Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Frugal Eco - Hulajnoga Frugal Eco nie ładuje?

Ssaab 02 Nov 2018 19:07 3315 10
    Ssaab
    Level 15  
    Witam, mam hulajnogę elektryczną Frugal Eco, ale potrzebuje do niej nowej ładowarki. Hulajnoga ma moc 24V, 250 W. Dedykowana ładowarka do niej ma prąd ładowania 29,4V i 2A. Z racji tego że kosztuje ona ponad 200 zł, znalazłem ladowrkę o innych nieco parametrach ale zbliżonych tzn. 36V i 1,6 A. Podłączyłem i świeci w ładowarce czerwona dioda, lekko to światełko pulsuje i tak już od 2 godzin. Na wyświetlaczu hulajnogi jak miałem jedną kreskę stanu akumulatorów tak mam ją dalej, nic nie wzrosło. Co moze być przyczyną? Proszę o pomoc.
    Kilka godzin wcześniej znalazłem jakiś zasilacz creative który gdy podłączyłem do hulajnogi spowodował że koło przednie zaczęło drgać. Szybko go rozłączyłem. Następnie, gdy chciałem włączyć wyświetlacz w hulajnodze to w ogóle nie reagował. Dopiero po 5 minutach udało się go włączyć.. nie wiem... może coś uszkodziłem.. [url=https://obrazki.elektroda.pl/9426169500_1541186937.jpeg]
  • Helpful post
    web69
    Level 32  
    Nie kombinuj, kup taką jaka ma być. Tymi oszczędnościami uszkodzisz baterię i sterownik silnika...
    Ssaab
    Level 15  
    A może już coś w niej uszkodziłem?? Niby wszystko działa ale dziwne, że nie ładuje z ładowarki o podobnych parametrach...powinna być 29,4V i 2A a zastosowałem 36V i 1,6 A więc prawie jest to samo. Martwi mnie że przez 2 godziny bateria nawet nie podskoczyła o jedno oczko...
  • Helpful post
    web69
    Level 32  
    Prawie, robi różnicę. Podobne parametry to 30V 1.6A... 36V to o 7V za dużo. Akumulator żelowy, litowy, co tam jest?
    Ssaab
    Level 15  
    Witam, jest tam litowo jonowy. Teraz sprawdziłem że ta wcześniejsza ładowarka creative która powodowała jakieś drgania w silniku w kole jest spalona, bo nie pokazuje napięcia, a miała 13,5V. Tak samo ta ładowarka 36v wskazywała przed podłączeniem do hulajnogi 40 V. Jak ją podłączyłem to podczas ładowania na kablu było 24,4V. Teraz okazuje się że te 24,4 V to jest napięcie aku w hulajnodze. Natomiast ta ładowarka nie ma napięcia !! Mimo że świeci czerwona dioda to ładowarka nie ładuje żadnym prądem. Powinienem kupić tę dedykowaną, ale teraz boje się że jak ją podłączę to się spali. Podejrzewam że hulajnoga ma jakieś zwarcie, ale to bez sensu, jest praktycznie nowa... ma przejechane niecałe 400 km

Dodano po 17 [minuty]:

24,4v takie napięcie jest w gnieździe ładowania w hulajnodze. Przecież tam nie powinno być napięcia... co jest nie tak...

Dodano po 59 [sekundy]:

24,4v takie napięcie jest w gnieździe ładowania w hulajnodze. Przecież tam nie powinno być napięcia... co jest nie tak...
  • Helpful post
    web69
    Level 32  
    2 opcje, uszkodziłeś BMS lub uszkodziłeś sterownik silnika... o ładowarkach nie wspomnę.
    Ssaab
    Level 15  
    Ładowarki oczywiście spalone. Chociaż ta ostatnia ma diodę czerwoną która cały czas pokazuje że ładuje ale na kablu jest 0V. Z hulajnogi mogę jeszcze normalnie korzystać, wszystko działa, tylko niestety nie ładuje. Czy możesz mi bliżej napisać co to jest ten BMS albo ten sterownik? Jakie mogą być koszta naprawy? Wymiany? Czy laik może to zrobić samemu? Szkoda że to się stało prawie nowa hulajnoga...niestety nie mam gwarancji, a zresztą gwarancja pewnie by tego nie objęła ...

Z ciekawości odłączyłem kabel silnika, ale napięcie w gnieździe dalej 24,4V.
    Załączam 4 fotki.
    web69
    Level 32  
    BMS to jest moduł który wyrównuje napięcia poszczególnych ogniw w czasie ładowania baterii. Jeśli hulajnoga działa, sterownik silnika OK. Najlepszym rozwiązaniem to dedykowana ładowarka, do testów zasilacz regulowany z ograniczeniem prądu.
    web69
    Level 32  
    Czy sprawdzałeś ten link? To zestaw do montażu, płytka i zaprogramowany procesor. Kup oryginał, nie będzie problemów. Napięciem w gnieździe ładowania się nie przejmuj.
    Ssaab
    Level 15  
    Ładowarka ładnie naładowała do 29,5 v. Pozostaje problem z gniazdem tzn. jak wkładam przewód to iskrzy przy gnieździe, bo wiadomo jak jest na gniezdzie napięcie to jest taki efekt. Nie wiem jak to rozwiązać...