Witam wszystkich. W tym mierniku, po włączeniu zasilania, przez kilka sekund skacze (wariuje) wskazówka przyrządu. Może ktoś z forumowiczów posiada wiedzę czym to jest spowodowane.
Dzięki za wszystkie wskazówki.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereszkieletor11111 wrote:Witam wszystkich. W tym mierniku, po włączeniu zasilania, przez kilka sekund skacze (wariuje) wskazówka przyrządu. Może ktoś z forumowiczów posiada wiedzę czym to jest spowodowane.
^ToM^ wrote:
Te mierniki są bardzo solidne w konstrukcji, ale moim zdaniem ich jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.
Adamcyn wrote:
Chyba nie miałeś w rękach Unigora 6e, zwanego przez wielu najlepszym miernikiem analogowym, jaki kiedykolwiek zbudowano i piszesz o jakimś innym niższym modelu.
Quote:- ^ToM^Te mierniki są bardzo solidne w konstrukcji, ale moim zdaniem ich jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.
Jak mimo tego skakania mierzy poprawnie to podejrzewam problemy z kontraktowaniem wielosekcyjnego przełącznika zakresów. Sprawdź w pierwszej kolejności potencjometr "Zera", bo lubi się kompletnie wytrzeć ścieżka i właśnie tez tak potrafi fiksować.
^ToM^ wrote:Powiem, Ci że mam 3 takie. Dwa Unigory i jeden Ganzuniv.
^ToM^ wrote:Mam Siemensa Multizet wskazówkowego, to jest urządzenie bez porównania precyzyjniejsze i solidniej zbudowane.
^ToM^ wrote:Bardzo ciężko się je naprawia z racji dziwacznej konstrukcji i ten kto je próbował naprawiać na pewno mi przyzna rację.
Arseno-fosforek galu wrote:
^Tom^, moim zdaniem, Twoja ręka, jak dotąd, nie miała zaszczytu nawet dotknąć, seryjnego Unigora 6E, nie mówiąc już o jego obsłudze czy jakichkolwiek pomiarach.
Co do wielosekcyjnego przełącznika zakresów - zostaw go w spokoju, bowiem jest on wykonany równie solidnie jak reszta omawianej konstrukcji. Ponadto jego kontakty (styki) są wykonane z, dobrego jakościowo mosiądzu więc problemów z przewodzeniem nie powinno być. Nawet w przypadku nieznacznego ich zaśniedzienia, albowiem śniedź łatwo ,,wyciera się'' po 1-2 przesunięciach.
Osobiście posiadam egzemplarz 6E, więc wiem co mówię. Jak tak czytam, co ty piszesz, że to niby potencjometr ,,zera'' wpływa na wahania, tudzież wskazania przyrządu na zakresach PRĄDÓW I NAPIĘĆ, to wnioski nasuwają się tyko 1.
*Twój elementarny brak wiedzy elektrotechnicznej w tym zakresie jest wielki niczym miłość matki do swego dziecka. Dodatkowo przychodzi na to niemożność odczytywania i analizowania schematów, bo mam rozumieć, że snując w.w. dywagacje dokładnie przeanalizowałeś schemat!.
Twoja ,,jakość wykonania'' pozostawia ,,wiele do życzenia''... A jakie ty możesz mieć życzenia co do jakości wykonania tego urządzenia, które ,,znasz'' i znać możesz z wyłącznie z zamieszczonych tu zdjęć?!
Co Ci nie pasuje >? Co byś tam zrobił lepiej ?? Pomalował rezystory, czy pozakładał plomby ?
Krzysztof Kamienski wrote:A z drugiej strony Wielkiej Wody
Simpson 260 w nowej obudowie
Tripplet Ohio 260
Sanwa jeszcze z Tokio, a nie Pekinu![]()
Chyba sobie kupię tego Trippleta, sa na ebayu po pare groszy.
^ToM^ wrote:Porównywanie wskazań tego Siemensa do Unigora to jak porównywanie Mercedesa do Fiata.
^ToM^ wrote:Jednak nie zauważyłem aby wykazywał przypadłości autora wątku lub tych z filmu kilka wpisów wyżej. Po włączeniu, wskazówka lekko odchyla się w prawo, kilkanaście mm i wraca na zero. Stąd dobrze pamiętałem, że w moich takich przypadłości jak wy tu piszecie nie zaobserwowałem.
Krzysztof Kamienski wrote:@^ToM^ No i zapomnielismy o Francuzach
Cauvin Arnox
Controleur Paris
Controleur używam na codzień, bo czasem coś analogiem też zmierzyc trzeba. O choćby wzmacniacz fotokomorki gazowanej kontroli płomienia typu Siemens AGQ1.
^ToM^ wrote:
Porównywanie wskazań tego Siemensa do Unigora to jak porównywanie Mercedesa do Fiata.
^ToM^ wrote:budowa kanapkowa - bardzo kiepska pod względem serwisowym - moim zdaniem konstrukcja:
^ToM^ wrote:Unigor jest niezły, ale Siemens jest bez porównania precyzyjniejszy.
zdzisiek1979 wrote:Czytam i wniosek jeden. Jaracie się teraz unigorem jak kiedyś V640.
Adamcyn wrote:
To raczej porównanie między bolidem formuły I, a hulajnogą.
Mulizet A1001 to taki trochę lepszy woltoamperomierz, i to tylko na prąd stały.
Pomiar napięcia dopiero od 30 mV.
[u]Wskaż porównywalny miernik jak Unigor 6e,, może być cyfrowy, mierzący od 1 mV DC i AC do 20 kHz.
Moderated By Marek_Skalski:Koledze już dziękujemy. Święta są, to może pora odpocząć od pisania?
^ToM^ wrote:Bo to co na filmie, to jest prawidłowe, bo w V640 też tak się dzieje i nie jest to wada.
koko0 wrote:^ToM^ wrote:Bo to co na filmie, to jest prawidłowe, bo w V640 też tak się dzieje i nie jest to wada.
Owszem, w V640 przy włączeniu wskazówka tez lubi się zachowywać niespodziewanie. Jednakże producent mówi, że wybranie trybu pracy wybiera się już po włączeniu. Dzięki temu wskazówka nie głupieje.
^ToM^ wrote:
Prócz licznych zalet ma tę, że nie posiada do kalibracji żadnych potencjometrów. Kalibracja jedynie cyfrowo przez interface.
^ToM^ wrote:Z cyfrowych daleko nie muszę szukać. Mój Metrix MX56 starczy z dużym zapasem.
^ToM^ wrote:Dobrze, zrobiłem jeszcze:
500 µV - Siemens dolna skala, idealnie 1/2 działki, bo mniejszego zakresu nie ma, Unigor górna skala
Adamcyn wrote:^ToM^ wrote:Dobrze, zrobiłem jeszcze:
500 µV - Siemens dolna skala, idealnie 1/2 działki, bo mniejszego zakresu nie ma, Unigor górna skala
Dziękuję, ale ja prosiłem o pomiar Metrixem MX56 100 µV
Pewnie nic nie pokazuje, ale nie chcesz się do tego przyznać, bo Arseno-fosforek galu zaraz napisze, że to złom w porównaniu z Unigorem 6e.
^ToM^ wrote:Jak widać. Metrix MX56 mierzy od 1 µV, tak samo jak Unigor 6e
Adamcyn wrote:
A możesz proszę pomierzyć 10 µV ?
Zobaczymy, czy 6e ma taką fantastyczną liniowość jak Twój Multizet, tam, gdziej jej nikt nie oczekuje.
Twoja dekada też jest godna podziwu.
^ToM^ wrote:Igła na Unigorze jest dokładnie na pierwszej działce, czyli 10 uV
Adamcyn wrote:^ToM^ wrote:Igła na Unigorze jest dokładnie na pierwszej działce, czyli 10 uV
Imponujące, biorąc pod uwagę, że miernik ma ok. 40 lat i jest zbudowany na zaledwie 18 tranzystorach.