Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Bosch SGV55M43EU - dziwny kod C3

jaskol 30 Paź 2018 22:14 303 2
  • #1 30 Paź 2018 22:14
    jaskol
    Poziom 12  

    Dobry wieczór.
    Proszę o pomoc, bo przeszukałem internety i na temat mojego problemu nie ma ani słowa.
    Odziedziczyłem w spadku zmywarkę i po pierwsze nie mam instrukcji ( a to moja pierwsza zmywarka i nie mam pojęcia jak odpalić najprostsze mycie ), a po drugie dziwnie się zachowuje.
    Po pierwsze, po włączeniu nic się nie dzieje. Po otwarciu drzwi ożywa LED i diody w przyciskach, ale później już losowo naciskam auto czy cokolwiek innego (przycisk z kieliszkiem) i najczęściej wyskakuje kod C3 na wyświetlaczu.
    Robię reset, wchodzę w tryb serwisowy, przechodzę w krokach do końca, wszystko działa - pobiera, wypompowuje, itd.
    Ręczne wypompowanie też działa (podniesienie bolca/pływaka w tacy na dnie zmywarki).
    Przeczytałem, że w tr. serwisowym P0, to pamięć błędów. Mam tam E0 i E5. Szukałem, ale do tego modelu chyba nie znalazłem kodów, a jeśli już jakieś były, to dotyczyły wypompowania wody, a u mnie to działa bez zarzutu. To mogą być stare kody, wiem, że pompa była kiedyś wymieniania i może dlatego te błędy. O C3 ani słowa.
    Led jest sprawny, więc to nie E3 ze spalonym segmentem, tylko C3 ;)
    Zdjąłem lewą osłonę, zdemontowałem płaszcz wodny, bo nie mogłem patrzeć na brud w środku - w tej części koło odpowietrznika - i to chyba nie ma wpływu na działanie, ale nie mogłem na to patrzeć i w 50% udało mi się usunąć brud (częściowo grubą żyłką do kosiarki).
    Zaworki ok, grzałka ok, styczniki ok, czujnik ciśnienia ok, pompy działały ( chociaż bardzo głośno coś buczało zaraz po włączeniu, poczekałem 20 minut i wyłączyłem, mam wrażenie, że później już tego efektu nie było ).
    Jak się tak męczyłem, to raz na 20 razy udało mi się uruchomić jakieś mycie, bo słyszałem kręcące się ramię w środku, coś się działo.
    Pod koniec walki było już tylko tak, że po otwarciu drzwi ( a bywało, że jakimś cudem i bez otwierania wszystko było aktywne ) wszystkie guziki się świeciły, na wyświetlaczu wyświetlało się "64" i tyle. Żadnej reakcji na przyciski, jedynie kod C3 ...chyba po naciśnięciu guzika z kieliszkami. Chciałem odpalić garnki, bo tam była temp. 70 stopni, a chciałem sprawdzić grzałki, ale to w ogóle nie działało. Grzałka ma R=23,7 Ohm.
    Nie wiem w jakiej sekwencji się to uruchamia, bo nie mam instrukcji, ale i tak czuje, że to C3 jest wszystkiemu winne.
    Znajomy mówi, że jeśli się tak dziwnie zachowuje (zawsze jest aktywna przy otwartych drzwiach, ale czasami zdarzało się, że i przy zamkniętych), to pewnie moduł sterujący. Otworzyłem, stan idealny. Przekaźników nie sprawdzałem, ale skoro ten błąd / kod C3 jest od razu po włączeniu, to może jest jednak winny jakiś czujnik ? Nie sprawdziłem tylko diod IR (czujnik zmętnienia wody) i drugi przy tabletkach, ale czy to może generować taki kod ? Taśma między klawiszami w drzwiach i modułem sterującym też zmierzona i kable są ok.
    Może mi ktoś napisać jak się w tym sprzęcie włącza proste mycie naczyń, krok po kroku ? Może uda mi się to teraz poskładać i jeszcze raz odpalić, a może sprzedam na części, bo szkoda mi czasu na szukanie usterki, kiedy winna może być elektronika, której i tak nie kupie, bo za droga :(

    Dzięki za pomoc,
    Mariusz
    P.S.
    Nie wiem co to za silniczek w grzałce, jakby jakiś krokowy, w środku element zębaty, szybko zamknąłem, bo bałem się coś przestawić.
    Nie wiem czy to ważne, ale o tym pisze, żeby była pełna informacja.

    P.S.2
    W grzałce jest przełącznik, za membraną. Widzę, że wpięty szeregowo w obwód grzałki. To pewnie jakieś zabezpieczenie przed pracą na sucho. Tylko, że dosyć mocno go trzeba nacisnąć. Może woda ma zbyt małe ciśnienie ? Tylko nadal mi to nie pasuje na błąd zaraz po włączeniu, wtedy nie pobiera wody, więc nie sprawdza takich czujników jak ten w grzałce. Zatem co sprawdza zaraz po włączeniu ?

    0 2
  • Relpol
  • #2 02 Lis 2018 08:05
    stiff12
    Poziom 20  

    Miałem takie 2 tematy i podobne problemy zmywarek. Po wymianie włącznika głównego było po problemie. Ale najpierw należy pomierzyć na przejście omomierzem ten włącznik (powinno być 0 Ω bez żadnych innych wartości)

    0
  • Relpol
  • #3 02 Lis 2018 22:24
    jaskol
    Poziom 12  

    Hm, sprawdzę to, chociaż wierzyć się nie chce, że taka błahostka mogłaby być przyczyną. Z drugiej strony, można ten przycisk wcisnąć delikatnie, nie do końca i wtedy chyba udawało mi się sterować tym sprzętem pomimo zamkniętych drzwiczek, a normalnie po zamknięciu wszystkie diody i led się gasiły.

    Teraz, po złożeniu, mam kolejny problem... Czyli coś cieknie. Jak wyciągałem silnik, pompę cyrkulacyjną, to było w uszczelkach jakieś mazidło. Zastanawiałem się, czy to brud, czy jakiś uszczelniacz. Chyba jednak to drugie....
    Sprawdzę włącznik i dam znać ;)

    Dzięki za sugestię,
    Mariusz

    0