Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Overmax X-Monster - ładowanie pakietów nie działa

chab 03 Nov 2018 13:17 10773 17
    chab
    Level 10  
    Cześć,
    Mam taką zabawkę jak samochodzik RC Overmax X-Monster 3.0 z dołączoną ładowarką USB i dwoma pakietami 850mAh na 7,4V.

Po 2 lub 3 ładowaniu baterie przestały się ładować. Po podłączeniu pakietu ładowarka ciągnie pomiędzy 1-2A i po około 2 minutach rozłącza prąd.
    Pomierzyłem napięcia na balanserze oraz całego pakietu:

Nie ma nigdzie napięcia zbliżonego do 7,4V. Czyżby dwa pakiety szlak trafił?
    Madrik
    moderator of Robotics
    Zmierz jeszcze napięcie między 2 i 3 pinem. Powinno być takie samo jak między 1 i 2 lub bardzo podobne. 1-2 to pierwsza cela, 2-3 druga, 1-3 pełne napięcie pakietu.

Choć już na podstawie tych pomiarów widać, że po jednej celi w każdym pakiecie ubyło.
    Tak więc, oba pakiety do utylizacji i kupić nowe. Przy okazji pomyśl też o zakupie nowej ładowarki. Te chińskie, dodawane do zestawów zabawek, są po prostu beznadziejne i potrafią czasem niszczyć pakiety.

Pytanie jest jeszcze do ciebie, czy nie używałeś pakietów za długo, aż do spadnięcia napięcia poniżej 2,5 V na celę? W takim wypadku pakiet również ulega zniszczeniu.
    chab
    Level 10  
    Pomiędzy 2 i 3 pinem jest 0V. Generalnie nie mierzyłem podczas zabawy, po prostu samochód nie jechał dalej.
    Da się jakoś sprawdzić też ładowarkę czy nie jest jakoś walnięta i niszczy baterie?
    Może dla próby rozebrać z tych dwóch i złożyć w jeden dobre cele i sprawdzić?

edit: W pakiecie "B" pomiędzy 2 i 3 jednak jest 3,28V.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Czyli wszystko jasne. Oba pakiety to złom.
    Nie używaj ich więcej. Oddaj je do punktu odbioru akumulatorów i baterii i kup nowe.
    Ładowarkę sprawdzisz tylko przez pomiar napięć wyjściowych, ale poprawny będzie tylko pomiar w czasie ładowania sprawnego pakietu.
    chab
    Level 10  
    Przelutowałem dwa pakiety w jeden i działa. Zobaczymy jak długo.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Niezbyt. Ogniwa w pakiecie powinny być selekcjonowane pod kątem jak najbliższej sobie rezystancji wewnętrznej i pojemności.

Łączenie ogniw z dwóch różnych pakietów, o różnym stopniu wyeksploatowania i nieznanej rezystancji wewnętrznej, jest jednym z tych gorszych pomysłów.
    chab
    Level 10  
    jak pisałem na początku, oba pakiety chodziły tyle samo i miały tą samą datę produkcji. Pakiety były identyczne, bo dostarczone razem z zabawką.
    Madrik
    moderator of Robotics
    chab wrote:
    jak pisałem na początku, oba pakiety chodziły tyle samo i miały tą samą datę produkcji. Pakiety były identyczne, bo dostarczone razem z zabawką.

To nie ma znaczenia.
    Pakiety nawet z tej samej linii produkcyjnej mogą się różnić.
    Właśnie dlatego przeprowadza się, a przynajmniej powinno (jak w produktach lepszych marek), selekcjonowanie ogniw. Firmy "budżetowe" nie tylko często pomijają ten proces, co przekłada się na krótsze życie pakietu, ale zdarza się, że kupują ogniwa odrzucone z produkcji przez innych producentów.

Pakiety wyselekcjonowane są zgodne ze sobą - dla jednego pakietu. Mają podobne parametry startowe i cykl życia.
    Dwa różne pakiety mogą się już znacząco różnić.

Widać zresztą po pomiarach jakie zrobiłeś, że każda cela jest inna.
    Pakiet taki nie pochodzi za długo i nie będzie miał takiej sprawności jak nowy pakiet.
    Może też stwarzać ryzyko uszkodzenia jednego z ogniw i zniszczenia pakietu - czy to w trakcie użycia, czy w czasie ładowania.
    marekcherubin
    Level 11  
    chab wrote:
    samochodzik RC Overmax X-Monster 3.0 z dołączoną ładowarką USB i dwoma pakietami 850mAh na 7,4V.

Po 2 lub 3 ładowaniu baterie przestały się ładować. Po podłączeniu pakietu ładowarka ciągnie pomiędzy 1-2A i po około 2 minutach rozłącza prąd.

Cześć!
    Udało Ci się sprawdzić tę "ładowarkę"?
    Ja w ogóle nie jestem w stanie naładować nią "fabrycznie nowych" pakietów z zestawu.
    Widzę, że OVERMAX a także WLtoy-e itp wykorzystują ładowarki z wejściem 5V (USB) to chyba "słabe ogniwo" :D tego systemu...

Próbowałeś może ładować te pakiety zasilaczem z balanserem? Piszesz, że podłączałeś do balansera do pomiaru napięć.
    Mnie korci, żeby to ładować iMAXem
    ale, choć pakiet sprawia wrażenie typowego (złącze "prądowe" i wtyczka balansera)...
    jednak filozofia obsługi nieco odmienna bo pakiet ładuje się przez złącze ... balansera a złacze prądowe - obciążenia - pozostawia się swobodne
    stąd obawa, czy układ pinów jest standardowy i nie uszkodzę iMAXA
    chab
    Level 10  
    Tak, sprawdziłem też oryginalną ładowarkę. Jest niestety nierozbieralna.
    Jest w stanie ładować ale jest z nią problem a konkretnie z gniazdem USB. Coś w nim nie styka, dopiero jak dognie się całą ładowarkę to zaczyna poprawnie działać. Jak gniazdo i wtyk usb ładowarki jest idealnie w osi to nie działa jak trzeba.
    Ładowarka ma balanser do ładowania i tylko tak ładowałem. Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić, ładować przez złącze prądowe?
    marekcherubin
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź!
    Ja z tej "oryginalnej" ładowarki jednak zrezygnuję.
    Jeśli nawet ma balanser to z pakietami gdzie jedna cela jest wyraźnie słabsza - nie radzi sobie
    z resztą nie ona jedna, podobnie zachowuje się prosta ładowarka/ balanser do lipo7.4 od innej zabawki.
    Na szczęście mam imax'a i bezpieczniej/ zdrowiej będzie go używać.

Faktycznie nieprecyzyjnie się wyraziłem,
    złączem "prądowym" nazwałem wtyczkę, którą podłączam pakiet do modelu (dwupinowa)
    Ładując imaxem to jest główne złącze do ładowania a wtyczka trójpinowa idzie wtedy do gniazda balansera.

Zobaczymy, czy pakiety "wstaną", jeśli nie, to ciekawe, czy uda mi się je reklamować.
    Warunki gwarancji są co najmniej "ostrożne" z punktu widzenia sprzedawcy...
    Madrik
    moderator of Robotics
    Nie wstaną.

Pakiety Litowe rozładowane poniżej 2,5 V na celę są w zasadzie zabite.
    A reklamacji sprzedawca nie uwzględni. Ładowanie akumulatora to działanie użytkownika i na niego zwala się odpowiedzialność. 95% reklamacji z tego tytułu jest odrzucanych. Jak chcesz to próbuj.

Generalnie trzeba kupić nowe pakiety i korzystać już tylko z dobrej ładowarki.
    marek1185
    Level 9  
    Miałem ten sam przypadek bardzo szybko padły akumulatorki. Może macie wiedzę gdzie kupić nowe lub jakieś fajne zamienniki?
    1 PAWEL
    Level 42  
    Polecam do akumulatorów - Buzzer Miernik Napięcia Alarm Lipo 1s - 8s.

marek1185
    Level 9  
    Ok będę miał na uwadze jednak gdzie dostanę takie akumulatorki do tego samochodu?
    Oficjalna strona to bagno zero odpowiedzi na maila
    marek1185
    Level 9  
    Zdecydowanie cena bardziej odpowiada mi z alli i właśnie biorę się w końcu za kupno tego bo syn się pyta kiedy uruchomię mi. Jest sens brać od razu dwa czy lepiej wyprobowac najpierw? Rozmiar myślę będzie ok bo ori mają 3cm x 5.5 cm. Ładowarka ori która była może być do tego ogniwa?
    bolotrusz
    Level 1  
    Cześć!

Czy próbował ktoś używać do tego pojemniejsze zamienniki?
    Dokładnie mam na myśli AKUMULATOR BATERIA WLTOYS 7,4V 2100mAh WTYK TAMIYA lub AKUMULATOR BATERIA WLTOYS 7,4V 2600mAh Mini TAMIYA.
    Czy to bezpieczne?
    Trochę krótko autko pracuje na oryginalnych zestawach i zastanawiam się czy jest sens kupno pojemniejszych baterii.
    Będę wdzięczna za odpowiedź ;)

Pzdr