Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 28PT4403 nie włancza sie

ati 30 Sie 2005 20:59 1608 12
  • #1 30 Sie 2005 20:59
    ati
    Poziom 16  

    Jak w temacie chassis L6.2 nie załancza sie słychać brzęczenie transformatora w przetwornicy.

    0 12
  • #4 31 Sie 2005 09:13
    ati
    Poziom 16  

    Tv był dopiero co po naprawie działał 1 dzień. Przyczyna awari było przebicie trafa wysokiego nap. Wymienione na nowe (hr7977) i standardowe elementy w przetwornicy . Odpaliłem przetwornice na żarówce po wlutowaniu BU1508 TV nie startuje słychać piszczenie trafa w przetwornicy. Posprawdzałem elementy w zasilaczu wydają sie sprwne czżby znowu trafo wysokiego? Prosze o pomoc.:cry:

    0
  • #5 31 Sie 2005 23:33
    ati
    Poziom 16  

    Czy ma ktoś moze jakieś pomysły?

    0
  • #6 01 Wrz 2005 01:03
    Mariusz Futro
    Poziom 11  

    witam.sprawdz kondensator 2912 2n2 2KV lubi się uszkadzać,pozdrawiam.

    0
  • #7 01 Wrz 2005 09:08
    Telo
    Poziom 39  

    Sprawdziłeś cokolwiek pomiary zdjęcie ścianki tylniej?

    0
  • #8 01 Wrz 2005 09:27
    ati
    Poziom 16  

    Wymienie kondki dam znac co wyszło.

    0
  • #9 02 Wrz 2005 09:33
    ati
    Poziom 16  

    Wymieniłem kondesatory na module 110 2,2n 390n rezystory 220 i 560 ohm oczywiscie BU1508 i TV ruszył ale niestety na krutko :cry: po chwili uwaliło BU i tylko jęk przetwornicy. Sprubuje powalczyć z tymi dławikami moze coś z tym nie tak. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to prosze pisać.

    0
  • #10 02 Wrz 2005 14:15
    Mariusz Futro
    Poziom 11  

    witam,widze że masz ten sam problem co ja.spróbuj wymienić tranzystor 7421 bc368 a wostateczności tda 8362 na razie to mi przychodzi do gowy a jak nie pomoże to będziemy dalej kombinować.pozdrawiam.

    0
  • #11 02 Wrz 2005 23:06
    ati
    Poziom 16  

    Walka z dławikami zakończona porazką :cry: mały wymieniłem duży przewinołem i nic znowu poleciał BU, poprostu walka z wiatrakami, trnsoptory też wymieniłem podstawiłem S200AFI za bu pochodził i padł :cry: przetwornica na żarówce ładnie pracuje nic sie nie dzieje napiecia OK tylko dale j zgrzyty czego pada to ustrojswo? Moze są na tym forum jacyś wróże? :|
    Sprubuje jeszcze jak kolega sugerował zobaczymyco bedzie.

    0
  • #12 03 Wrz 2005 00:00
    Telo
    Poziom 39  

    Ile razy mamy to pisac za BU 1508AX nie wstawiaj S200AFI tylko taki jak ma być i nie malowanka wymień wszystkie kondensatory przy BU na płytce 110 tranzystor BC sterujacy z odpowiednią betą lub orginał Philips dławik 15uH też orginał i nalważniejsza rzecz przelutuj polaczenie cewek na kineskopie obróć ta małą płytkę i zobacz czy nie masz tam zimnych lutów.

    0
  • #13 04 Wrz 2005 12:28
    ati
    Poziom 16  

    Telo masz racje tam ma być BU a nie inne wynalazki zamówiłem orginalne dławiki i wtedy sie zobaczy. Tranz. BC wstawiłem z najwiekszą betą (411) jaką udało mi sie znaleść w sklepie. Kondensatory na module 110 wymienione na nowe rezystory też. Czy taka beta wystarczy czy to ma być orginał Philipsa? Wybierałem z tr. bezgrupowych.
    Płytka z cewkami odchylania została przelutowana, gniazda i wtyki posprawdzane.

    0