Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł 2f z wbudowanym zasobnikiem w mieszkaniu czy 1f plus zasobnik w piwnicy?

musztardowy 01 Nov 2018 22:20 1023 6
    musztardowy
    Level 2  
    Witajcie.

Chciałbym prosić szanownych użytkowników forum o opinię i ewenutalne argumenty za lub przeciw obu rozwiązaniom oraz pomoc przy wyborze kotła.

Sytuacja: Niemiecki Budynek z 1930r. Niska, jednopiętrowa zabudowa. Mieszkanie 57m2 na pierwszym piętrze (północ-południe), poniżej w parterze sąsiad z ogrzewaniem gazowym. Pod nim moja nieogrzewana piwnica od północy. A przede mną generalny remont :)

Rozwiązanie 1.
    Piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem ~120l w piwnicy (plus ewentualne rozwiązania izolujące zasobnik i przewody). Myślę o Junkersie z możliwie niską mocą.

Rozwiązanie 2.
    Piec kondensacyjny dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem w mieszkaniu. Musi być wiszący bo nie będzie miejsca na stojący.

W tej chwili na "starym" mieszkaniu korzystam z pieca dwufunkcyjnego. Wiem z czym się to wiąże od strony użytkowej. Znam praktyczne plusy i minusy. Teraz chcę zasobnika, bo chcę nieco większego komfortu (plus za kilka dni powiększy mi się rodzina:).
    W nowym mieszkaniu jest okazja by skorzystać z piwnicy i zrobić "prawdziwą kotłownię" z niezależnym zasobnikiem. Jestem po ekspertyzie kominiarskiej i obie opcje wchodzą w gre (mieszkanie lub piwnica). Kominy i wentylacja będzie zapewniona.

Martwi jednak ta piwnica. Jest to w zasadzie nieogrzewane pomieszczenie i dodatkowe kilka metrów odległości na instalacji.
    Proszę o opinię czy kotłownia w piwnicy ma sens czy komfort będzie znacznie wyższy mimo strat i czy będzie to sporo droższa instalacja w użytkowaniu? Czy znane są proporcje, statystyki, jaką część rachunku pochłania dogrzewanie zasobnika, a jaką CO w sezonie grzewczym?

Jeśli lepszym rozwiązaniem byłoby jednak instalowanie się w mieszkaniu, to jaką integrę byście proponowali?

Z góry dzięki za pomoc!
  • Helpful post
    Nemonek
    Level 27  
    Pomiędzy Tobą a piwnicą jest sąsiad, jak chcesz przez jego mieszkanie puścić rury? W razie potrzeby będziesz miał zawsze dostęp do nich? Ile litrów wody będziesz musiał upuścić, aby pobrać ciepłą wodę? Chyba że planujesz dodatkowy obieg cyrkulacyjny. A może piec jednofunkcyjny małej mocy plus bojler gazowy?
    BUCKS
    Level 39  
    musztardowy wrote:
    Mieszkanie 57m2 na pierwszym piętrze (północ-południe), poniżej w parterze sąsiad z ogrzewaniem gazowym. Pod nim moja nieogrzewana piwnica od północy.

Nemonek też na to zwrócił uwagę. Jakoś nie wyobrażam sobie, aby sąsiad miał mi w chacie prowadzić rury do swojego ogrzewania i c.w.u., więc dla mnie ten wariant odpada.
    Zresztą dodatkowe metry rur to dodatkowe straty, czyli dla mnie więcej wad niż zalet.
    Jakbyś mieszkał na parterze i kocioł miał być w piwnicy to co innego ale i tak obawiałbym się o straty na zasobniku c.w.u., bo piwnica jest zdecydowanie chłodniejsza niż mieszkanie.
    musztardowy wrote:
    Rozwiązanie 2.
    Piec kondensacyjny dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem w mieszkaniu. Musi być wiszący bo nie będzie miejsca na stojący.

Ja planuję w swoim mieszkaniu kocioł 1-funkcyjny 14kW + zasobnik wiszący Biawar Quattro 100l klasy A. Zasobnik ma ok. 1m wysokości i ok. 50cm szerokości jak i głębokości. Kocioł to ok. 82-85cm wysokości, szerokość 40-44cm i głębokość ok. 35cm
    Zobacz może u siebie tez wygospodarujesz miejsce na wiszący zasobnik.
    Im bliżej punktów poboru wody tym lepiej, bo szybciej masz ciepłą wodę, chyba, że zrobisz sobie cyrkulację c.w.u. z 3 rurką.
    musztardowy
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedzi!

Nemonek wrote:
    Pomiędzy Tobą a piwnicą jest sąsiad, jak chcesz przez jego mieszkanie puścić rury? W razie potrzeby będziesz miał zawsze dostęp do nich? Ile litrów wody będziesz musiał upuścić, aby pobrać ciepłą wodę? Chyba że planujesz dodatkowy obieg cyrkulacyjny. A może piec jednofunkcyjny małej mocy plus bojler gazowy?

Ciekawa ta opcja, w ogóle nie brałem pod uwagę bojlera. Masz na myśli bojler w mieszkaniu i kocioł w piwnicy czy jednak całość w mieszkaniu?

BUCKS wrote:
    Ja planuję w swoim mieszkaniu kocioł 1-funkcyjny 14kW + zasobnik wiszący Biawar Quattro 100l klasy A. Zasobnik ma ok. 1m wysokości i ok. 50cm szerokości jak i głębokości. Kocioł to ok. 82-85cm wysokości, szerokość 40-44cm i głębokość ok. 35cm
    Zobacz może u siebie tez wygospodarujesz miejsce na wiszący zasobnik.

No właśnie najgorzej u mnie z tą głębokością.

Podejście przez sąsiada mam, bo w tej chwili właśnie tak poprowadzana jest istniejąca instalacja z kotłem koksowym – stąd też m.in. był ten pomysł. Był bo 3 rurki raczej nie pociągnę.

W ogóle odrzucalibyście opcję kotła z wbudowanym zasobnikiem?
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    musztardowy wrote:
    W ogóle odrzucalibyście opcję kotła z wbudowanym zasobnikiem?

Ja nie.
    Jeśli nie masz fizycznie miejsca na kocioł 1F + zasobnik, a chcesz mieć choćby namiastkę zasobnika to pozostaje kocioł z wbudowanym zasobnikiem, mają one zwykle nie więcej niż 50l. Nie ma to takiej izolacji jak np. wspomniany przeze mnie Biawar ale jak nie można mieć to co by się chciało to trzeba się zadowolić innymi rozwiązaniami.
    Jedyny mankament to fakt, że takie kotły często mają dużą moc minimalną.
    U Ciebie przyjmując 100W/m2 dla budynku nieocieplonego to daje 5,7kW dla mrozów -20, czyli w przeciętny dzień będzie to ok. 2,8kW.
    Znając życie to będziesz miał realne zapotrzebowanie trochę mniejsze niż wyższe wyliczenia.
    Ja chcę kocioł 1-funkcyjny 14kW, bo dla Junkersa np. Cerapur Smart ZSB14-5C będę miał ok. 2,2kW dla 50/30 albo 2,3kW dla 40/30.
    Jeśli weźmiesz pod uwagę Junkersa np. Acu Smart ZWSB 30-4E to jego moc minimalna dla 40/30 to aż 7,3kW, czyli nieporozumienie pod kątem c.o.
    A "zwykły" Acu ZWSB 24/28-3E dla 40/30 ma moc minimalną 8,1kW.
    Taka moc miałaby jakiś sens jakbyś miał mieszkanie ze 150m2, także trzeba uważać przy wyborze kotłów z wbudowanym zasobnikiem, bo można wtopić.
    musztardowy
    Level 2  
    BUCKS wrote:
    Ja nie.
    Jeśli nie masz fizycznie miejsca na kocioł 1F + zasobnik, a chcesz mieć choćby namiastkę zasobnika to pozostaje kocioł z wbudowanym zasobnikiem, mają one zwykle nie więcej niż 50l. Nie ma to takiej izolacji jak np. wspomniany przeze mnie Biawar ale jak nie można mieć to co by się chciało to trzeba się zadowolić innymi rozwiązaniami.
    Jedyny mankament to fakt, że takie kotły często mają dużą moc minimalną.
    U Ciebie przyjmując 100W/m2 dla budynku nieocieplonego to daje 5,7kW dla mrozów -20, czyli w przeciętny dzień będzie to ok. 2,8kW.
    Znając życie to będziesz miał realne zapotrzebowanie trochę mniejsze niż wyższe wyliczenia.
    Ja chcę kocioł 1-funkcyjny 14kW, bo dla Junkersa np. Cerapur Smart ZSB14-5C będę miał ok. 2,2kW dla 50/30 albo 2,3kW dla 40/30.
    Jeśli weźmiesz pod uwagę Junkersa np. Acu Smart ZWSB 30-4E to jego moc minimalna dla 40/30 to aż 7,3kW, czyli nieporozumienie pod kątem c.o.
    A "zwykły" Acu ZWSB 24/28-3E dla 40/30 ma moc minimalną 8,1kW.
    Taka moc miałaby jakiś sens jakbyś miał mieszkanie ze 150m2, także trzeba uważać przy wyborze kotłów z wbudowanym zasobnikiem, bo można wtopić.

Dzięki za porcję danych. Tego mi brakowało.

Wygląda na to, że np. taki Viessman VITODENS 222-W za milion złotych byłby ok.. Byłby gdyby nie ta cena :)

Przez to wszystko zacząłem przez chwilę rozważać jeszcze opcję, której wcześniej w ogóle nie brałem pod uwagę, bo nie lubię zagraconych strychów. 1F w mieszkaniu i zasobnik nad nim niemal w lini prostej i w odległości 2m. Niestety to też nieogrzewane pomieszczenie i chyba też dodatkowe komplikacje instalcyjne z zasobnikiem nad kotłem?

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Jeszcze jest Vaillant, bliższy naszemu budżetowi i nawet wygląda na to, że miejsce się znajdzie, nawet na głębokość. Wrysowaliśmy różne warianty i tli się nadzieja na zasób :)

Dwa warianty:
    1. Gorszy przestrzennie, pewnie lepszy użytkowo:
    ecoTEC plus VC 146/5-5 + UNISTOR VIH Q 75 B
    https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-plus-vc-1216.html
    https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/unistor-vih-q-75-b-1474.html

2. Odwrotnie i naraze ze względu na przestrzeń wygrywa:
    ecoTEC plus VCW 306/5-5 + actoSTOR VIH SL 20 S
    https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-plus-vcw-641.html
    https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/actostor-vih-sl-20-s-666.html

Widać wyraźnie że parametry 1. są niemal 2x lepsze i wody mniej niż w 2. Jednak jest to już zejście 0.5x niżej na mocy z planowanego Junkersa. 20l niby nie dużo, ale mimo wszystko będzie już chyba odczuwalne w użytkowaniu?
    BUCKS
    Level 39  
    Wariant nr 1 to kocioł 1f + zasobnik z wężownicą, natomiast wariant nr 2 to kocioł 2f + zasobnik warstwowy do kotła 2f pełniący rolę bufora 20l z c.w.u.
    Nie wiem jak sprawdza się w praktyce ale masz jeszcze do wyboru Termet Integra z wbudowanym zasobnikiem z wężownicą o pojemności 48l. Moc minimalna w teorii 3,0, w praktyce pewnie 3,5kW dla 50/30.

musztardowy wrote:
    1F w mieszkaniu i zasobnik nad nim niemal w lini prostej i w odległości 2m. Niestety to też nieogrzewane pomieszczenie i chyba też dodatkowe komplikacje instalcyjne z zasobnikiem nad kotłem?

Zasobnik może być na strychu.
    Musisz pamiętać, że w przypadku zasobnika z wężownicą musisz mieć doprowadzenie zimnej wody, potem wyjście ciepłej wody i ewentualnie dodatkową rurkę dla cyrkulacji. Następnie musisz mieć zasilanie i powrót dla wody kotłowej, która będzie w wężownicy przekazywać ciepło do zimnej wody i w ten sposób ją podgrzewa, czyli wersji normalnej masz obowiązkowo 4 rurki, a w wersji z cyrkulacją w sumie 5 rurek, które musiałbyś doprowadzić na strych. Tylko na strychu to moim daniem obowiązkowo zasobnik o klasie energetycznej A ale odpada problem braku miejsca. Ewentualnie miejsce dla celów konserwacji wymiany anody itp.