Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Ekspres Saeco Minutto HD8847/09 - przygasa wyświetlacz i ekspres wyłącza się.

26 Paź 2018 09:07 729 8
  • Poziom 10  
    Witam,
    Mam taki problem, otóż w ekspresie Saeco Minutto uruchomienie przekaźnika grzałki, pompy czy przekładni objawia się tym, że przygasa wyświetlacz do tego stopnia, że ekspres wyłącza się. Wygląda tak, jak by miał duże spadki napięcia na module.
    Sprawdziłem wszystkie elektrolity, są w porządku. Co mogę jeszcze sprawdzić ew. wymienić w module mocy?
    dziękuję.
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Proszę wymienić główny kondensator w zasilaczu.
  • Poziom 10  
    Mierzylem jego pojemność, ale ok. w poniedzialek wymienię i dam znać.
  • Poziom 10  
    główny, znaczy ten zaznaczony strzałką? Ekspres Saeco Minutto HD8847/09 - przygasa wyświetlacz i ekspres wyłącza się.

    Dodano po 6 [godziny] 11 [minuty]:

    Wymieniłem 22uf 400V i 330uf 50V, nic to nie zmieniło. Czy jakieś pomysły? :-)

    dodatkowy opis:
    po włączeniu do zasilania, ekspresu nie da się włączyć. Po ok 30 sec zaczyna pigać przycisk power, naciskanie jedgo powoduje krótki błysk wyświetlacza i nadal nie włącza się. Dopiero po ok 2 min daje się włączyć, ale gdy ustawia jednostkę podczas pracy silnika wyświetlacz rozjaśnia się, gdy silnik milknie wyświetlacz przyciemnia się. Wszystko wskazuje na jakiś elektrolit, ale wszystkie mierzyłem, część wymieniłem i bez zmian.
    Gdy ekspres włączy grzałkę i pompę, przygasa i wyłącza się.
    Może taki opis coś bardziej rozjaśni :-)
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Prosze najpier wymienic wszystkie elka lub miezyc napiecie ktore jest nieprawidlowe
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    xtreme. napisał:

    Wymieniłem 22uf 400V i 330uf 50V, nic to nie zmieniło. Czy jakieś pomysły? :-)

    dodatkowy opis:
    ....Wszystko wskazuje na jakiś elektrolit, ale wszystkie mierzyłem, część wymieniłem i bez zmian.
    Gdy ekspres włączy grzałkę i pompę, przygasa i wyłącza się.
    Może taki opis coś bardziej rozjaśni :-)
    pozdrawiam


    Ale co mierzyłeś? Pojemności? Trzeba zmierzyć ESR-y. Masz raczej problem z przetwornicą. Nie "odpala".
  • Poziom 10  
    Posiadam miernik dedykowany wyłącznie do pomiarów pojemnosci kondensatorów. Pomimo wskazań że kondesatory są sprawne i trzymają właściwą pojemność wymieniłem wszystkie na nowe. Nic to nie zmienilo. Jutro wymienie przetwornice i dam znać.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    xtreme. napisał:
    Posiadam miernik dedykowany wyłącznie do pomiarów pojemnosci kondensatorów. Pomimo wskazań że kondesatory są sprawne i trzymają właściwą pojemność wymieniłem wszystkie na nowe. Nic to nie zmienilo. Jutro wymienie przetwornice i dam znać.


    WSZYSTKIE ... co tzn.? poza tym: na jakie? Czy wymieniłeś na ori czy jeszcze lepsze (mniejszy ESR)?

    … piszę powyżej o tym, bo przetwornica jest niesłychanie wrażliwa na parametry kondensatorów elektrolitycznych!

    ps.
    nawiasem, obejrzyj po lupą płytę na mikro-zwarcia ("efekt" odkamieniania). Miałem taki przypadek ze swoja płytą (Syntia).
  • Poziom 10  
    Witam. Wymieniłem przetwornicę i ekspres działa. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam