Tylko też tranzystor sterujący triakiem wygląda na zdjęciu jakby uszkodzony. Przemyj go i zobacz czy to tylko odprysk kalafonii na środku czy dziura w obudowie.
Witam ponownie, przelutowałem triaka i tranzystor, nie wygląda to zbyt estetyczne, ale robiłem to 2 raz w swoim życiu. Wrzucam zdjęcie i proszę mi powiedzieć czy dobrze przylutowałem tą nożke triaka z kabelkiem, pozdrawiam
Źle połączyłeś bramkę triaka, połączyłeś ją z anodą sąsiedniego triaka zamiast z emiterem wymienionego tranzystora. Mam nadzieję że jeszcze nie podłączałeś sterownika do zmywarki.
Po co ten kabelek. Tam potrzeba było tylko z 1 mm połączenia. Możliwe, że sama cyna by wystarczyła. A przede wszystkim, jak napisał przedmówca, jest źle i po podłączeniu zasilania po module.
(O spóźniłem się.)
Wygląda nieźle. Tylko ta kulka cyny na dole... Sprawdź czy nie zwiera z bramką sąsiedniego triaka.
Te moduły jak triaka palą to są do wyrzucenia, zwykle daje 1% że wstanie a 99%, że nie od razu mówię drugi moduł spali Ci tak samo, dopóki nie usuniesz usterki, która uszkodziła Ci pierwotny moduł pozdrawiam
Te moduły jak triaka palą to są do wyrzucenia, zwykle daje 1% że wstanie a 99%
Zgadza się, mało tego sprawdzić należy m.in. zawór Aqua-Stop. Po wylutowaniu triaka i spalonego tranzystora, należy sprawdzić czy PIN wychodzący z procesora a odpowiedzialny za sterowanie obecnie uszkodzonym tranzystorem, nie ma zwarcia do masy.