Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

,,Miganie'' matrycy w Lenovo ideapad 320

kuba01111996 23 Oct 2018 17:36 642 3
    kuba01111996
    Level 2  
    Witam,
    czy spotkał się ktoś z problem polegającym na tym że co jakiś czas na wyświetlaczu pojawiają się poziome paski szerokości ok. 5cm w odcieniach kolorów czarno-białych (coś takiego jak na ekranie tv na ,,pustym'' kanale). Dodatkowo raz na jakiś czas ekran miga w taki sposób jakby na ułamek sekundy pojawiało się jaśniejsze podświetlanie. W sumie trzeba się dobrze przyjrzeć żeby zauważyć. Podczas grania czy korzystania z jakiś programów gdzie laptop korzysta z karty dedykowanej wydaje mi się, że migotanie zanika. I tu moje pytanie czy może to być spowodowane przez kartę zintegrowaną?

LENOVO Ideapad 320-15IKB
    Intel Core i5-7200U
    Intel HD Graphics 620
    NVIDIA GeForce 940MX
    8gb RAM

Przeinstalowałem już Windowsa i wygrywałem starsze i nowsze sterowniki do procesora i kart graficznej.
    Jeśli by coś to miało zmienić to w BIOSie opisane wyżej zjawisko nie występuje :)
    Kiedyś czytałem coś że być może to przez procesor bo procesory typu U są energooszczędne więc może to negatywnie wpłynąć na odświeżanie. Czy to możliwe?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Najlepiej byłoby gdybyś zamieścił zdjęcie ekranu. Z opisu można wywnioskować iż problemem jest taśma łącząca matrycę z płytą główną komputera, albo sama matryca, ale to tylko jedna ewentualność no i 100% pewności nie ma.
    kuba01111996
    Level 2  
    Screena nie zdążę zrobić niestety. Nagrałbym telefonem ale tych chwilowych podświetleń nie widać a ten szary pas pojawia się tak nieregularnie, że ciężko byłoby na niego trafić :<

Dodano po 3 [minuty]:

Właśnie podłączyłem lapka z tv kablem HDMI i na tv to migotanie nie występuje... więc matryca do wymiany? W sumie mam gwarancje jeszcze na niego, więc oddać go i napisać, że mam problemy z matrycą?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Jak zrobisz screena, to na nim nie będzie widać, bo jak? Musi być zdjęcie.

Jeśli masz to na gwarancji to nie wiem po co w ogóle ten temat - reklamuj i koniec.