Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Saeco Minuto HD8761/09 - Nie odpala bojlera po wymianie pompy.

27 Paź 2018 09:41 315 6
  • Poziom 10  
    Witam, nie wiem czy właściwy wątek, ale nie znalazłem o ekspresach.

    Wyczyściłem ekspres, rozebrałem go tak samo jak to robiłem nie raz. Ponieważ ostatnio też szwankowała pompa, dokręciłem jej doscisk ostatnim razem, postanowiłem ją wymienić na nową (pewnie zamiennik, zgodny z oryginałem - to samo oznaczenie).
    Zalałem węże wodą, bo miałem kiedyś problem jak się zapowietrzył układ, nie chciał wody pociągnąć, złożyłem, odpaliłem.
    Pojawia się ikona na żółto, kropla wody ze strzałkami do okoła i napis start - jak przy odkamienianiu.
    Nacisnąłem start, ale że nie skręciłem go do końca, w tym nie założyłem króćca do ubijania piany, zaczął na mnie lać wrzątek - czyli bojler odpalił, był charakterystyczny odgłos.
    Szybko go wyłączyłem, wyciągając wtyk z gniazdka. Dokręciłem dyszę do ubijania, podstawiłem dzbanek, żeby spokojnie mógł przejść proces odkamieniania (da się to w ogóle jakoś wyresetować?) i teraz objaw jest taki, że:
    1. pojawia się ikona z kroplą wody i strzałkami - jakbym wybrał odkamienianie.
    2. uruchamiam wciskając start.
    3. słyszę załączający się przekaźnik, pod kroplą pojawia się pasek postępu i jest cisza.... nie słychać ani pompy ani bojlera.
    Nie wyświetla żadnych błędów itp.
    Przełożyłem na powrót starą pompę - ten sam efekt.
    Pytanie co się zadziało w momencie wyciągnięcia wtyczki z gniazdka? Ekspres ma swoje lata (3.5) ale szkoda mi go zezłomować :(
    Pytanie też, czy ma znaczenie podłączenie przewodów do pompy (na pewno podłączyłem tak jak były, bo zaskoczyło za pierwszym razem)? Są 2 kolory, biały z wlutowanym jakimś chyba rodzajem zabezpieczenia (niebieskie coś na kablu) i czarny.
    Biały podłączony do pompy do końćówki oznaczonej znakiem diody.
    Pompa ULKA EP5GW.

    Ewentualnie ktoś z forumowiczów podejmie się naprawy?
  • Relpol przekaźniki

  • Specjalista AGD
    Podłączenie pompy ma duże znaczenie.
    Na Cewice mamy diode, która prąd przepuszcza tylko w jedną stronę. W różnych pompach może być różny kierunek tej diody.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Jasne, zwróciłem na to uwagę. Pisałem o tym, że ekspres ruszył za pierwszym razem a ponieważ nie założyłem dyszy do spieniania to oblał mnie gorącą wodą, tak więc zarówno pompa jak i bojler zadziałały. Wtedy wyjąłem wtyczkę z gniazdka, założyłem dyszę, skręciłem całą obudowę i obecnie słychać jak załącza się przekaźnik.
    Dopiero potem zmieniłem znów pompę na starą, ale niczego to nie załatwiło :(
    Rozkręcę go jeszcze raz i posprawdzam, może gdzieś się przewód wypiął z płyty.
  • Poziom 19  
    nioop napisał:
    Podłączenie pompy ma duże znaczenie.
    Na Cewice mamy diode, która prąd przepuszcza tylko w jedną stronę. W różnych pompach może być różny kierunek tej diody.


    … Ulka przecież jest na ~230V ?
    Niby jak miałoby być wytwarzane pole magnetyczne … ?
    To nadprądowe zabezpieczenie termiczne włączone w szereg!
    Jest przecież nawet specjalne miejsce na Ulce typu wsuwka ...
    … tj. czujnik dotyka korpusu cewki.

    Saeco Minuto HD8761/09 - Nie odpala bojlera po wymianie pompy.
  • Poziom 10  
    Tak, chodziło mi o oznaczenie pinu obok wsuwki, na obudowie od przodu przy tym pinie jest znak diody.
    Rozkręcam złomka.
    Zobaczymy.

    Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

    Okazało się jednak, że moje podejrzenie co do rozpięcia kostki na płycie się sprawdziło.
    Tak czy inaczej pompę miałem podłączoną inaczej, ale ponieważ jest na ~230V więc nie ma to znaczenia.

    Pytanie odnośnie pompy: jak bardzo powinna być dokręcona sprężyna ?
  • Poziom 10  
    Ok, po wymianie pompy wszystko wróciło do normy.
    Dziękuję za pomoc.
    Temat do zamknięcia.