Do stworzenia termostatu opartego o ESP8266 nakłonił mnie znajomy. Potrzebował urządzenia sterującego grzałką i łatwo zdalnie konfigurowalnego. Zaraz pomyślałem o płytce NodeMCU którą miałem pod ręką...
Oprogramowanie nie powstało w języku LUA (co mogłaby sugerować płytka) a w języku C++ w środowisku programistycznym Arduino.
Choć urządzenie nie doczekało się działania w docelowej lokalizacji, to po publikacji projektu w Internecie otrzymałem sugestię by dodać obsługę pompy.
W chwili obecnej program umożliwia ustawienie temperatury utrzymywanej przez grzałkę (oraz definicję histerezy), możliwa jest również definicja temperatur przy których uruchamiana jest pompka obiegu wody. Na chwilę obecną projekt zawiera jedynie samo oprogramowanie, brak natomiast projektu płytki. By uruchomić urządzenie wystarczy do płytki NodeMcu podłączyć transoptor sterujący triakiem, który z kolei uruchamia np. grzałkę. Odczyt temperatury dokonywany jest za pomocą DS18B20.
Po wgraniu oprogramowania do układu należy nawiązać z nim połączenie za pośrednictwem portu UART (prędkość: 115200 baud).
Ważnym jest by jako zakończenie linii wybrać "nowa linia", czyli znak "n" - informuje on ESP o zakończeniu wysyłania instrukcji, bądź ciągu znaków.
Wysyłając znak "h" wyświetlane jest menu z poziomu którego dokonujemy konfiguracji sieci WiFi (wyświetlamy dostępne sieci, łączymy z wybraną, wpisujemy hasło).
Po uzyskaniu adresu IP możliwa jest w następnej kolejności konfiguracja urządzenia za pośrednictwem przeglądarki stron internetowych.

Szczegółowy opis urządzenia oraz odnośniki do najnowszych "wsadów" dla ESP8266 opublikowałem w artykule ESP8266 - Termostat
Cool? Ranking DIY