nanab wrote: tplewa wrote: i to na pewno nie pod w.cz.
Dlaczego? Z tego co widziałem to poza duroidem tylko takie ceramiczne płytki są używane w układach rf.
Napisałem dlaczego - dlatego że trudno będzie utrzymać tutaj powtarzalność parametrów tzn. przy takiej amatorskiej produkcji. Dlatego wspomniałem że taniej po prostu kupić laminat dedykowany do tego o znanych parametrach (które potrzebne są przy projektowaniu PCB) lub jak potrzeba niewiele to załatwić sobie odpadki z firm produkujących obwody (sam kiedyś tak sobie załatwiłem i mam dość spory zapas do różnych testów - w sumie grosze to mnie kosztowało)... Powiedzmy sobie tak jak ktoś się bawi w obwody mikrofalowe to cena laminatu w sumie jest najmniejszym problemem i jednym z mniejszych kosztów (chyba że mówimy o obwodach wielowarstwowych które tanie nie są - ale tutaj też tego nie ominiemy)... Natomiast do kilku GHz o ile nie chcemy robić na obwodach filtrów itd. to śmiało od biedy można stosować FR-4...
Inna sprawa że nawet wykonanie płytki 100x100mm (dwie warstwy) ze złoceniem itd. na RO4350 to koszt około 50euro netto za PCB przy zamówieniu 5 sztuk (w Eurocircuits)... W sumie podobnie (coś w okolicy 50euro za pcb) płaciłem jakiś czas temu za czterowarstwowe na RO4350 o wymiarach 60mm x 37mm do prostej głowicy radarowej CW na 24GHz (z jednej strony anteny RX i TX, z drugiej generator, mieszacz, MMIC itd.) - dodam że EC do najtańszych nie należy, ale ma się płytki w siedem dni czasem szybciej i wysyłka z EU więc są dzień po wysłaniu u mnie na stole... Jak ktoś chce zaoszczędzić i mu się nie śpieszy znajdzie taniej w chinach...
Zresztą kolega ma w profilu że robi sprzęt do 50GHz to powinien mieć o tym pojęcie... To że takie laminaty się stosuje to jest inna bajka niż wykonanie takiego laminatu samodzielnie i zaprojektowanie + uruchomienie na nim działającego układu... Już nie wiem czy nie lepiej było by nakleić folie miedzianą na ceramikę jak chce się kombinować...