Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Elektronika baterii odkurzacza Dyson V8 - czym zastąpić?

TOMEEK85 28 Oct 2018 18:13 7824 28
Automation24
    TOMEEK85
    Level 11  
    Witam mam problem z bateria do tego odkurzacza. Po wymianie ogniw brak jakiejkolwiek reakcji po włączeniu urządzenia. Na płytce widać uszkodzone układy scalone ( male dziurki ) wiec pewnie nie do uratowania. Pytanie czym można by zastąpić elektronikę tej baterii. Jest to pakiet Li Ion 6s. Pobór prądu 30A wiec przydało by się zabezpieczenie temperaturowe.
    Dziękuje za pomysły.
    Elektronika baterii odkurzacza Dyson V8 - czym zastąpić? Elektronika baterii odkurzacza Dyson V8 - czym zastąpić?
  • Automation24
    student1348
    Level 10  
    Witam proponował bym moduł ładowania z BMS 6S 35A/40A do ogniw np li-ion 18650+(Ogranicznik prądu i napięcia ładowania BARDZO WAŻNE )+ trafo komplet umiejętnie poskładać według schematu wyregulować .
    zibq
    Level 28  
    Brakuje zdjęcia drugiej strony a te które wstawiłeś są niewyraźne. Płytka nie do uratowania jeśli koszty mają być niższe niż kompletna bateria (60-70 GBP).
    Pytanie co chcesz osiągnąć? Czy to ma współpracować z oryginalną ładowarką? Jeśli tak, to czy ładowarka obsługuje kontrolę temperatury pakietu? Balansuje?
    Wątpię aby udało się upchnąć kilka modułów w oryginalnej obudowie.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Nowa bateria około 350zl. Kupiłem nowe ogniwa wiec chciałbym je wykorzystać. Ładowarka nie balansuje i brak kontroli temperatury. Widziałem na Poralu aukcyjnym ładowarkę balansująca 6s 25A tylko ja potrzebuje prądu 30a i kontroli temp. Może by jakiś układ kontroli temp dołożyć.

Dodano po 1 [minuty]:

Elektronika baterii odkurzacza Dyson V8 - czym zastąpić?
    TOMEEK85
    Level 11  
    Widziałem ten układ ale nigdzie nie widzę zabezpieczenia termicznego baterii. Myślałem nad zamontowaniem bezpiecznika termicznego na 80 stopni i włączeniu go ten układ żeby rozłączalo po przekroczeniu temp. Jedna sprawa mnie zastanawia w mojej starej baterii był tylko jeden mosfet smd do załączania baterii a w tych jest kilka. Nigdzie nie mogę znalezdz schematu takiego balansera
    chisel
    Level 27  
    Ogranicznik ładowania można zrobić na chińskim step down (cuś takiego, sprawdzone rozwiązanie u mnie):
    https://pl.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Non-Isolated-Constant-Current-And-Voltage-Lithium-Charger-Power-Supply-Module-5A-LED-driver/1084552308.html

O ile pamiętam, to chińskie BMS mają kilka mosfetów, ale one trzeba sprawdzić, czy nie są połączone równolegle by zwiększyć wydajność. Co do poboru prądu, to bym zmierzył, bo w 30A nie bardzo wierzę. Dlatego u ciebie wystarczył 1 mosfet.
  • Automation24
    TOMEEK85
    Level 11  
    Odkurzacz ma 2 obroty na niskich pobierał 4A na wysokich brakowało zakresu na mierniku 20Amper. Mogło być np. 22 ale dla bezpieczeństwa lepiej mieć zapas. Co do tej przetwornicy to tylko dla jednego ogniwa będzie dobra. Po zagłębieniu w temat okazało się ze moje nowe akumulatory nie są wysokopradowe dają max 4A wiec muszę kupić 30 amperowe.
    chisel
    Level 27  
    A jakie parametry ma oryginalna ładowarka? Są też przetwornice bardziej wydajne.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Ładowarka ma 26V 750mA
    chisel
    Level 27  
    Dlaczego sądzisz, że przetwornica jest za słaba, skoro jest w stanie oddać nawet do 5A. Ten zasilaczyk ma wydajność tylko 750mA, więc na upartego, to nawet i nie trzeba by było regulatora ładowania CC CV, ale i tak powinno być . Natomiast rzeczywiście do 10A to z dobrego ogniwa 18650 można jako tako bezpiecznie wyciągnąć. Tam jest tylko 6 pojedyńczych ogniw?
    OK, widać 6 przecie ;-)
    zibq
    Level 28  
    TOMEEK85 wrote:
    Widziałem ten układ ale nigdzie nie widzę zabezpieczenia termicznego baterii.

Jest w opisie - rozłącza po osiągnięciu 90st.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Myślałem ze chodzi o wykorzystanie przetwornicy do ładowania jednego ogniwa. Zasilacz ma taka wydajność pewnie żeby oszczędzisz akumulatory i ładuje je prądem 0,3C bo oryginalnie maja pojemność 2800mAh. Można by trochę prąd ładowania zwiększyć bo teraz będą akumulatory o pojemności 3000mAh. Tak jest tam 6 ogniw połączonych szeregowo. Producent zaleca przy obciążeniu 30A dać zabezpieczenie termiczne na 80stopni.

Dodano po 34 [sekundy]:

Widocznie przeoczyłem
    chisel
    Level 27  
    W takim razie jedynym problemem tutaj jest dobranie odpowiednich akumulatorków, aby się to opłacało i jako tako działało.
    TOMEEK85
    Level 11  
    SONY US18650VTC6 3Ah 30A Takie kupiłem
    TOMEEK85
    Level 11  
    Płytka fajna i wszystko w SMD. Tylko to czekanie na przesyłkę)).
    chisel
    Level 27  
    Czasem na alledrogo są, ale mniejszej mocy.Można pokusić się na modyfikacje wstawiając zwykłe 6S, a podstawić zewnętrznie mocniejszy mosfet, ale takich rzeczy sam nie przerabiałem. Teoretycznie zaś powinno działać.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Ten co kupiłem ma teoretycznie 25A zobaczymy jak zamontuje

Dodano po 6 [minuty]:

Ten co kupiłem ma teoretycznie 25A zobaczymy jak zamontuje
    student1348
    Level 10  
    Kolego 25A BMS będzie za mało ! jeżeli masz pobór 30A to musisz mieć zapas przynajmniej 5A jak chcesz wysterować silnik , ja bym dał 6s 40A bo inaczej będzie układ dławiło i nawet nie wystartuję!(wtedy możesz jedynie wpiąć 220Mf kondensator i liczyć na pogodę ) co do przetwornika to (Step down Bateria Litowa Zarządzanie Ładowania konwerter Step Down Moduł XL4015) na 6s ustawiasz napięcie Ładowania 25V MAX (4.2X6=25.2V ) i przy twoich 18650 sony bym ustawił bezpieczny prąd lądowania 800mA 1200mA . i zastosuj BMS PCM PCB który ma w sobie
    Zabezpieczenie przed zwarciem.
    Ochrona przed przeładowaniem.
    Ochrona Nadmiernego rozładowania.
    Zabezpieczenie nad prądowe.
    Mogą być stosowane do różnych litowych ogniw 3.7V.
    Kompaktowy rozmiar i lekki.
    Zapewnienia bezpieczeństwo akumulatora.
    chisel
    Level 27  
    Przy starcie chwilowy pobór prądu będzie wyższy. Myślę, że musisz to sprawdzić. Te chińskie BMS niby chińskie, ale dobrze radzą sobie nawet w przypadku zwarcia, więc po prostu albo ci zadziała, albo nie. Pamiętaj, że po podłączeniu ogniw trzeba podać impuls ładowania chociażby na chwilę, aby układ zaczął pracować, inaczej nie będzie napięcia na wyjściu. I tak jak przedmówca i ja napisaliśmy, na przetwornicy ustawić można coś w granicach 0,5-1A (chociaż i tak ta oryginalna ładowarka tego nie da, ale to i bezpieczniej będzie).
    Ewentualnie jeszcze co przychodzi mi do głowy, gdyby okazało się że BMS ten co kupiłeś nie da rady, to znaleść parametry mosfetów i jeżeli są one aż zanadto, to zmienić na trochę mniejszy rezystor pomiarowy nadprądowy, wtedy będzie można wycisnąć trochę więcej. Na tej płytce to ten duży R005.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Te Mosfety z fotki maja max prąd 50A. Zobaczymy co przyjdzie. Sadze ze powinno ruszyć. Jeszcze tak myśle gdzie się wpiąć z tym bezpiecznikiem bimetalicznym i oczywiście mikroswitchem włącznika.
    chisel
    Level 27  
    Bezpiecznik termiczny idzie na ogniwa, przykleić jakoś tam.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Tyle się domyśliłem)) chodzi mio podłączenie do układu
    zibq
    Level 28  
    Raczej odpada połączenie w szereg. Kwestia znalezienia na płytce BMS pinu, który np. zwierając z masą można odłączyć obciążenie.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Kupiłem bezpiecznik bimetaliczny NC po zadziałaniu przerywa obwód. Jak będę miał już układ to się poszuka odpowiedniego miejsca. Włącznik tak myślałem zrobić między płytka a silnikiem jakiś odpowiednio mocny mosfet żeby włączał silnik
    TOMEEK85
    Level 11  
    W ostateczności zamontuje taki włącznik. Nie chciałbym zabardzo przerabiać urządzenia.
    TOMEEK85
    Level 11  
    Zakupiona płytka radzi sobie bardzo dobrze. Prąd ciągły 25 A bez problemu. Zrobiłem włącznik mechaniczny bo nie miałem czasu na elektroniczny.
    Temat do zamknięcia.