Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer SX-N30AE + TV Samsung - brak dźwięku

pdt_87 04 Nov 2018 11:05 948 6
    pdt_87
    Level 2  
    Dzień dobry,

Mam telewizor samsung UE49M550 dokupiłem amplituner stereo pioneer SX-N30AE i nie mam dzięku :(
    Szczegóły:
    1. podłączenie przez kabel optyczny
    2. W TV ustawione wyjście optyczne/ format PCM (próbowałem też inne formaty)
    3. W aplitunerze aktywowane wejście optyczne
    4. Przypisane do wejścia optycznego TV
    5. Obraz w TV z dekodera Vectra i internetu
    6. Kabel świeci się na czerwono

Próbowałem różnych kombinacji: zmiany formatu, sprawdzałem różne przypisania wejścia itp.
    Zależy mi, aby dźwięk był i z dekodera i z internetu (np. netflix).

Znalazłem też kabel cinch i próbowałem podpiąć, ale też bez efektu.

Pomoże ktoś?

Przeszperałem forum i neta- są podobne tematy, ale rozwiązania nie załatwiają sprawy u mnie:(
    Z góry dziękuję za pomoc.
    leszekpo59
    Level 28  
    Witaj. Niby wszystko podłączone prawidłowo, a jednak oczekiwanego efektu nie ma. Proponuje inne rozwiązanie, na znalezienie przyczyny dotychczasowych rezultatów. Spróbuj proszę podłączyć dekoder VECTRA do kina domowego poprzez wejście optyczne w tym drugim. O ile dźwięk pojawi się, to znaczy , że w TV jest jeszcze jakieś wyjście nieuaktywnione. W przypadku, gdy nadal nie będzie efektu oczekiwanego, przyczyny szukałbym w amplitunerze. Powodzenia.
    pdt_87
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź. Niestety po podłaczeniu bezpośrednio do dekodera też brak dzwięku.
    leszekpo59
    Level 28  
    Witam. Jak wspomniałem wcześniej, w tej sytuacji przyjrzał bym się ustawieniom w amplitunerze. Pozdrawiam
    Polon_us
    Level 42  
    Sugerowałbym reset amplitunera do ustawień fabrycznych i ponowne jego ustawienie pod kątem wejścia optycznego.
    pdt_87 wrote:
    Niestety po podłaczeniu bezpośrednio do dekodera też brak dzwięku.

Czy przy tej próbie zostało zmienione ustawienie wyjścia audio w dekoderze? Z HDMI na optyczne (S/PDIF).
    kazikszach
    Level 36  
    Czy zdjąłeś osłonki z końcówek kabla?
    Kiedyś klient przyszedł do zakładu z podobnym problemem, na końcówkach były malutkie osłonki, tak, że kabel dało się włożyć i też końcówka świeciła, po zdjęciu osłonek zadziałało.
    pdt_87
    Level 2  
    kazikszach wrote:
    Czy zdjąłeś osłonki z końcówek kabla?
    Kiedyś klient przyszedł do zakładu z podobnym problemem, na końcówkach były malutkie osłonki, tak, że kabel dało się włożyć i też końcówka świeciła, po zdjęciu osłonek zadziałało.

Cześć,

Dziękuję wszystkim za pomoc. Problemem okazały się końcówki. Było tak jak opisał Kolega wyżej. Dodatkowo w ogóle te końcówki nie chciały zejść. Bałem się, że uszkodzę kabel.

Na szczęście wszystko już działa :)