Plumpi wrote: Po pierwsze autor opisał tak, że w końcu nie wiadomo czy jest to dom czy mieszkanie
Pisał o domu ale w końcu napisał, że to jest mieszkanie komunalne, co nawet zacytowałem specjalnie dla Ciebie, abyś nie miał wątpliwości, a mimo to w dalszej korespondencji tego nie bierzesz już pod uwagę.
Jakbyś nie czytał tego co napisałem, chciałem Ci pomóc ale widać ignorujesz taką pomoc. Ja jestem tylko amatorem ale staram się czytać uważnie posty innych.
Plumpi wrote: Jednak to co zauważyłem w każdym temacie polecasz kotły byle jakie, byle tylko miały jak najmniejszą moc minimalną, niezależnie czy temat dotyczy nowego domu, starego domu czy też mieszkania i niezależnie od ich wielkości i rodzaju instalacji grzewczej.
Tak polecam kotły o niskiej mocy, bo zwykle przeciętny Kowalski nie jest tego świadomy i ludzie mają zakodowany jakiś stereotyp im mocniejszy kocioł to tym lepiej, a przypadki o których mowa często dotyczą nowoczesnych budynków o niskim zapotrzebowaniu na ciepło.
Ja mam mieszkanie 100m2 w starym budownictwie, więc jeśli ktoś ma 100-120m2 w nowoczesnym budownictwie to ma dużo mniejsze zapotrzebowanie na ciepło niż ja, nie mówiąc o "domkach" typu szeregowiec.
Ogólnie im bardziej energooszczędny budynek tym większe znaczenie ma odpowiednio dobrana moc kotła, a przeciętne "domki" jakie często pojawiają się w wątkach na forum mają powierzchnię niewiele większą od mojego mieszkania. Rzadko trafiają się rezydencje po 200m2 i więcej, aby minimalne zapotrzebowanie na ciepło było na odpowiednio wysokim poziomie.
Plumpi wrote: Poza tym jak ktoś znajdzie miejsce na zasobnik CWU to i zasobnik CWU pełniący rolę bufora dla CO oraz sprzęgła też się zmieści.
Moim zdaniem mylisz się, bo u siebie w mieszkaniu niemal na styk wygospodarowałem miejsce na wiszący zasobnik c.w.u. 100l Biawar Quattro.
A jeśli ma być bufor ciepła dla c.o. to on już nie będzie wiszący z racji swojej wagi i gabarytów, a stojący u mnie odpada.
Poza tym ja muszę brać pod uwagę wytrzymałość stropów, bo to wiekowa konstrukcja, a nie nowoczesna.
Plumpi wrote: Poza tym o tym czy mieć zasobnik CWU czy kocioł 2-funkcyjny nie zawsze decyduje cena
Pisaliśmy w odniesieniu do bufora ciepła c.o., więc mój komentarz cena czyni cuda tyczy się bufora ciepła, a nie zasobnika c.w.u.
Plumpi wrote: W zasobniku masz ograniczoną ilość ciepłej wody, ale za to stabilną temperaturę podczas kąpieli jak ktoś odkręci dodatkowy kran np. w kuchni, a z kotła 2-funkcyjnego możesz jej pobierać dowolną ilość przez dowolna ilość czasu.
Ja doskonale wiem co daje kocioł 2-fukcyjnym, bo używam takiego od 20 lat, uważam, że ma on dla mnie więcej wad niż zalet, dlatego teraz chcę przejść na 1-funkcyjny + zasobnik c.w.u., aby zyskać mniejszą moc dla c.o. i podnieść sobie komfort ogrzewania i większy komfort c.w.u..
Ja na przeciętny prysznic potrzebuję ok. 40 l c.w.u. o temperaturze ok. 38 stopni, więc nie boję się braku wody dla zasobnika 100l. Zresztą mam znajomych, którzy w 3 osoby dorosłe korzystają z c.w.u. na bojlerze elektrycznym 80l o mocy 2kW i jeszcze nie zdarzyło się, aby zabrakło im ciepłej wody.
Skoro grzałka elektryczna 2kW daje radę to dlaczego nie ma dać rady kocioł gazowy 14-15kW.
Plumpi wrote: Poza tym wielokrotnie montowałem kotły gazowe z zasobnikiem w małych łazienkach zarówno w mieszkaniach jak i w domach, a nawet kotły na ekogroszek w pomieszczeniach wydzielonych z kuchni starych kamienic i nie siej propagandy, że się nie da.
Z zasobnikiem, czyli jak rozumiem teraz piszesz o c.w.u., a nie o zbiorniku - buforze ciepła dla c.o.. O ile zasobnik c.w.u. to widziałem i sam taki chcę mieć o tyle w mieszkaniu jeszcze nie widziałem bufora ciepła dla c.o.. Nie piszę, że się nie da ale bufor ciepła dla c.o. w mieszkaniu to rzadkość na tyle niespotykana, że można to traktować jako fanaberie, a nie powszechny standard, bo ledwo starczy miejsca na zasobnik c.w.u..