Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes actros MPIII - Błąd EAB I ABS

30 Paź 2018 18:18 1659 7
  • Poziom 14  
    Witam
    Mam problem z ciagnikiem siodłowym actros mp3, problem występuje po podpieciu przewodu ebs do naczepy, gdy wyskocza te błędy naczepa bardzo ostro hamuje (szybko blokuje koła) po podpieciu kompa nie ma żadnych błędów w aucie, nie jest to wina naczepy, bo auto jeździ z inną naczepa średnio co dwa dni, przewód ebs również nowy, bezpieczniki wszystkie sprawdzone.
  • Poziom 26  
    Jeśli nie jest to naczepa to jest to auto traci zasilanie bądź masę we wtyce ebs. Ikony pokazują usterke ebs naczepy.
  • Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Skoro to nie jest wina auta ani naczepy ani kabla pomiędzy naczepą a samochodem to co innego może mieć winę??

    A tak na poważnie to sprawdź dokładnie przewód łączący samochód z naczepą, przewody pneumatyczne (żółty i czerwony) oraz samo gniazdo w które wpinasz przewód.
    Czy przewód który kupiłeś jest dobrej jakości??
  • Poziom 14  
    Przewód jest na sto procent dobry bo przed tym nowym było na probekilka innych od aut które nigdy nie miały zadnego błędu... Też obstawiam wiązke że może być gdzieś przetarta... Tylko nie miałem nigdy za dużo do czynienia z Mercedesem więc nie wiem gdzie szukać...
  • Poziom 29  
    Jeśli nie podetniesz komputera do naczepy w momencie zaistnienia błędu to możesz jeszcze długo szukać.
  • Poziom 14  
    Ale naczepa nie ma tu nic do rzeczy bo 20 naczep wyświetla ten sam błąd... No ale będzie okazja to sprawdze
  • Poziom 29  
    A sprawdziłeś ciśnienie powietrza (złącze czerwone) dla naczepy 8,5 bar z samochodu i jaki jest stan pin5 przewodu 7 pinowego. Jeśli sygnału ma potencjał masowy to kontrolka w kabinie będzie świecić.
  • Poziom 14  
    Problem rozwiązany, auto wyjechało po drodze gdzieś na serwis i elektryk coś pomieszal za bezpiecznikami i wszystko wróciło do normy