Proszę o pomoc w identyfikacji układu scalonego zaznaczonego na zdjęciu płyty zasilacza LC Power LC6550 v1.3. Niestety w tym układzie scalonym wypaleniu uległa obudowa. A może ktoś posiada schemat tego zasilacza?
Bardzo dziękuję za pomoc. Przejrzałem dokumentację do układów: FAN4800, BH0270A and PS229 niestety posiadają więcej niż 7 wyprowadzeń. Mój układ jest w obudowie DIP-7 (nie ma fabrycznie szóstej nogi). Nie wiem czy da się ten układ zidentyfikować bez schematu lub może ma ktoś rozłożony taki zasilacz.
To pozostaje ostatnie koło ratunkowe czyli papier + ołówek i rozrysowanie tego jaką rolę pełni przykładowy, dany pin w układzie scalonym: np. pin. 1 to masa; pin. 2 zasilanie; pin x to wyj. na bramkę tranzystora polowego. Potem udajemy się pod Link, wpisujemy dane o pinach i szukamy naszego układu scalonego.
PS. Jest stronka firmy LC-Power Link, można wysłać zapytanie - dawniej odpisywali 60:40 pozytywnie. Obecnie produkcja (made by SHENZHEN CHI YUAN INDUSTRIAL CO LTD,)
Podaj opisy z pytki drukowanej (strona druku) - powiadają, że dla poprawy wizerunku firmy stawiają teraz na płytkach od Huntkey Na Twoim foto (prawa góra) widać dwa układy scalone (podaj ich nazwę).
Poprawiłem TONI_2003
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i okazany profesjonalizm. Zrobiłem zgodnie z sugestią i rozpisałem wyprowadzenia tego scalaka układu scalonego:
Quote:
1 - Ucc
2 , 3, 7, 8 - masa,
4 - F/S
5 - Drain
Następnie wpisałem na w/w stronie WWW do identyfikacji. Według tej strony wynika, że wchodzą w grę dwa układy scalone:
MIP0253SP oraz MIP0255?
Ciekawe czy rzeczywiście może to być któryś z nich? Na płycie dwa pozostałe układy scalone to: KA7500B i LM339N.
Zrobiłem zdjęcie płyty od strony druku.
Na płycie od strony elementów jest oznaczenie: BTX-2728J.
Poprawiłem TONI_2003
Zgodnie z poradą wlutowałem nowy układ TNY264 i zasilacz działa jak należy - wszystkie napięcia wzorowe. Pozostaną jeszcze próby obciążeniowe, ale nie przewiduję problemów. Jeszce raz podziękowania dla Liska!