Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unicable II, dcss, EN 50607 temat dla instalatorów TV SAT

Wejman 02 Nov 2018 21:30 2769 15
    Wejman
    Level 10  
    Dobry wieczór Państwu,

szanowni instalatorzy, proszę o podzieleniem się doświadczeniem. W instalacji mam 3 tunery, Evobox PVR działający na kanale 5-12ub (opcja EVOBOX 1), pozostałe dwa tunery HD 5500s (1 userband) i hd6000(2 userband 1420mhz).

Antena Televes 100cm, Konwerter Unicable 2 Inverto (zamieniłem z OPTICUM 3 xLEGACY, 1 xUnicable I) ponieważ na BBC BRIT, TVP2 nie mogłem złapać więcej aniżeli 9MERu (kowerter pęknięty). Spliter axing premium line 4001 (4 drożny, przenoszący napięcie).

Zaślepiacie rezystorem końcowym wyjście które jest nie używane?

Przewody klasa A++. Efekt:

Na evoboxie nie działają kanały tvp1, tvp2, tvn, nie działa zapping, nie działają wszystkie demodulatory.

Podejrzenie padło na krzywy talerz i SPRZEDAWCĘ, który twierdzi, że nie programuje się UB pod CP na tym konwerterze ponieważ inverto fabrycznie to robi (sprzedawca Sattronik z Częstochowy).

Proszę o wasze doświadczenia. Miernik S30 DEVISERA, ustawiony na scr,4 UB potem 8 UB , kanał na którym sprawdzam 1 2 3 4, brak sygnału, na tunerach też. W sumie, jeśli Devsier ma SCR, a SCR jest kompatybilny z DCSS, to powinien wskazać sygnał na przynajmniej 4 userbandach (mam ustawione poprawnie 4 częstotliwości)?
    netTv
    Level 28  
    Podaj jak masz podłączone dekodery do nowego konwertera oraz link do specyfikacji technicznej konwertera Opticum.
    W przypadku konwertera Unicable I, dekoder Evobox PVR łączysz bezpośrednio z wyjściem konwertera SCR, bez rozgałęzienia sygnału, ponieważ dekoder Evobox PVR wykorzystuje wszystkich 4 UB. Pozostałe dekodery możesz podłączyć wyłącznie do wyjść legacy.
    Wejman
    Level 10  
    Proszę Pana,

Konwerter Evobox wykorzystuje 6 user bandów.

Korzystam obecnie z konwertera Inverto Unicable II, nie Unicable I. Konwerter Opticum unicable I ma prawdopodobnie uszkodzony przełącznik polaryzacji. Jutro go sprawdzę pod nową anteną.

DEkoder Evobox pvr, tryb evobox1, czyli 5-12 Dziwne, że n evoboxie działa tylko Polsat, tv4, właściwie 1/4 pasma
    dekoder 5500s kanał 1
    dekoder 6000 kanał 2.

Wiem, że unicable I nie rodzielam splitterem, jeśli używam EVOBOXA :)
    netTv
    Level 28  
    Czyli aktualnie konwerter Inverto Unicable II jest podłączony do trzech dekoderów przez spliter.
    Dwa dekodery z serii HD korzystają z dwóch niezależnych częstotliwości SCR.
    Proszę odłączyć dekodery serii HD od prądu.
    Zostawić Evobox PVR włączony i zmienić profil konwertera na INVERTO IDLB-QUDL42-UNI2L.
    Czy odbiór kanałów jest prawidłowy?
    Jeśli nie, proszę zrestartować dekoder odłączając dekoder od zasilania.

Jeśli po tej zmianie odbiór kanałów na Evobox PVR będzie poprawny, to znaczy, że sprzedawca nie zaprogramował konwertera dCSS pod zestaw częstotliwości wymagany przez Evobox PVR.

BTW miernik Deviser S30 wspiera wyłącznie pomiar w zakresie Unicable I.
    Wejman
    Level 10  
    W każdym trybie pracował, evobox1 i evobox2, zrobiłem mu ustawienai domyślne, zainstalował wszystkie kanały, ale nie wskazuje sygnału MER, BER ani S/J

działa 1/4 PAsma, czyli ten guziec (sprzedawca nie programuje UB)... a pisałem, że chcę siatkę 25uB

Wprowadziłem w Deviserze S30 8 pasm z siatki 25 ub pod CP. Zadziała? Tryb diseq 1.1? Unicable II opiera się na komendach diseq
    netTv
    Level 28  
    Pytałem o to, czy dekoder Evobox PVR odbiera poprawnie sygnał jeśli pozostałe dekodery są odłączone od prądu, a Evobox PVR w konfiguracji ma wybrany profil INVERTO IDLB-QUDL42-UNI2L.
    Czasami po zmianie profilu konwertera trzeba zrestartować dekoder przez odłączenie zasilania.
    ?
    netTv
    Level 28  
    Czy po zmianie profilu zrobiłeś restart dekodera przez odłączenie zasilania?
    Jeśli dekoder nie odbiera sygnału przy podłączaniu z konwerterem punt-punkt,
    i wybraniu profilu INVERTO IDLB-QUDL42-UNI2L, to oznacza:

1. Źle ustawiona antena.
    2. Uszkodzny konwerter.
    3. Uszkodzony dekoder.
    4. Uszkodzony kabel, złe połączenie.

Czy na mierniku w trybie Unicable SCR jest sygnał na wszystkich 4 UB?
    Wejman
    Level 10  
    Nie, jutro sprawdzę. Pewnie na unicable I zadziała, bez dekoderów multiroom, tego najbardziej się obawiam, że trzeba będzie jeszcze raz gimastykować się i odsyłać konwerter do przeprogramowania. Masz wiedzę, czy skoro mogę edytować sloty z częstotliwościami, będę mógł wymusić sprawdzenie parametrów ustawienia anteny? TEchnicznie rzecz biorąc, podłączając miernik pod unicable II i ustawiając slot 1 w mierniku bez podłączania tunerów, powinienem dostać pomiar?

Antena jest ustawiona, MER 16db na 11508, POLSAT 16db MER, BBC Brit hd 9db, TVP2 hd 9db. Prostowanie, naginanie anteny prawo lewo, kąt elewacji nie pomagało.

z tego powodu wymieniłem konwerter bez ruszania anteną na DCSS.

Tylko na evoboxie nie działały wszystkie kanały. Ni wiem tylko, czy podłączony do sieci evobox nie będzie mroził kanałów na multiroomach jeśli będzie na trybie evobox1, z tego co widzę 25UB przynajmniej parę uB się pokrywa fabrycznymi 32.

Dodano po 12 [godziny] 38 [minuty]:

Konwerter SCR opticum x1, x3 legacy uszkodzony, bardzo zaniża mer. Po podłaczeniu innego konwertera MER 14-16db na wszystkich transponderach,

Dekodery multiroom CP działają na UNICABLE II na userbandach 1-4, evobox nie działa.

Czyli nie zaprogramował siatki 25 userbandów na konwerterze DCSS? Co byście zrobili na moim miejscu? 2 wiadomości email przed zakupem napisałem że chce żeby był zaprogramowany na siatce 25slotów...

Pójść do rzecznika?
    _kli_
    Level 39  
    Wejman wrote:
    Czyli nie zaprogramował siatki 25 userbandów na konwerterze DCSS? Co byście zrobili na moim miejscu?

W Zielonej Górze masz dystrybutora Inverto na Polskę - Ostrowski. Zapewne mają serwis - może pomogą?
    netTv
    Level 28  
    Wejman wrote:
    Nie, jutro sprawdzę. Pewnie na unicable I zadziała, bez dekoderów multiroom, tego najbardziej się obawiam, że trzeba będzie jeszcze raz gimastykować się i odsyłać konwerter do przeprogramowania. Masz wiedzę, czy skoro mogę edytować sloty z częstotliwościami, będę mógł wymusić sprawdzenie parametrów ustawienia anteny? TEchnicznie rzecz biorąc, podłączając miernik pod unicable II i ustawiając slot 1 w mierniku bez podłączania tunerów, powinienem dostać pomiar?

Antena jest ustawiona, MER 16db na 11508, POLSAT 16db MER, BBC Brit hd 9db, TVP2 hd 9db. Prostowanie, naginanie anteny prawo lewo, kąt elewacji nie pomagało.

z tego powodu wymieniłem konwerter bez ruszania anteną na DCSS.

Tylko na evoboxie nie działały wszystkie kanały. Ni wiem tylko, czy podłączony do sieci evobox nie będzie mroził kanałów na multiroomach jeśli będzie na trybie evobox1, z tego co widzę 25UB przynajmniej parę uB się pokrywa fabrycznymi 32.

Dodano po 12 [godziny] 38 [minuty]:

Konwerter SCR opticum x1, x3 legacy uszkodzony, bardzo zaniża mer. Po podłaczeniu innego konwertera MER 14-16db na wszystkich transponderach,

Dekodery multiroom CP działają na UNICABLE II na userbandach 1-4, evobox nie działa.

Czyli nie zaprogramował siatki 25 userbandów na konwerterze DCSS? Co byście zrobili na moim miejscu? 2 wiadomości email przed zakupem napisałem że chce żeby był zaprogramowany na siatce 25slotów...

Pójść do rzecznika?

Zacznij od sprawdzenia odbioru kanałów na Evobox PVR ze zwykłym konwerterem np. w APS.
    Wejman
    Level 10  
    Okazało się, że konwerter pomimo zapewnień sprzedawcy: "fabrycznie konwerter unicable II programable with 32 uB będzie współpracował ze wszystkimi dekoderami Polsatu" nie działa z evoboxem CP

Chcę sprzedawcę obciażyć kosztami usługi wymiany konwertera i dojazdu do klienta, jest niezgodność towaru z umowa. sprzedawca się nie zgadza na obciazenie. Sprzedawca chce zglosic sprawe na policje jesli nie zaplace za drugi konwerter, poniewaz wyslal konwerter zaprogramowany za niezaprogramowany i chce zeby zaplacic z wlasnych pieniedzy za usluge dla klienta. nie zgodzilem sie. wystawilem sprzedawcy fakture za usluge. nastapilo oszustwo, ponieważ informowałem 2 krotnie w milu, że konwerter ma być zaprogramowany na CP. Otrzymałem wielokrotne zapewnienia że będzie działać.

w poniedzialek umowilem sie ze swoim prawnikiem celem zalozenia sprawy w sadzie o oszustwo z niekorzystnym rozporzadzaniem mieniem. jestem stratny nie ze swojej winy.
    netTv
    Level 28  
    Jeśli dobrze zrozumiałem pierwszy konwerter, który kupiłeś nie był zaprogramowany zgodnie z tym co było w opisie produktu. Dlatego trzeba kupować w znanych dużych firmach, oni nie bawią się w tanie sztuczki.
    BTW kupienie programatora na własność też nie jest złym rozwiązaniem.

Tak czy inaczej, już teraz w dekoderze EVOBOX HD są gotowe profile dla konwertera DCSS z fabrycznym układem częstotliwości INVERTO:

IDLU-24UL40-UNMOO-OPP (EVOBOX1)
    IDLU-24UL40-UNMOO-OPP (EVOBOX2)

Po aktualizacji oprogramowania identycznie będzie w EVOBOX PVR.
    andpol 33
    Level 38  
    Pytanie, czy taki programator obsłuży wszystkie marki, czy tylko Inverto?