Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] LC Power model: LC6550 v1.3 - Prośba o identyfikację układu scalonego

spice111 29 Oct 2018 18:15 1296 7
    spice111
    Level 10  
    Proszę o pomoc w identyfikacji układu scalonego zaznaczonego na zdjęciu płyty zasilacza LC Power LC6550 v1.3. Niestety w tym układzie scalonym wypaleniu uległa obudowa. A może ktoś posiada schemat tego zasilacza?
    LC Power model: LC6550 v1.3 - Prośba o identyfikację układu scalonego
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Nie ma .
    Stosowano
    FAN4800, BH0270A and PS229
    * LC POWER LC6550 V1.3.

Datasheena FSBH0370 Link
    spice111
    Level 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Przejrzałem dokumentację do układów: FAN4800, BH0270A and PS229 niestety posiadają więcej niż 7 wyprowadzeń. Mój układ jest w obudowie DIP-7 (nie ma fabrycznie szóstej nogi). Nie wiem czy da się ten układ zidentyfikować bez schematu lub może ma ktoś rozłożony taki zasilacz.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    To pozostaje ostatnie koło ratunkowe czyli papier + ołówek i rozrysowanie tego jaką rolę pełni przykładowy, dany pin w układzie scalonym: np. pin. 1 to masa; pin. 2 zasilanie; pin x to wyj. na bramkę tranzystora polowego. Potem udajemy się pod Link, wpisujemy dane o pinach i szukamy naszego układu scalonego.

PS.
    Jest stronka firmy LC-Power Link, można wysłać zapytanie - dawniej odpisywali 60:40 pozytywnie. Obecnie produkcja (made by SHENZHEN CHI YUAN INDUSTRIAL CO LTD,)

Podaj opisy z pytki drukowanej (strona druku) - powiadają, że dla poprawy wizerunku firmy stawiają teraz na płytkach od Huntkey :idea:
    Na Twoim foto (prawa góra) widać dwa układy scalone (podaj ich nazwę).
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    spice111
    Level 10  
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc i okazany profesjonalizm. Zrobiłem zgodnie z sugestią i rozpisałem wyprowadzenia tego scalaka układu scalonego:
    Quote:
    1 - Ucc
    2 , 3, 7, 8 - masa,
    4 - F/S
    5 - Drain

Następnie wpisałem na w/w stronie WWW do identyfikacji. Według tej strony wynika, że wchodzą w grę dwa układy scalone:
    MIP0253SP oraz MIP0255?
    Ciekawe czy rzeczywiście może to być któryś z nich? Na płycie dwa pozostałe układy scalone to: KA7500B i LM339N.
    Zrobiłem zdjęcie płyty od strony druku.
    Na płycie od strony elementów jest oznaczenie: BTX-2728J.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    To będzie układ od napiécia stby

Brak danych o tym IC MIP0253SP
    Quote:
    Switch,85-264VAC/5W,230VAC/Vdss=700V,Il=0.255A,
    Fsw=44kHz,7/8-DIP (no pin.6),MIP253 MOS-FET/CMOS Ctrl.

Datasheet ubogi Link
    Można spróbowac na stronie Panasoni Link

Stosowano go swego czasu dawno w TV projekcyjnych Pioniere
    - np. Link_ Pionier SD-643HD5
    Link_ Pionier

MIP"y często bywały zamienne z TOP2xxx/ TNY2xxx
    - lepiej zamienić IC z większą częstotl. F w zamian na mniejszą/ * niż odwrotnie

Pasują po datasheetcie TNY264 i TNY26 ( ma moc 10W)
    spice111
    Level 10  
    Super. Właśnie zamówiłem TNY264 w serwisie aukcyjnym. Dam znać o efekcie po próbie uruchomienia zasilacza z nowym układem scalonym. Dziękuję Lisek.
    spice111
    Level 10  
    Zgodnie z poradą wlutowałem nowy układ TNY264 i zasilacz działa jak należy - wszystkie napięcia wzorowe. Pozostaną jeszcze próby obciążeniowe, ale nie przewiduję problemów. Jeszce raz podziękowania dla Liska!