół termoobiegu i działa rewelacyjne. Mięsa czy ciasta wypieczone perfekcyjnie.


    Obecnie moje typy:

    Teka HS 710 czarny
    https://www.ceneo.pl/37145189#tab=spec

    Electrolux EOA5751ZOZ
    https://www.ceneo.pl/45274444#tab=spec

    BOSCH HBG633NB1
    https://www.ceneo.pl/49990424#tab=spec

    GORENJE BO 75 SY2B
    https://www.ceneo.pl/28644659#tab=spec

    Amica EB4229VB STUDIO
    https://www.ceneo.pl/65742886#tab=spec
  • Poziom 11  
    I co kupiłeś?
    Jesteś zadowolony?
  • Poziom 7  
    Nie kupiłem. Sam naprawiłem swojego Samsunga. Póki co działa. Długo raczej nie pociągnie. Do tematu wrócę zapewne niedługo.
  • Poziom 5  
    A ktoś ma piekarnik AssistedCooking, ponoć wystarczy wybrać potrawę, a piekarnik dostosuje właściwy program i czas – nie trzeba zgadywać, jak go ustawić, faktycznie tak jest?
  • Poziom 2  
    Tak, dokładnie od ma wbudowanego asystenta, można też dodawać przepisy do ulubionych. Myślałem o tym piekarniku ale ostatecznie postawiłem na SteamPro z gotowaniem parą.