Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przyczyna palenia tranzystorów igbt.

26 Paź 2018 13:06 597 22
  • Poziom 5  
    Witam
    Układ posiada dwie pary tranzystorów igbt.
    Pierwsza para zasila pierwszy koniec uzwojenia pierwotnego transformatora a druga para drugi koniec.

    Czy jeśli jeden z tranzystorów pracujący w plusie zostanie wylutowany to z automatu spali się ten pracujący w minusie?

    Pytanie takie gdyż wymieniłem 2 tranzystory a nie zauważyłem upalonej ścieżki między wyjściem tranzystora w plusie.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 21  
    pewnie się załaczają na raz oba i taki jest efekt...
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Pomocny post
    Moderator Projektowanie
    Bardzo nie fachowe nazewnictwo przez co to co miał autor na myśli może być różnie interpretowane.

    Jeśli zostanie uszkodzony któryś z kluczy a obciążenie jest indukcyjne to wyindukowana siła elektromotoryczna jest w stanie uszkodzić drugi klucz w gałęzi.
  • Poziom 5  
    Tu chodzi o to że w jednej z par tranzystorów a dokładnie tranzystora działającego w plusie była upalona ścieżka. Czyli tak jakby go nie było. Został tylko ten drugi masujący który się w końcu zwarł. Druga para nadal działała mimo zwarcia tego tranzystora do masy.
  • Pomocny post
    Moderator Projektowanie
    Po pierwsze topologie mają swoje nazwy. Używając poprawnej nazwy topologii od razu można stwierdzić jak powinno działać urządzenie i jakie są możliwości awarii.
    W Twoim przypadku uważam że to full bridge.

    Po drugie oznaczenia kluczy. Zwyczajowo oznacza się je jako:
    Przyczyna palenia tranzystorów igbt.

    Niezależnie czy kluczami są IGBT czy MOSFET.


    Masować to można plecki...

    Tranzystor nie był zwarty do masy, chyba że przez bramkę przepływał prąd powodując że klucz jest zamknięty i wtedy faktycznie byłby zwarty do masy.

    Odpowiedź czy bez jednego klucza drugi może zostać uszkodzony masz w moim poprzednim poście.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    Wstawiłem nowy tranzystor załatałem ścieżkę i działa. Tak więc dziękuję za poradę. Bałem się to z początku wstawiać bo to tranzystory po 50zł a jest ich 4 ułamek sekundy i może ich nie być gdy coś jest nie tak..
    Czyli odpowiedź jasna brak któregoś klucza pracującego w jednej z par tranzystorów powoduje uszkodzenie klucza bez pary.
  • Moderator Projektowanie
    Spokojnie w energoelektronice jeśli nie posiada się doświadczenia i wiedzy to spalone klucze można zbierać do litrowego słoika :D
  • Poziom 5  
    _lazor_ napisał:
    Spokojnie w energoelektronice jeśli nie posiada się doświadczenia i wiedzy to spalone klucze można zbierać do litrowego słoika :D


    Wiem coś o tym. Mam taki inwerter mastervolt XS3200 ostatecznie już nie udało mi się go naprawić. W sumie jest 10 kluczy które pracują tylko w minusie jako mppt. Po chwili pracy się palą... Zwarcie. Mimo że z paneli mam napięcie 200V i prąd około 2A. Czy tutaj też może dochodzić do przebicia tego tranzystora? Tylko w jaki sposób..
    [img-0] Przyczyna palenia tranzystorów igbt.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    jaszto napisał:
    Coś pokręciłeś.:
    3 - cia nóżka tranzystora powinna być podłączona do plusa.
    Czy + i - to zasilanie z paneli?
    Czy te sprężynki to grzałki czy uzwojenia?
    Nie widzę kondensatora - buforu paneli.


    Tu są inne tranzystory niż na początku tematu Spw47n60c3. Zamiana biegunów powodowała by przepływ przez diodę tranzystora czyli zwarcie. Tak +-to piny zasilania z panela.
    Tranzystory masując wyjście z cewki podbijają napięcie tylko pytanie dlaczego tutaj to jest bez drugiego klucza.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    To ja już nie wiem.. Wymieniłem te kondensatory rezystory trzymają oporność. Włączę na chwilę działa i po chwili tranzystory wszystkie zwarte.. Tak więc co jest nie tak..
    Tutaj druga część układu..
    https://obrazki.elektroda.pl/7955913100_1495977270.jpg
    Chyba żeby tu były warystory a nie kondensatory?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto