Witam.
Chciał bym przedstawić moja konstrkcję Diy.Preamp gramofonowy. Kostrukcja oparta na lampach ECC83.
http://skarabo.net/sid-21-prea-riaa.htm
Nie bede rozpisywać sie na temat budowy, wszystko zostało opisane na stronie. Od siebie dodałem układ opóżniający załączenie napięcia Anodowego i sygnalizacje grzania się lamp zbudowany na NE555.
Obudowa została zrobiona z kątownika aluminiowego 1,5/1,5cm zakupionego w Markecie budowlanym.Wszystkie połączenia zostały pospawane a cała konstrukcja pomalowana na czarny mat ,użyłem nitonakrętek by móc przykręcić górna pokrywę.
Boki zostały zrobione z deski sosnowej pomalowana lakiero bejcą (Palisander)
Panel przedni ,to blacha aluminiowa gr.5mm wypolerowana .Napisy zostały zrobione laserem a cały panel został zakonserwowany lakierem bezbarwnym.
Osłona transformatora zrobiona z blach od komputera stacjonarnego spawy zakryte szpachlą i pomalowana.
Transformator przezwoiłem sam,pracowałem ładnych parę lat w zakładzie gdzie przezwajałem generatory wiatrowe....... .
Uw1(220V)
1450zw fi 0,35mm
Uw2(6,3v)
ok.32zw fi0,80mm
Uw3(6,3V)
ok.32zw fi0.80mm
Uw4(12v)
ok.70zw fi0,35 mm.
Transformator został zalany lakierem ftalowym i wygrzany w piecu.
Elektronika.
Mój budżet był ograniczony i nie chciałem pakować drogich części, zrobiłem to gdzie była taka potrzeba, wybór padł na foliowe Wimy. Aby uniknąć problemów z brumem sieciowym wszystkie kondensatory(stałe) zostały zbadane oscyloskopem, żeby zewnętrzna okładzina została podłączona do masy. Przewody jak i gniazda chinch sa dobrej jakości. Lampy jakich użyłem to ECC83 parowane firmy Shuguang. Kończąc swój wywód dodam, że preamp przerósł moje oczekiwania, nic nie brumi, bas i góra delikatna bez żadnych zniekształceń, słychać tylko ciepłe brzmienie lamp.
Pozdrawiam.
Piotr.
Cool? Ranking DIY