Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kyocera FS-1325MFP - Szare tło w Kycera FS-1325

olekdata 21 Oct 2018 21:49 1605 3
    olekdata

Level 12  
    Witam.

Z lektury podobnych postów na forum wnioskuje że jest to wina toneru, ale dla pewności chcę się upewnić a przy okazji lepiej diagnozować podobne problemy.

Oto szare tło
    Kyocera FS-1325MFP - Szare tło w Kycera FS-1325

żeby prześledzić proces wydruku wyłączyłem zasilenie drukarkę w momencie wydruku i oto rezultat.

bęben OPC od strony przenoszenia obrazu na kartkę.
    Bęben OPC od strony nanoszenia toneru przez developer. Widać linie graniczna nanoszenia i oprócz tekstu jest też widoczny nanoszony nalot powodujący brudzenie.

Tutaj kartka z przerwanym wydrukiem. specjalnie rozmazany wydruk, aby zademonstrować gdzie się zaczyna utrwalanie w piecu. Co ciekawe zabrudzenie dopiero się mocniej uwidacznia po utrwaleniu.

Teraz pytania.
    Czy faktycznie taki objaw to zły/kiepski toner?
    Czy może jest inna przyczyna, jakiś brak kontaktu na jakieś elektrodzie. Chociaż wszystko sprawdziłem i wydaje się ok.

Czy w developerze jest tylko ten sam toner co w kasecie? Czyli toner jest dwuskładnikowy i w developerze nie ma oddzielnego "żelazowego " proszku? Czyli bez problemu można opróżnić developer, aby się napełnił nowym tonerem?

z góry dziękuje za pomoc i wskazówki.
    Sir Charles
    Level 27  
    Tak ,jest to wina kiepskiego tonera.
    Wyczyść DV i zasyp czymś porządnym,będzie działać
    teridar
    Level 18  
    Kolega powyżej ma rację. Wyczyść całą wywoływaczkę , wsyp jakiś dobry toner, np Katuna. Zasada jest prosta - nie mieszasz później proszków od różnych dostawców. Jeżeli zasypiesz Katunem, trzymasz się Katuna. Jest to w miarę sprawdzony i powtarzalny produkt. Z innymi dostawcami bywa różnie, tonery z różnego okresu dostawy mogą różnić się producentem i gdy różne tonery się zmieszają masz klops.
    olekdata

Level 12  
    To był faktycznie tylko i wyłącznie zły (stary) toner.
    Wyczyściłem DV i śmiga czysto. Co prawda na zapełnienie DV zużył się cały nowy toner i musiałem następny założyć

Pozdrawiam i dziękuje za wskazówki.