Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć termostat (sterownik) NEST do pieca vaillant Ecotec pro

toomekk24 03 Nov 2018 20:30 7188 19
    toomekk24
    Level 9  
    Witam forumowicze.
    Mam problem z podłączeniem sterownika (regulatora ) Nest3 generacji z piecem jednofunkcyjnym vaillant ecotec pro . Piec jest nowo założony wiec nie miałem wcześniej założonego żadnego sterownika. Chciałbym aby można było niezależnie sterować grzaniem CWU i CO. Myślę że ta pomoc nie tylko mnie się przyda bo nest jest coraz bardziej powszechny
    Z góry dzięki za rady
    PS w załączniku zdjęcia pieca w środku i heat linka do podłączenia
    ls_77
    Level 36  
    Napisz dokładnie jaki masz model kotła - Vaillant ecoTEC pro:
    VCW xxx/x-x czyli kocioł 2-funkcyjny - grzeje CWU przepływowo.
    VC xxx/x-x czyli kocioł 1-funkcyjny - grzeje CWU w zasobniku.

Jeśli masz kocioł 2-funkcyjny to możesz wykorzystać tylko sterowanie CO. Tutaj nie musisz sterować CWU, bo jak nie odkręcasz kranu to CWU nie leci :D
    Jeśli masz kocioł 1-funkcyjny to możesz sterować CO, a ze sterowaniem CWU można trochę pokombinować, tylko musisz napisać czy masz wpięty oryginalny czujnik temp. Vaillanta do zasobnika CWU.
    toomekk24
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedz..
    Piec to Vaillant VC246/5-3 Ecotec pro 1F a jak chodzi o czujnik to jest oryginał vaillanta (Przynajmniej tak twierdzi sprzedawca - jeszcze nie jest wpięty do zasobnika ale jutro już będzie )
    Acha piec jest na rynek Belgia Hiszpania ale to chyba nie ma znaczenia
    ls_77
    Level 36  
    A masz do niego jakiś regulator pogodowy Vaillanta, np. Multimatic 700?
    ls_77
    Level 36  
    A więc tak - masz dwa rozwiązania:
    1) Zostawiasz firmowy czujnik CWU Vaillanta standardowo podpięty pod swoją kostkę w środku kotła i tylko na kotle ustawiasz taką temp. CWU jak ci pasuje, z tym że pilnowanie wody w zasobniku będzie realizowane zawsze (non stop) - tutaj nie mamy możliwości ingerencji ze strony sterownika Nest w jaki dzień tygodnia i o jakiej godzinie mamy aktywne pilnowanie wody w zasobniku. Grzanie CO, a dokładniej odblokowywanie pracy kotła na CO można realizować przez Nest'a podłączając jego styk odpowiedzialny za ogrzewanie (1-2-3) do listwy w kotle (RT 24V) w miejsce zwory. Do kotła i Nesta podłączasz dwa przewody - zasada jest taka, że jak Nest da sygnał do grzania, to na listwie RT 24V w kotle musi być zwora, czyli Nest musi zamknąć obwód - prawdopodobnie musisz podpiąć w Neście styki 2-3. Możesz miernikiem sprawdzić na których stykach Nesta pojawia się przejście w momencie załączenia grzania czy na 1-2 czy na 2-3 i tam gdzie zwarcie tam podłączamy przewody z kotła RT 24V. Pamiętaj tylko że na styki w kotle RT 24V nie podajemy napięcia ~230V - to jest tylko tzw. styk beznapięciowy. Nigdzie na zdjęciach tego Nesta nie widziałem czy na swoich stykach 1-2-3 podaje jakieś napięcie, czy jest to tylko styk przełączny. Zwora i odblokowujemy tryb grzania, rozwarcie - blokujemy grzanie CO. Oczywiście na kotle musisz ustawić jakąś temp. wody na grzejniki. Niestety nie masz reg. pogodowego i temp. wody na grzejniki musisz sobie określić sam. Dla kotła kondensacyjnego im niższ tym lepsza, ale jak przyjdą mrozy to pewnie trzeba będzie podwyższyć temp. wody na grzejniki.

2) Sterowanie grzaniem CO podłączasz jak wyżej. Jeśli chcesz sterować grzaniem CWU przez Nesta, to musisz trochę pokombinować. Niestety Vaillant ma swój protokół danych E-Bus i nie działa z Open-Therm, który ma Nest. Ale w Nest jest styk podobny jak w przypadku grzania CO (4-5-6) i jego możemy wykorzystać.
    W tym przypadku nie będziemy wykorzystywali oryginalnego czujnika temp. zasobnika Vaillant - po prostu go nie podłączamy. Za to potrzebujemy termostat z kapilarą - np. coś takiego: Afriso lub Salus. Jego czujnik (kapilarę) wkładamy do zasobnika CWU tam gdzie miejsce na czujnik. Na termostacie ustawiamy temperaturę jaką chcemy w zasobniku. Styki termostatu podłączamy do wtyczki w kotle Vaillant opisanej jako C1-C2 - jest to biała "duża" wtyczka, która leży luzem wewnątrz kotła obok "małej" wtyczki, gdzie podłącza się oryginalny czujnik temp. zasobnika Vaillant. Działanie styku C1-C2 powoduje uruchomienie kotła w trybie ładowania zasobnika, czyli zawór przełączający w kotle przełącza się na zasobnik i kocioł zwiększa temp. wody tak by szybko zagrzać zasobnik CWU. Jak temp. wody w zasobniku wzrośnie do ustawionej na termostacie z kapilarą do wartości jaką sobie ustawiliśmy, to rozewrze nam styk w kotle C1-C2 i kocioł zakończy pracę na podgrzewanie CWU. W to całe sterowanie szeregowo wpinasz się ze stykiem w Nest (prawdopodobnie 5-6), tak żeby w momencie załączenia grzania CWU w sterowniku Nest było zwarcie. Tutaj znowu musisz sprawdzić miernikiem które styki dają zwarcie gdy w Nest jest sygnał do grzania CWU: 5-6 czy 4-5. Pamiętaj znowu że nie możesz podawać napięcia ~230V na styki C1-C2. Jedynym minusem takiego rozwiązania jest to, że w kodach diagnostycznych kotła d.04 nie będziesz widział dokładnej temp. wody w zasobniku.
    toomekk24
    Level 9  
    No nic .
    Spróbuje to podłączyć tak abym miał sterowanie CWU bo na tym mi zależy.
    Ciężko będzie mi pewnie u "siebie" znalęzć takiego fachowca aby mi to ogarnął więc będę próbował sam poinstruowany Twoim postem.
    A jak się uda to stawiam flaszeczke :)

Dodano po 1 [minuty]:

Na początek muszę sie zaopatrzyć w ten termostacik z kapilarą .
    I do dzieła...

Dodano po 27 [minuty]:

Czyli ten termostat z kapilara wpinam w ten styk na zdj. ?
    Najbardziej zależy mi na aplikacyjnym sterowaniu grzaniem CWU bo pracuje w delegacji i mógłbym sobie zdalnie ustawiac przez Nest'a na która zbiornik ma byc zagrzany bo po podłączeniu będzie to możliwe ?
    ls_77
    Level 36  
    Myślałem, że bardziej zależy ci na sterowaniu CO, czyli jaka temp. w domu o jakiej porze i jakiego dnia.
    Z tym sterowaniem CWU to co chcesz konkretnego zrobić? Bo np. ja jestem zwolennikiem dostępu do CWU 24/7. Przez tego Nesta to możesz zrobić tylko blokowanie pracy kotła na CWU np. w nocy lub w jakiś przedziałach czasowych w ciągu dnia lub nocy. Tylko pamiętaj, że nie będziesz mógł zmieniać temp. CWU przez Nesta. Temp. CWU ustawiasz tylko na termostacie a Nest decyduje czy takiej temp. pilnować, czy nie.
    Podaj jeszcze jaki masz zasobnik: firma/model/pojemność.
    toomekk24
    Level 9  
    Zasobnik to alatus 300L a wszelkie dane są na zdjęciu.
    O ile to możliwe to chciałbym sterować też cwu bo jak mówiłem pracuję w delegacji i cały tydzien nie jest potrzebna mi ciepła woda. Dopiero przykładowo gdy mialbym wracac to chcailbym poprzez aplikację i nesta załączyć grzanie CWU.
    Czy w ogóle jest możliwośc pogodzenia sterowania mobilnego Co i CWU z tym zestawem ?
    ls_77
    Level 36  
    toomekk24 wrote:
    Taka możliwość jak piszesz w zupełności by mi wystarczyła .
    ustawiona temperatura byłaby "sztywna" a ja tylko chciałbym załączać grzanie przez aplikacje przykładowo 3 godz przed moim powrotem

W takim razie - jak najbardziej polecam podłączenie CWU do Nesta

Oczywiście CO też. Też będziesz mógł przed przyjazdem aktywować grzanie do temperatury komfortowej.

A co jeszcze będzie podłączone do tego zasobnika?
    On ma jeszcze kilka wężownic.
    toomekk24
    Level 9  
    Właśnie dlatego na tym mi zależy a moduł internetowy oryginalny do vaillanta to koszt ponad tysiąc do tego jeszcze sterownik . Jak chodzi o wezownice to jedna jest do pieca tradycyjnego gdyż do tego czasu go używałem jedna teraz będzie do gazowego i jedna zostaje kiedyś na dolary o ile zamontuje. A jeszcze pytanie czy temperaturę CO będę sobie mógł zmieniać przez internet czy też pozostanie mi jak w przypadku Cwu sztywna wartość i tylko funkcja załącz -wylacz. Chodzi mi o sterowanie aplikacja spoza domu

Dodano po 1 [minuty]:

Nie dolary a solary :)
    ls_77
    Level 36  
    toomekk24 wrote:
    czy temperaturę CO będę sobie mógł zmieniać przez internet czy też pozostanie mi jak w przypadku Cwu sztywna wartość i tylko funkcja załącz -wylacz. Chodzi mi o sterowanie aplikacja spoza domu

Tylko jak w przypadku CWU - na sztywno funkcja załącz/wyłącz.

Jeśli chciałeś sterowanie przez internet to mogłeś wziąć sterownik eRelax Vaillanta. On jest regulatorem pogodowym-internetowym. Zbiera dane meteorologiczne z okolicy (temp. zewnętrzna) i zmienia wtedy temp. wody w kotle na CO. Ma możliwość ustawienia harmonogramów na CO i CWU.
    toomekk24
    Level 9  
    Jak nie będzie mi to hulalo to może się kiedyś zdecyduje na erelax. Myślałem że ten nest jest kompatybilny z vaillantami. To właściwie ta szyna ebus mojego pieca pozostanie w ogóle nie wykorzystana bo wpinam się w ,zlacze RT 25. A jak chodzi o Cwu i ten czujnik z kapirola to wpinam we wtyk C1C2 i od tego uchwytu ciągnę jeszcze dwa kable do heat linka w pozycję 5,6 ?
    ls_77
    Level 36  
    toomekk24 wrote:
    A jak chodzi o Cwu i ten czujnik z kapirola to wpinam we wtyk C1C2 i od tego uchwytu ciągnę jeszcze dwa kable do heat linka w pozycję 5,6 ?

Łączysz:
    kocioł (C1) do Nest (5),
    Nest (6) do styku COM w termostacie z kapilarą
    styk NC (lub NO) w termostacie z kapilarą do (C2) w kotle.
    Jak się wszystkie "przekaźniki" (w Nest i termostacie) zamkną to uruchomi się grzanie CWU, jak na którymkolwiek będzie rozwarcie to kończymy grzanie CWU.
    germaniecmisiek
    Level 2  
    A czy tekie rozwiazanie moge zastosowac do mojego starego kotla z zasobnikiem aby w nocy i podczas pracy nie grzac cwu?
    ls_77
    Level 36  
    Ale jakie?
    Nest?
    Czy coś innego?
    Czy tylko do CWU? Czy do CO też?

Napisz coś więcej: co masz (jakieś sterowniki), co chcesz uzyskać itp. itd.
    germaniecmisiek
    Level 2  
    Mam piec vailant ze sterownikiem vrt 330. do pieca jest podlaczony zasobnik vailant z termostatem.
    Wszystko ma 20 lat. Piec jest bez ebusa.
    Chcialbym zaprogramowac napelnianie zasobnika tylko w czasie gdy jestem w domu. rano 5.30-7.00 i od 16.00 do 23.00.
    Mam tez cyrkulacje.
    Zastanawiam się jak zaprogramowac dkladajac jakis sterownik aby piec grzal cwu tylko w porzadanych godzinach.
    Pomyslalem ze potrzebuję programatora do pompy cyrkulacji i wylacznika ktory bedzie rozlaczal czujnik temperatury umieszczonego w zasobniku po kablu ktory obecnie jest podlaczony do pieca. Sterowanie temperatury cwu na piecu jest za pomoca pokretla.
    Moze malym kosztem uda mi sie zmniejszyc uzycie gazu w czasie gdy nie ma mnie w domu i nie korzystam z cwu.
    ls_77
    Level 36  
    Pewnie masz oryginalny czujnik CWU Vaillant który działa analogowo, a nie jak termostat. Jeśli tak to wpięty jest w kotle do małej prostokątnej wtyczki.
    Możesz zrobić doświadczenie: wypnij kostkę i zobacz czy kocioł nie będzie grzał CWU. Potem wepnij i sprawdź czy się załączy. Jeśli zadział to możesz wstawić jakiś przekaźnik na kabel od czujnika i tak sterować.
    germaniecmisiek
    Level 2  
    To sprawdzilem. Tak jest. po rozlaczeniu grzanie sie wylacza po podlaczeniu ponownym zaczyna grzac wode w zasobniku.
    Jaki przekaznik mam dokupic i jak to podlaczyc abym mogl tylko grzac wtedy kiedy chce?