Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GT-S5611 - Telefon zablokowany

cocobongo 25 Oct 2018 23:02 4701 10
    cocobongo
    Level 11  
    Witam.
    Telefon w Orange. Karta SIM z sieci Sferia.
    1. Po włożeniu karty telefon pyta o PIN. Znam - wprowadziłem - OK! Poszło!
    2. Teraz telefon pokazuje "Blokada SIM" - wprowadziłem kod znaleziony w sieci - OK! Poszło!
    3. Teraz telefon wyświetla "Telefon zablokowany" - POMOCY! Jaki kod tu wpisać? Szukajka "G" zawiodła!
    sosarek

Level 43  
    Udać się do salonu Orange, zapłacić by zdjęli simlock. Alternatywa to jakiś serwis gsm.
    cocobongo
    Level 11  
    W salonie Orange odmówili zdjęcia blokady - "nie oferujemy takiej usługi"! W innym serwisie jeszcze nie pytałem. Jeśli to jedyna opcja, to proszę potwierdzić. Zamknę temat. A może ktoś jednak ZNA kod, który w opisanej powyżej sytuacji odblokuje telefon? Czy kod blokady telefonu jest dla każdego egzemplarza inny, czy generuje się go losowo (na podstawie IMEI (?), czy też jest jakiś uniwersalny...?
    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź!
    sosarek

Level 43  
    cocobongo wrote:
    W salonie Orange odmówili zdjęcia blokady - "nie oferujemy takiej usługi"!

https://www.orange.pl/omnibook/zdjecie-blokady-sim-lock#
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3389571.html
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Samodzielnie simlocka nie usuniesz za free a Orange jak już wiesz tego też nie zrobi. Serwis gsm gdzie trzeba będzie zapłacić jest jedynym rozwiązaniem.
    kongomaj
    Level 11  
    W serwisie podłączą go do boksa, kilka minut i po temacie, simlock zdjety. Koszt? Nie wiem, 20-40 PLN?
    cocobongo
    Level 11  
    Nie jestem pewien czy to o SIM locka chodzi. Czytajcie punkty po kolei. Najpierw był PIN karty, potem blokada SIM (simlock???), którą ogarnąłem kodem z filmu na YT, czyli teoretycznie simlock zdjęty, o ile "blokada SIM" oznacza simlocka. Robiłem full reset kombinacją (bez włożonej karty sim) *2767*3855#. Telefon przyjął to polecenie i zresetował system, czyli domyślnie kod blokady powinien być 00000000 (8 zer), ale w opcji "telefon zablokowany" ten kod nie działa! Dlatego teraz jest potrzebny trzeci z kolei kod do odblokowania opcji "telefon zablokowany". Czy ta opcja to karta SIM czy to kod telefonu? Czy szukać go u dostawcy usług z karty sim (Sferia), czy tego co zbrandował telefon (Orange)?
    Aha. Uruchamiam telefon bez kartu i dalej Menu -> Ustawienia -> 7. Bezpieczeństwo i widzę kolejno: Blokada Telefonu - Wyłącz, Blokada SIM - Włącz, Blokada PIN - Wyłącz, Blok. Prywatności - Wyłącz, Tryb FDN - Wyłącz i dalej: Zmień hasło, Zmień kod PIN, Zmień PIN2, Mobile Tracker. Przed wpisaniem kody znalezionego na YT opcja Blokada PIN była Włącz. Teraz jest Wyłącz. Czy Włącz oznacza, że blokada jest włączona czy że jest WYŁĄCZONA a ty ją WŁĄCZ!?
    tino2003
    Admin of GSM Group
    cocobongo wrote:
    *2767*3855#.

Zrobiłeś mu reset eepromu a nie żadne usunięcie simlocka, teraz bardzo możliwe, że uszkodzony też został IMEI więc tym bardziej bez sprzętu serwisowego nic nie zrobi.
    cocobongo
    Level 11  
    Dzięki. W serwisie nie udało się panom z obsługi ożywić telefonu. Winą za to obarczyli tego, co namieszał z kodami (czyli mnie). Próbowali wgrać na nowo soft, ale to też nie wyszło - jak twierdzili - nie zgadzały się sumy kontrolne. Prawdopodobnie wg sugestii Tino2003 doszło do modyfikacji IMEI. Prawdopodobnie sprzęt nadaje się na złom, chyba że...
    Ma ktoś jakiś pomysł?
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Poszukaj lepszego serwisu. Telefon można zrobić, ale trzeba posiadać odpowiednią wiedzę oraz sprzęt.
    cocobongo
    Level 11  
    Poleć jak znasz dobry serwis w Warszawie. Bywam też często w Gdyni (Gdańsku).