Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Stacja pogody Meteo SP18. Nagłe pogorszenie zasięgu z czujki zewnętrznej.

Rybus85 30 Oct 2018 18:48 465 3
    Rybus85
    Level 23  
    Siemka.
    Jak w temacie. Stacja to Meteo SP18. Mam ja już chyba od 8 lat. Całkowicie bezawaryjna. Tylko wymiany baterii. Czujka zewnętrzna zawsze w tym samym miejscu. Kilka dni temu na stacji przestało pokazywać wartości z czujki. Tylko -- --. Myślałem że baterie,ale gdy padały baterie to nie wykrywało wcale czujki i pokazywało tylko wartości w domu. Po wymianie baterii to samo. Czujka ma do stacji przez ścianę w linii prostej 7-8 metrów. Maks 10. Po przyniesieniu czujki do domu wskazania od razu się pojawiają na stacji. Obecnie postawiłem ja w innym miejscu(na piętrze w sypialni za oknem,połowa odległości niż poprzednio) i też daje radę,ale najlepsze wskazania były w poprzednim miejscu.
    Co mogło wpłynąć na nagłe pogorszenie zasięgu? Starość urządzenia? ;) Nie chciałabym wymieniać stacji,bo nadal od tylu lat spełnia swoje zadanie idealnie. A nie mogę nigdzie znaleźć zewnętrznej czujki żeby kupić i wymienić...
    Rybus85
    Level 23  
    To musiałaby paść uszczelka na klapce baterii. A wygląda ona ok. Reszta wodoszczelna. Na tyle lat co stoi na dworze,słońce,deszcz,mróz czy upał to kto wie... Najgorsze jest że nie mogę znaleźć takiej czujki. Są,ale do innych modeli,niby te same częstotliwości. Ale czy to podpasuje...
    Rybus85
    Level 23  
    Pomogło "suszenie" czujki na kaloryferze. Kilka dni spędziła na suszeniu i po włożeniu nowych baterii śmiga bez problemu już 2 tyg :) Oby tak dalej :)