lunapark wrote: czy przejdzie rejestracja w MS systemu kupionego z ogłoszenia o treści:
cyt.. "oryginalny Windows XP Professional 2002 SP2 PL
wersja dla komputerów Fujitsu - z dodatkiem Service Pack 2
opakowanie nie było otwarte.."
zakładając, że to prawda, na Fujtsu Siemens Lifebook E8420.
Chyba był na nim Win7.
Jeśli na komputerze był fabrycznie Windows 7 preinstalowany przez producenta, to ma on wpis tablicę SLIC w wersji 2.1, a Windows XP korzystał z wersji 1.0 - więc nie aktywuje się, bo na komputerze była przypisana licencja dla innego systemu operacyjnego.
siasku wrote:
z tego co jest mi wiadome to od 2014 roku oficjalne wsparcie dla windows xp zostało wyłączone a co się z tym wiąże - nie ma możliwości aktywacji a co najważniejesze - kupienia tego systemu do użytku profesjonalnego.
Jeszcze miesiąc temu bez problemu aktywowałem Windows XP - zakończenie wsparcia nie oznacza zakończenia możliwości aktywowania swojego zakupionego systemu.
siasku wrote: Wersja, o której mowa prawdopodobnie należała do pakietu z jakimś laptopem marki Fujitsu ale wątpię szczerze by była dostępna tylko dla laptopów fujistu. Ewentualnie z jakąś paczką sterowników pod dany laptop Fujitsu.
Na laptopach Fujitsu z właściwie zapisaną licencją w BIOS nie będzie wymagała ta wersja aktywacji, w przeciwieństwie do wersji retail ze sklepu.
siasku wrote: Wracając do pytania, z tego co wiem to windows xp już nie da się nawet aktywować. Jedynie podając klucz podczas instalacji można go aktywować offline.
Jeśli nie mam racji proszę mnie poprawić.
Aktywacja Offline jest wykonywana przez telefon, więc skoro się da aktywować offline, to Kolega zaprzecza sam sobie.
lunapark wrote: - czy w ogóle jest możliwa aktywacja
W ogóle jest, posiadając poprawny klucz licencyjny.
lunapark wrote: - jak była na win7 (zakładam, że tak bo go odkupiłem) to czy przejdzie powtórna na XP
Nie, gdyż laptop nie ma zapisanej licencji na ten system (chyba że kupi się licencję z kluczem, który zadziała)
lunapark wrote: - jeżeli nie to czy jest wyjście na XP (na niego), itd..
Można kupić niebrandowanego Windowsa XP, nie musi być dla laptopa Fujitsu.