Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Amica ZIM 646E - Pompa obiegowa czasami nie startuje.

maras77 01 Lis 2018 19:54 318 2
  • #1 01 Lis 2018 19:54
    maras77
    Poziom 20  

    Witam.

    Mam problem ze zmywarką Amica ZIM 646E - pompa obiegowa czasami nie startuje, tylko buczy. Zdarza się to czasem na początku cyklu, czasem w trakcie. Jak się to dzieje to czasem wystarczy otworzyć drzwiczki i po zamknięciu silnik zaczyna działać. Jeśli to nie pomaga - wystarczy pchnąć śrubokrętem lekko wirnik, aby zmienił położenie i potem, po zamknięciu drzwiczek zaczyna pracować.

    Jako, że usterka nie jest powtarzalna, to trudno ją znaleźć - tylko za bardzo nie wiem, gdzie i czego szukać.

    Nie chciałbym wymieniać części na chybił trafił.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 01 Lis 2018 20:33
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Zacząłbym od sprawdzenia:

    Amica ZIM 646E - Pompa obiegowa czasami nie startuje.

    0
  • #3 04 Lis 2018 17:04
    maras77
    Poziom 20  

    Wymieniłem kondensator rozruchowy.
    Okazało się, że stary wylał i miał 0,3µF zamiast 3µF. Oczywiście kondensator nie występuje jako część zamiennia, ale na szczęście da się odczytać parametry z kompletnej pompy na north.pl

    Więc dla potomnych - kondensator to 3µF ze śrubą do mocowania. Dostęp doskonały po przewróceniu zmywarki na bok (uprzednio po odessaniu wody ze środka i z węża)

    Temat zamknę za jakiś czas, jak się okaże, że problem został definitywnie rozwiązany, mam nadzieję.

    Dziękuję.

    0