Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja

CosteC 24 Oct 2018 21:47 6888 34
  • Niedawno kupiłem kontrolę na znanym Polskim portalu aukcyjnym. Standardowa kontrolka fi 22mm, 24 V AC/DC, nominalnie 20 mA. Cena: oszałamiające 5.49zł z VAT. Świeci ładnie, biały dyfuzor zapewnia równe świecenie całej powierzchni łącznie z boczną. Plastik soczewki mógłby być twardszy - widać ryski, plastik obudowy dobrej jakości, zapewne z dodatkiem włókna szklanego. Terminale opisane, podstawowe dane tez widoczne. Brakuje nazwy producenta ale jest logo CE (China Export) oraz "IEC947-5-1" oraz " EN60947-5-1" Może zgodna - nie czytałem normy. Do moich amatorskich zastosowań z pewnością doskonała. Nie grzeje się - pobiera 8 mA przy zasilaniu 24 VDC. O dziwo świeci tylko jedna dioda na środku.

Zaciekawiło mnie jak można tak tanio zrobić coś tak dobrego za tak nieduże pieniądze.
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja
    Dalsze dochodzenie wymagało demontażu 2 przewodów przylutowanych do terminali śrubowych. Lut był wykonany ładnie.
    Rezystory po 1 kΩ i na oko przynajmniej 0.5 W. Duży zapas biorąc pod uwagę obciążenie rzędu 0.1W na sztukę. Co ciekawe rezystory są zgrzewane do wyprowadzeń elementu świecącego - szybsza i bardzo niezawodna metoda łączenia. Na zdjęciach widać świecenie przy około 3.5 V - inaczej aparat jest oślepiany.
    Zdjęcie makro elementów zalanych lekko zieloną, ciut mętną żywicą (?) lekko zaskakuje - sporo nieużywanych padów i pozornie 5 identycznych elementów z których świeci tylko środkowy. Czyżby awaria? Nie. Technologia nieużywana w Polsce do tak "prostych" urządzeń: struktury LED oraz diod prostowniczych są lutowane oraz przybondowane do laminatu tworząc bardzo tanią i zapewne niezawodną całość: LED, mostek prostowniczy, "radiator", ładnie pracujący odbłyśnik oraz uszczelnienie przeciwdziałające niszczącemu działaniu wilgoci. (tyle bo reszta nie jest uszczelniona)

Spostrzegawczy zauważą coś przypominającego pęknięcie dookoła lutu wyprowadzenia - nie jestem jednak pewien czy to pęknięcie. Zalewa jest ciut mętna i trudno uzyskać ostre zdjęcie.

Zalety:
    - Powinna długo służyć: nie grzeje się i jest ultra prosta wewnątrz
    - Dobra jakość plastiku i elektroniki
    - Ładnie świeci
    - Ultra tania

Wady:
    - Brak datasheetu (ale to może być zasługa importera)
    - Brak szczelności (uszczelka do panelu jest, ale brakuje uszczelki pod soczewką)

Co sądzicie o tak zaawansowanym produkcie za tak marne pieniądze? Zwłaszcza pamiętając o chińskim robotniku który zarabia już tylko niewiele mniej niż polski.

AKTUALIZACJA
    Ponieważ kontrolka okazała się dobrej jakości (lub świetnej jak na cenę) kupiłem jeszcze 6 innych od tego samego sprzedawcy. Niebieską, czerwoną i żółtą na 24 V oraz czerwoną, żółtą i zieloną na 230 V.

Rezultat nieco zaskoczył. Wszystkie działają, połowa miała folię na soczewce, wszystkie z tym samym oznaczeniem (AD16-22DS), zewnętrznie różnią się wyłącznie kolorem i zaznaczonym napięciem nominalnym. Natomiast w środku radosna różnorodność:
    2 różne wersje ''mechaniki''
    2 różne wersje ''elektroniki''
    5 różnych wersji ''PCB''
    Katalog różnych problemów produkcyjnych. Żaden nie przeszkadza w działaniu, ale każdy ujawnia inny problem na linii produkcyjnej.

Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Zielona 230 V. PCB wersja 2, podobna do wersji 1 ale z pięcioma otworami i nie ma ekstra padów, schemat: mostek Gretza + 1 LED
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - AktualizacjaŻółta 230 VAC. PCB wersja 3, 8 LEDów, 4 tworzą mosteg Gretza, 4 są jego obciążeniem. Zawsze świeci 6 z ośmiu.
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - AktualizacjaŻółta 24 V. PCB wersja 4 (jak 3 ale większe pady i pięć otworów. Schemat jak wersja 3.
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Niebieska 24V. PCB wersja 5 (podobna do 1 i 2) trochę mniejsze pady i brak otworów.
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Czerwona 24 V i 230 V. PCB wersja 3 i taki sam schemat z 8 LEDami.
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Tak świeci żółta 24 V przy około 12 VDC. Dzięki wadom solder maski (albo silkscreen''a) można pokusić się o zrysowanie schematu
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Oto i schemat. Kierunek diod dobrałem arbitralnie.
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - AktualizacjaTu widać różnicę dwóch różnych wersji obudowy. Widoczna część soczewki jest taka sama, natomiast gwinty są różne - zarówno skok jak i długość. Oczywiście do siebie nie pasują.
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - AktualizacjaNiebieska lampka ma wadę odlewu.
    Spostrzegawczy zauważą najróżniejsze wady żywicy użytej do zalania LEDów: pęcherzyki gazu, paprochy oraz problemy z PCB - przy okazji wygląda to na najtańsze fenolowe PCB, a wyprowadzenia niekoniecznie są lutowane, raczej zaprasowywane w PCB. Interesująca technika. Niestety pęcherzyki gazu pod zalewą nie wróżą za dobrze zalanym komponentom ale z drugiej strony nie jest to elektronika wysokiej niezawodności.

Czy macie jakąś hipotezę po co są otwory w PCB? prześwieca przez nie światło z tyłu kontrolki, czyli są na wylot elementu świecącego.
    Co sądzicie o różnorodności produkcyjnej? Mnie osobiście zaskoczyła.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    CosteC
    Level 37  
    Atos30
    Level 13  
    W mojej tokarce jest zastosowana dokładnie ta sama zielona kontrolka, działa bezawaryjnie od lat. Kontrolka zapala się po podłączeniu tokarki do prądu, więc jeżeli nie wyłączę prądu w garażu, świeci 24/7 , więc mogę ją polecić.
    User removed account
    Level 1  
    MAREK MRK
    Level 18  
    Ja używam tego typu kontrolek, woltomierzy i amperomierzy. Wszystko chodzi bez problemu. W moich kontrolkach nie spotkałem się z tym by świeciła tylko jedna dioda. U mnie po podłączeniu do DC świeci połowa diod (nie połowa kontrolki) a po zmianie biegunów druga połowa. Natomiast po podłączeniu do AC świecą wszystkie. Nie wiem czy to idealnie te same ale wygląd i cała reszta się zgadza, a firma jaką kupuję to AUSPICIOUS dostępnie między innymi w TME.
    Gdyby ktoś chciał to w wolnej chwili mogę porobić fotki na zewnątrz jak i diod.
    CosteC
    Level 37  
    @MAREK MRK Zrób zdjęcia proszę - to ciekawe, w mojej kontrolce ewidentnie jest prostownik Graetza co redukuje miganie i równiej obciąża diody (różnica AC vs DC) AUSPICIOUS znam i cenię jako dobre i tanie rozwiązania, co prawda używałem głównie przełączników i lampek na tych samych ramkach.
    User removed account
    Level 1  
    CosteC
    Level 37  
    @acctr Spieszę z porównaniem zatem:
    Produkt Siemensa: https://www.tme.eu/pl/details/3sb3244-6aa40/przelaczniki-tablicowe-standardowe-22mm/siemens/
    Podobne konstrukcyjnie Lovato: https://www.tme.eu/pl/details/8lp2tilb5p/prze...i-tablicowe-standardowe-22mm/lovato-electric/
    Bardzo podobny Auspicious: https://www.tme.eu/pl/details/l22-g-24/przela...cowe-standardowe-22mm/auspicious/l22-24vdc-g/
    Polski Promet: https://www.tme.eu/pl/details/nek22m-ldb/przelaczniki-tablicowe-standardowe-22mm/promet/

Oczywiście różne lampki mają różne właściwości, część np jest IP65 albo wygląda jak z PRLu, ale generalnie są droższe i nie świecą lepiej. Chciałbym aby w PL ktoś umiał wyprodukować coś takiego - a na razie raczej nie ma szans nawet na taką lampkę. Dopiero niedawno polscy producenci obudów uniwersalnych nauczyli się robić je poprawnie, bo o lepszym plastiku (ABS + GF) czy bardziej zaawansowanej estetyce możemy zapomnieć.
    Nie znam też żadnego polskiego zakładu zajmującego się masowo montażem gołych chipów...
    smerdendes
    Level 12  
    Podobny,chiński woltomierz mam zamontowany w samochodzie,jak jest włączony to prawie nie można słuchać radia tak zakłóca.Zakładałem filtr na zasilaniu radia ale niewiele pomógł.
    willyvmm
    Level 30  
    Formalnie rzecz biorąc nie dokonałeś reverseengeeneeringu tylko teardown. Niestety to słowo w tym znaczeniu nie ma dobrego polskiego odpowiednika.
    MAREK MRK
    Level 18  
    Witam, więc tak jak obiecałem, przesyłam fotki. Nie zrobiłem fotek wnętrza (sporo mam robót u klientów = mało czasu), ale widziałem przez otwory w kontrolce że zarówno w jednej jak i w drugiej są rezystory.
    Na początek Lovato:
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja
    Jak widać kontrolka nie jest taka kanciasta, i posiada uszczelki zarówno pod soczewką jak i między nakrętką.
    A teraz Auspicious:
    Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja
    Na tej natomiast nie ma opisów, nie wiem dlaczego ale tak już jest, zakupiona w TME jakiś czas temu więc chyba nie będzie to podróba.
    Niestety uszczelka tylko pod nakrętką, ale za to bardzo fajnie świeci. Widać to na 2 ostatnich zdjęciach gdzie każdy z trybów świecenia to odwrotna polaryzacja. Przy podłączeniu do AC oko widzi jak by świeciła całość (12 diod).
    obcyzkosmosu
    Level 14  
    W robocie mam takich chińskich lampek pewnie powyżej tysiąca, przez półtora roku wymieniłem może dwie a aparatura ma prawie dziesięć lat (w jednej oderwała się nóżka rezystora na lucie od wibracji). Być może całkiem inny producent, ale nie jest źle, choć białe u mnie mają tragiczne natężenie światła, chyba jakaś wada produkcyjna, bo inne kolory są ok. Za to taki chiński LED na BA9s mi się niedawno stopił, właściwie to aż się zwęglił, więc teoretycznie żarowe może ciut bezpieczniejsze, ale kto by to wszystko wymieniał.
    CosteC
    Level 37  
    Czy AUSPICIOUS ma uszczelki na dnie obudowy od strony soczewki? Moje lampki nie mają, AUSPICIOUS na TME jest niby IP65 więc powinien, a strona Auspicious leży i nie można sprawdzić
    blackball
    Level 17  
    willyvmm wrote:
    teardown. Niestety to słowo w tym znaczeniu nie ma dobrego polskiego odpowiednika.

Jest, rozbiórka :)

CosteC wrote:
    generalnie są droższe i nie świecą lepiej

Płacisz za logo np. Siemensa oraz za koszty tworzenia produktu których Chińczyk często nie ponosi ponieważ dostaje ją na tacy. Nie wiem jak Siemens ale np. Schneider produkuje w Chinach a niektóre podróbki a raczej kopie są robione w tej samej fabryce, zdarzyło się kiedyś nawet że pomylił pudełka i "podróbki" przyjechały w pudełkach z "oryginalnym" nadrukiem w środku z adresem strony telemecanique ;)

Chińczyk po prostu produkuje i sprzedaje kalkulując koszty, dodając marżę i to wszystko, bez uprawiania jakiejś "polityki cenowej" więc cena wychodzi 5zł czyli jak zauważył acctr, cena w sam raz.
    CosteC
    Level 37  
    Nie zgodzę się z tezą, że płaci się za logo wyłącznie. Płaci się za jakość plastiku, za szczelność, za testy EMC, za certyfikaty palności, materiały z dopuszczeniami. Chińczycy czasem produkują "po godzinach" "prawie oryginały". Jakoś wątpię aby przeprowadzali w takim przypadku pełną kontrolę jakości. Jakoś wątpię też aby ktokolwiek sensowny używał elementów bez gwarantowanej jakości do odpowiedzialnych aplikacji. Tyle że istnieje mnóstwo aplikacji gdzie chińska lampka z "chińskim CE" zda egzamin.

Inżynieria odwrotna też jest ładnym polskim terminem, ale jakoś nie popularnym :) Ośmieliłem się użyć bo dokonałem na tyle precyzyjnej analizy na ile mogłem.
    pawelht
    Level 15  
    A ja do agregatu jeszcze takie coś wynalazlem i zamówiłem:) [img-0] Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja Reverse engineering Chińskiej kontrolki przemysłowej - Aktualizacja
    CosteC
    Level 37  
    Urocze! Czy działa?
    Mam woltomierz i amperomierz, woltomierz jest dokładny (spokojnie 2%), amperomierza nie mierzyłem (0-100 A) ale w sumie mógłbym. Natomiast próba dowiedzenia się jak działa spełzła na niczym. Jeden nieoznaczony układ scalony i niewiele więcej.
    pawelht
    Level 15  
    CosteC wrote:
    Urocze! Czy działa?
    Mam woltomierz i amperomierz, woltomierz jest dokładny (spokojnie 2%), amperomierza nie mierzyłem (0-100 A) ale w sumie mógłbym. Natomiast próba dowiedzenia się jak działa spełzła na niczym. Jeden nieoznaczony układ scalony i niewiele więcej.

Witaj.
    Zdjęcia mojego autorstwa. W sieci pokazuje idealnie 50 Hz, jak by wręcz na stałe był ustawiony:). Niestety nie mam za bardzo jak sprawdzić innych częstotliwości.
    popaw1
    Level 20  
    CosteC wrote:
    sporo nieużywanych padów i pozornie 5 identycznych elementów z których świeci tylko środkowy. Czyżby awaria?

Spostrzegawczy zauważą coś przypominającego pęknięcie dookoła lutu wyprowadzenia - nie jestem jednak pewien czy to pęknięcie. Zalewa jest ciut mętna i trudno uzyskać ostre zdjęcie.

Pozornie 5 elementów, ale dla mnie te 4 pozostałe to diody albo uszkodzone, albo świecące innym światłem (np czerwonym).

Pęknięcie wygląda na uszkodzenie mechaniczne. Są tu jednak małe prądy więc kontrolka trochę podziała.

PS. Być może ze względu na to pęknięcie kontrolka została sprzedana jako jednokolorowa.
    CosteC
    Level 37  
    @popaw1 Dla ciebie może są uszkodzone, ale wszystko wskazuje na to że są to diody mostka prostowniczego zasilającego LED na środku. Co do pęknięcia ja się nie wypowiadam. Może to niedolut, może pęknięcie, może tylko cień.
    blackball
    Level 17  
    CosteC wrote:
    Płaci się za jakość plastiku, za szczelność, za testy EMC, za certyfikaty palności, materiały z dopuszczeniami

Tak, racja, uogólniłem za bardzo dzięki za sprostowanie.
    obcyzkosmosu
    Level 14  
    Ale chyba pęknięcie jest w miejscu łączenia rezystora, co to ma do ilości kolorów? Gdyby nie łączyło to by nie świeciła wcale. Lampki innych kolorów też mają raczej diodę na środku, przynajmniej u mnie.
    Patryk_W
    Level 9  
    kolego smerdendes -> chętnie zobaczę środek tego "ustrojstwa" które sieje :). Jaki filtr stosowałeś? Taki "na sztywno" czy robiłeś jakiekolwiek pomiary, jaka częstotliwość i w ogóle jaki typ zakłóceń dominuje?

Co do cen w Europie -> wprowadzenie urządzenia na rynek (ale tak, że jesteś piewien tego, co deklarujesz nadając znak CE) to dziesiątki tysięcy złotych. Zatem nic dziwnego ;)
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    blackball wrote:
    Nie wiem jak Siemens ale np. Schneider produkuje w Chinach a niektóre podróbki a raczej kopie są robione w tej samej fabryce, zdarzyło się kiedyś nawet że pomylił pudełka i "podróbki" przyjechały w pudełkach z "oryginalnym" nadrukiem w środku z adresem strony telemecanique

Niestety Siemens też produkuje w chinach. Głownie skomplikowane płyty PCB są już zamawiane gdyż są tańsze i nawet ( uwaga ) lepszej jakości. Niejednokrotnie całe zamówienie na 2 tyg produkcji realizują w 24h łącznie z wysyłkom DSL'm. Koszt jest mniejszy i oscyluje w granicach 80% a nawet 75% ceny wykonania w Siemensie. Po za tym zasilacze małej mocy są tam produkowane gdyż nie skompilowane technologicznie. To żadna tajemnica ale więcej zdradzić nie mogę. Co do kontrolek to faktycznie wykonana dość starannie ale brak uszczelki to taki mały pikuś o ile kontrolka zabudowana jest w suchym i nie zapylonym pomieszczeniu. Kolega pisał o braku uszczelki na pierścieniu kołnierza zewnętrznego ?
    CosteC
    Level 37  
    Ale co w tym dziwnego, że ktoś produkuje w Chinach? Jakość może być najlepsza, trzeba tylko zapłacić za nią. Apple produkuje w Chinach bo nigdzie indziej nie dostanie tej jakości za takie pieniądze, obojętnie co aktualny prezydent USA będzie opowiadał. Ba jest nawet gorzej dla USA: nikt inny nie dostarczy tej jakości za jakiekolwiek pieniądze. (no chyba że 10% wydajności produkcyjnej)

To co mnie osobiście martwi to samozadowolenie firm w Polsce: zamiast się doskonalić żyją w przekonaniu że mają coś do zaoferowania poza lokalnością. Tymczasem technologicznie, produkcyjnie, jakościowo czy nawet obsługą klienta nie są w stanie konkurować z Chinami. Jasne, pewnie są lepsze od 70% Chińczyków, ale pozostałe 30% jest przytłaczająco lepsze.

Moje kontrolki mają uszczelkę między panelem a kontrolką, ale brakuje uszczelki między soczewką a resztą kontrolki - woda przejdzie, pył - bardzo wątpię, no chyba że była by duża różnica ciśnień. Bardzo podobny AUSPICIOUS wg kolegi już ma uszczelkę pod soczewką co by dawało mu deklarowane IP65.
    kondor111
    Level 2  
    Logo CE to nie jest skrót od China Export.
    Oznaczenie/Oznakowanie CE (Conformité Européenne) umieszczone na wyrobie jest deklaracją producenta, że oznakowany wyrób spełnia wymagania dyrektyw tzw. "Nowego Podejścia" Unii Europejskiej (UE).
    qrdel
    Level 28  
    No niestety warto być czujniejszym:
    [url=]https://www.oznakowanie-ce.pl/dodatki/blog/75-znak-ce-china-export.html[/url]