Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

multimetr unigor 6e skacząca wskazówka

szkieletor11111 05 Nov 2018 21:41 7185 48
NDN
    szkieletor11111
    Level 23  
    Witam wszystkich. W tym mierniku, po włączeniu zasilania, przez kilka sekund skacze (wariuje) wskazówka przyrządu. Może ktoś z forumowiczów posiada wiedzę czym to jest spowodowane.
    Dzięki za wszystkie wskazówki.
  • NDN
  • Helpful post
    ^ToM^
    Level 41  
    szkieletor11111 wrote:
    Witam wszystkich. W tym mierniku, po włączeniu zasilania, przez kilka sekund skacze (wariuje) wskazówka przyrządu. Może ktoś z forumowiczów posiada wiedzę czym to jest spowodowane.
    Dzięki za wszystkie wskazówki.

Te mierniki są bardzo solidne w konstrukcji, ale moim zdaniem ich jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.
    Jak mimo tego skakania mierzy poprawnie to podejrzewam problemy z kontraktowaniem wielosekcyjnego przełącznika zakresów. Sprawdź w pierwszej kolejności potencjometr "Zera", bo lubi sie kompletnie wytrzeć ścieżka i właśnie tez tak potrafi fiksować.
  • Helpful post
    Adamcyn
    Level 38  
    ^ToM^ wrote:

Te mierniki są bardzo solidne w konstrukcji, ale moim zdaniem ich jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.

Chyba nie miałeś w rękach Unigora 6e, zwanego przez wielu najlepszym miernikiem analogowym, jaki kiedykolwiek zbudowano i piszesz o jakimś innym niższym modelu.
    Ale do rzeczy.

Takie zachowanie wskazówki jest w 6e normalne.
    Początkowo myślałem, że powodem jest wzmacniacz z przetwarzaniem – chopper.

Jednak na zakresach AC, gdzie jest on wyłączony, wskazówka skacze jeszcze mocniej.
    Powodem tego, jak wynika ze schematu, są C4 i C8 o znacznej pojemności 1000 µF i 100 µF i związany z tym długi czas ich ładowania.
    Producent podaje, że miernik jest gotowy do pomiarów po 30 s od włączenia.
    Istotna część schematu jest na 12 stronie załącznika.

Na filmie widać zachowanie wskazówki po ok. 10 s od włączenia.

• Helpful post
    ^ToM^
    Level 41  
    Adamcyn wrote:

Chyba nie miałeś w rękach Unigora 6e, zwanego przez wielu najlepszym miernikiem analogowym, jaki kiedykolwiek zbudowano i piszesz o jakimś innym niższym modelu.

Powiem, Ci że mam 3 takie Unigory i dwa Ganzuniv. Nie zauważyłem takich przypadłości. Natomiast był w nich problem z potencjometrem zera. Nie dało się sprowadzić stabilnie zera, bo albo wskazówka podryguje albo leci przez całą skalę i wraca. Zmieniłem położenie ślizgacza w potencjometrze. Była szeroka ścieżka oporowa i ślizgacz przestawiłem aby jeździł po nowym miejscu na ścieżce. Od tego momentu nie kojarzę, aby mi wskazówka skakała. Jednak w wolnej chwili sprawdzę czy jest tak jak opisujecie. Aczkolwiek, ja nie jestem pewny, czy aby autor wątku ma na myśli przelot wskazówki przez skalę jak na filmie, czy raczej niestabilność wskazówki w okolicach zera. Bo to co na filmie, to jest prawidłowe, bo w V640 też tak się dzieje i nie jest to wada.

Jednak, nie uważam iż to jest najlepszy miernik, jaki kiedykolwiek zbudowano. Bez przesady. Mam Siemensa Multizet wskazówkowego, to jest urządzenie bez porównania precyzyjniejsze i solidniej zbudowane. Konstrukcja Unigora w postaci kanapkowej, złożonej z wielu PCB łączonych drutami oraz niestabilnym przełącznikiem obrotowym stawia ten przyrząd na równi z przyrządem V640.
    Zapewniam, są a raczej były znacznie lepiej skonstruowane przyrządy. Tak jest moja opinia, bo mam kilka tych przyrządów, to mimo iż kupiłem je w bdb stanie fizycznym, masę czasu zajęło mi doprowadzenie ich do pełnej funkcjonalności. Bardzo ciężko się je naprawia z racji dziwacznej konstrukcji i ten kto je próbował naprawiać na pewno mi przyzna rację.
    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    Arseno-fosforek galu
    Level 9  
    Quote:
    Jak mimo tego skakania mierzy poprawnie to podejrzewam problemy z kontraktowaniem wielosekcyjnego przełącznika zakresów. Sprawdź w pierwszej kolejności potencjometr "Zera", bo lubi się kompletnie wytrzeć ścieżka i właśnie tez tak potrafi fiksować.
    - ^ToM^

^Tom^, moim zdaniem, Twoja ręka, jak dotąd, nie miała zaszczytu nawet dotknąć, seryjnego Unigora 6E, nie mówiąc już o jego obsłudze czy jakichkolwiek pomiarach.
    Co do wielosekcyjnego przełącznika zakresów - zostaw go w spokoju, bowiem jest on wykonany równie solidnie jak reszta omawianej konstrukcji. Ponadto jego kontakty (styki) są wykonane z, dobrego jakościowo mosiądzu więc problemów z przewodzeniem nie powinno być. Nawet w przypadku nieznacznego ich zaśniedzienia, albowiem śniedź łatwo ,,wyciera się'' po 1-2 przesunięciach. Osobiście posiadam egzemplarz 6E, więc wiem co mówię. Jak tak czytam, co ty piszesz, że to niby potencjometr ,,zera'' wpływa na wahania, tudzież wskazania przyrządu na zakresach PRĄDÓW I NAPIĘĆ, to wnioski nasuwają się tyko 1.
    *Twój elementarny brak wiedzy elektrotechnicznej w tym zakresie jest wielki niczym miłość matki do swego dziecka. Dodatkowo przychodzi na to niemożność odczytywania i analizowania schematów, bo mam rozumieć, że snując w.w. dywagacje dokładnie przeanalizowałeś schemat!.

Twoja ,,jakość wykonania'' pozostawia ,,wiele do życzenia''... A jakie ty możesz mieć życzenia co do jakości wykonania tego urządzenia, które ,,znasz'' i znać możesz z wyłącznie z zamieszczonych tu zdjęć?!
    Co Ci nie pasuje >? Co byś tam zrobił lepiej ?? Pomalował rezystory, czy pozakładał plomby ?

Odpowiadając na pytanie szkieletor'a : Jak na moje oko; wahania wskazówki, zaraz po uruchomieniu, są związane ze stanami nieustalonymi (oraz 2-gim prawem komutacji. Stany nieustalone dotyczą ładowania kondensatorów elektrolitycznych:
    # C4(1mF), którego juz dosyć długa stała czasowa, zostaje dodatkowo wydłużona przez zbocznikowanie C4, C5 (33nF)
    # C8, zasilany ujemnym napięciem, ładowany głownie, przez szeregowo połączone rezystory: R44,R48,R49... I nie tylko, ponieważ jest doładowywany również z innych gałęzi, ale w znacznie mniejszym stopniu.

Jeśli się mylę, proszę wskazać błędy, poprzeć ja modrymi i niezbytymi argumentami oraz zaproponować inne, bardziej trafne rozwiązanie.

Pozdrawiam i życzę wiele radości z powodu święta 100-ej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
  • NDN
  • Helpful post
    Adamcyn
    Level 38  
    ^ToM^ wrote:
    Powiem, Ci że mam 3 takie. Dwa Unigory i jeden Ganzuniv.

Sprawdź proszę dokładnie, co masz.
    Nie słyszałem, aby Unigor 6e był produkowany jako Ganzuniv.
    ^ToM^ wrote:
    Mam Siemensa Multizet wskazówkowego, to jest urządzenie bez porównania precyzyjniejsze i solidniej zbudowane.

Porównajmy podstawowe parametry:
    Czy Twój Siemens Multizet ma również tak niespotykanie szeroki zakres od 1 mV do 1000 V, +/- 1% i AC do 20 KHz ?

^ToM^ wrote:
    Bardzo ciężko się je naprawia z racji dziwacznej konstrukcji i ten kto je próbował naprawiać na pewno mi przyzna rację.

Tak, ale tylko za pierwszym razem. :)
    Również pozdrawiam.
  • Helpful post
    ^ToM^
    Level 41  
    Arseno-fosforek galu wrote:

^Tom^, moim zdaniem, Twoja ręka, jak dotąd, nie miała zaszczytu nawet dotknąć, seryjnego Unigora 6E, nie mówiąc już o jego obsłudze czy jakichkolwiek pomiarach.

No i po co te drwiny przyjacielu? Napisałem co uważam w tym temacie. Masz prawo się nie zgadzać. To twoja sprawa.

Co do wielosekcyjnego przełącznika zakresów - zostaw go w spokoju, bowiem jest on wykonany równie solidnie jak reszta omawianej konstrukcji. Ponadto jego kontakty (styki) są wykonane z, dobrego jakościowo mosiądzu więc problemów z przewodzeniem nie powinno być. Nawet w przypadku nieznacznego ich zaśniedzienia, albowiem śniedź łatwo ,,wyciera się'' po 1-2 przesunięciach.

To o czym piszesz jest nieaktualne, miernik przywracałem do życia wiele lat temu.

Osobiście posiadam egzemplarz 6E, więc wiem co mówię. Jak tak czytam, co ty piszesz, że to niby potencjometr ,,zera'' wpływa na wahania, tudzież wskazania przyrządu na zakresach PRĄDÓW I NAPIĘĆ, to wnioski nasuwają się tyko 1.
    *Twój elementarny brak wiedzy elektrotechnicznej w tym zakresie jest wielki niczym miłość matki do swego dziecka. Dodatkowo przychodzi na to niemożność odczytywania i analizowania schematów, bo mam rozumieć, że snując w.w. dywagacje dokładnie przeanalizowałeś schemat!.

Ojoj, ale mądrości. Naprawdę, mondrego to i warto posłuchać, szczególnie jak jest alfą i omegą.

Twoja ,,jakość wykonania'' pozostawia ,,wiele do życzenia''... A jakie ty możesz mieć życzenia co do jakości wykonania tego urządzenia, które ,,znasz'' i znać możesz z wyłącznie z zamieszczonych tu zdjęć?!
    Co Ci nie pasuje >? Co byś tam zrobił lepiej ?? Pomalował rezystory, czy pozakładał plomby ?

No więc, z powodu Twojej nieuzasadnionej złośliwości poszedłem do labu i wyjąłem na blat wszystkie jakie mam. Mam ich aż 5 szt.
    3 Unigory i 2 Ganze. Przy czym jeden Ganz jest niesprawny. Ma uszkodzony ustrój. jak kiedyś będę miał natchnienie to go przewinę. Mam też włosy do ustroju. Jednak to bardzo pracochłonne więc może prościej będzie zdobyć dawcę organu.

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaFullSizeR..er.jpg Download (86.91 kB)

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaFullSizeRe...er (1).jpg Download (99.9 kB)

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaFullSizeRe...er (2).jpg Download (103.29 kB)

Przełącznik najlepszego analogowego multimetru na świecie i budowa kanapkowa - bardzo kiepska pod względem serwisowym - moim zdaniem konstrukcja:
    multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (47.15 kB)
    multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (102.3 kB)
    Jak widać powyżej, kiepska jakość laminatu, mocno utlenione ścieżki, wybierak przełącznika zakresów jest wykonany z niezbyt dobrej jakości tworzywa.
    Pomimo tego całość jest b. solidnie zmontowana. Jednak nie jest to rozwiązanie techniczne najwyższych lotów. Starczy porównać z miernikami amerykańskimi, lub chociażby poniższym Siemensem.

Super porządny i dokładny przyrząd firmy Siemens jednopłytowy:
    multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaFullSizeRe...er (3).jpg Download (96.53 kB)
    multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaFullSizeRe...er (4).jpg Download (117.91 kB)

Porównywanie wskazań tego Siemensa do Unigora to jak porównywanie Mercedesa do Fiata. Owszem, Unigor jest niezły, ale Siemens jest bez porównania precyzyjniejszy. Nic w nim nie skacze, na jakimkolwiek zakresie.

Przy okazji jeden (środkowy Unigor 6e) włączyłem bo ma nowe baterie. Jednak nie zauważyłem aby wykazywał przypadłości autora wątku lub tych z filmu kilka wpisów wyżej. Po włączeniu, wskazówka lekko odchyla się w prawo, kilkanaście mm i wraca na zero. Stąd dobrze pamiętałem, że w moich takich przypadłości jak wy tu piszecie nie zaobserwowałem.
    ^ToM^
    Level 41  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    A z drugiej strony Wielkiej Wody
    Simpson 260 w nowej obudowie
    Tripplet Ohio 260
    Sanwa jeszcze z Tokio, a nie Pekinu :cry:
    Chyba sobie kupię tego Trippleta, sa na ebayu po pare groszy.

Ładne masz, też mam kilkanaście różnych. Simpsona mam, ale już cyfrowego, ale w obudowie typu "desktop".

Naprawdę znakomitej jakości i b. dokładny.
    multimetr unigor 6e skacząca wskazówkasimpso..jpg Download (338.12 kB)
  • Helpful post
    Adamcyn
    Level 38  
    ^ToM^ wrote:
    Porównywanie wskazań tego Siemensa do Unigora to jak porównywanie Mercedesa do Fiata.

Do tego się chętnie później odniosę, ale najpierw wyjaśnijmy sprawę Unigora:
    ^ToM^ wrote:
    Jednak nie zauważyłem aby wykazywał przypadłości autora wątku lub tych z filmu kilka wpisów wyżej. Po włączeniu, wskazówka lekko odchyla się w prawo, kilkanaście mm i wraca na zero. Stąd dobrze pamiętałem, że w moich takich przypadłości jak wy tu piszecie nie zaobserwowałem.

Tak się rzeczywiście zachowuje na DC.
    Mój film przedstawia włączenie miernika na AC i nie może być inaczej, skoro 6 moich Unigorów 6e tak się właśnie zachowuje.

Potwierdź proszę.
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @^ToM^ No i zapomnielismy o Francuzach
    Cauvin Arnox
    Controleur Paris
    multimetr unigor 6e skacząca wskazówka multimetr unigor 6e skacząca wskazówka
    Controleur używam na codzień, bo czasem coś analogiem też zmierzyc trzeba. O choćby wzmacniacz fotokomorki gazowanej kontroli płomienia typu Siemens AGQ1.
    ^ToM^
    Level 41  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    @^ToM^ No i zapomnielismy o Francuzach
    Cauvin Arnox
    Controleur Paris
    Controleur używam na codzień, bo czasem coś analogiem też zmierzyc trzeba. O choćby wzmacniacz fotokomorki gazowanej kontroli płomienia typu Siemens AGQ1.

Mam też francuskie. Niemniej stare wykonane są średnio. Nie to co niemieckie. Natomiast nowe francuzy są znakomite. Mam Metrixa MX56 i żadnemu Fluke nie ustępuje.
    szkieletor11111
    Level 23  
    Dokładność miernika jest zadziwiającą. Jest to najdokładniejszy analog jaki miałem.
    Adamcyn
    Level 38  
    ^ToM^ wrote:

Porównywanie wskazań tego Siemensa do Unigora to jak porównywanie Mercedesa do Fiata.

To raczej porównanie między bolidem formuły I, a hulajnogą.
    Mulizet A1001 to taki trochę lepszy woltoamperomierz, i to tylko na prąd stały.
    Pomiar napięcia dopiero od 30 mV.

Wskaż porównywalny miernik jak Unigor 6e,, może być cyfrowy, mierzący od 1 mV DC i AC do 20 kHz.

^ToM^ wrote:
    budowa kanapkowa - bardzo kiepska pod względem serwisowym - moim zdaniem konstrukcja:

Niemniej wszystkie części i schemat są łatwo osiągalne.
    Do Multizeta A1001 nawet schematu nie znajdziesz.
    ^ToM^ wrote:
    Unigor jest niezły, ale Siemens jest bez porównania precyzyjniejszy.

Co to znaczy precyzyjniejszy?
    Multizet ma o połowę krótszą skalę.
    Jeżeli Twoje 6e nie trzymają tolerancji 1% to należy znaleźć przyczynę.

Zaprzyjaźnij się więc bardziej z Twoimi Unigorami 6e, bo nie wiesz, co masz. :)
    No chyba, że sa tak zajechane, że nie warto.
    Adamcyn
    Level 38  
    zdzisiek1979 wrote:
    Czytam i wniosek jeden. Jaracie się teraz unigorem jak kiedyś V640.

Nie tylko my.
    Kolega z EEVblog poleca nawet, aby zabrać 6e podczas lotu na Marsa.

https://www.eevblog.com/forum/chat/show-your-multimeter!/775/

So, for starters, if you were to be flown to Mars (or whereever if it makes the decision irrevocable), and you could take only ONE analogue multimeter with you, which one should one choose? The UNIGOR 6e (or 6eP) of course!

Combining the advantage of an analogue meter movement with the high input impedance provided by a FET chopper amplifier and sporting the widest choice of measurement ranges known to me in a multimeter, this instrument was the undisputed high-end product of Metrawatt as long as it was built.
    In a Bürklin catalogue from 1988 it is still listed with a price around 1300DM.

Its measurement capabilities include capacitance, at a time when only very few DMM did this.
    It is made with superb workmanship and built using discrete components only.

Especially formidable are the Voltage and current ranges extending down to 1mV and 1µA FSD respectively!

All U, I and R ranges are class 1 (excluding frequency error at AC).
    Protection features are comprehensive including an automatic cutout
    ^ToM^
    Level 41  
    Ja się nie jaram. Mam 2 sztuki V640 i są porównywalne z Unigorami.
    Na korzyść V640, impedancja wejściowa 100 MΩ, gdzie 6e ma od 1 kΩ do 10 MΩ.
    Na korzyść V640 pomiar rezystancji do 10 000 MΩ gdzie 6e ma 50 MΩ.

Mam je bo lubię, ale rzadko używam przyrządów analogowych. Każdy cyfrowy ma lepsze własności użytkowe i większą dokładność. Oczywiście jak kogoś to podnieca, to może się jarać 1 czy 2% miernika analogowego. Jednak dziś to kompletny przeżytek. Moje Unigory są w dobrym stanie, ale Siemensa wolę używać, bo jest mu obojętna polaryzacja.

Załączam manuale jakby ktoś potrzebował.

goerz_unig...imeter.pdf Download (5.96 MB)
    Service-Ma...gor-6E.pdf Download (1.18 MB)

Adamcyn wrote:

To raczej porównanie między bolidem formuły I, a hulajnogą.
    Mulizet A1001 to taki trochę lepszy woltoamperomierz, i to tylko na prąd stały.
    Pomiar napięcia dopiero od 30 mV.

[u]Wskaż porównywalny miernik jak Unigor 6e,, może być cyfrowy, mierzący od 1 mV DC i AC do 20 kHz.

Może być analog np.CHAUVIN ARNOUX GI83
    Z cyfrowych daleko nie muszę szukać. Mój Metrix MX56 starczy z dużym zapasem.
    W załączniku specyfikacja.
    Metrix MX ...meters.pdf Download (872.06 kB)
    Metrix M..6.pdf Download (128.96 kB)
    Prócz licznych zalet ma tę, że nie posiada do kalibracji żadnych potencjometrów. Kalibracja jedynie cyfrowo przez interface. Oczywiście mimo, iż ma kilkanaście lat nie była dotąd potrzeby jej wykonywać. Pasmo zaledwie 100 kHz.
    Zwróć uwagę na dokładność. Każdemu z ręką na sercu polecam to urządzenie.

Były też produkowane pod nazwą BK Precision 5370, 5380 i 5390

Teraz jedynie pod nazwą Chauvin Arnoux MX59HD i inne:
    Link
  • Helpful post
    Arseno-fosforek galu
    Level 9  
    Dzień dobry panowie !
    Temat tak się nam rozwinął przez ten 1 dzień, że aż nie wiem od czego zacząć...

^ToM^ - miło z twojej strony, że zamieściłeś dokumenty ,,manuale''. Widzę że przez noc nie próżnowałeś i zrobiłeś coś bardzo pożytecznego ;). Jeśli faktycznie posiadasz te Unigory 6E - prosiłbym Cię o nagranie krótkiego filmiku, który będzie przedstawiał każdego z Twoich czterech sprawnych Unigorów w innej
    ,,jak gdyby roli. (1 nich mierzy napięcie sieciowe, 2-gi, baterię 9V lub zwykły paluszek ew. akumulatorek, 3-ci: pojemność kondensatora, natomiast, 4-ty, niech mierzy prąd, pobierany z sieci, przez Twoje ulubione urządzenie, które możesz wtachać do pracowni.) Filmik będzie wówczas niepodważalnym dowodem.

Inaczej Twoje słowa, nie będą zbyt wiele warte. Albowiem, fotografie mogłeś gdzieś
    wyszukać, chodźby w deepnecie. Bardziej, zastanawiające są zamieszczone przez
    Ciebie manuele, ponieważ takie coś, znaleźć jest niesamowicie trudno. Wiem to z autopsji.

Jeśli chcesz ustosunkować się, do ,,precyzji'' Simensa oraz 6E, preferuję nagranie kolejnego materiału. dot pomiarów napięć, prądów AC/DC oraz pojemności (unigorami 6e oraz simensem). Co do tego waszego Simensa, -
    pierwszy raz go widzę na oczy. Trzeba przyznać, prezentuje się całkiem dobrze, w kwestii wyglądu, rzecz jasna.
    Simens jest jedno-płytkowy, ponieważ zawiera w swej budowie układy scalone, co pozwoliło producentom, na znaczne zmniejszenie jego wymiarów. Unigor składa się WYŁĄCZNIE z ELEMENTÓW DYSKRETNYCH. Jednak producenci unigora zasługują na aplauz, za zmieszczenie wszystkiego na tej powierzchni (szerokość i długość) - na koszt głębokości...

Wszystkich uczestników tego posta, serdecznie pozdrawiam.

Moderated By Marek_Skalski:

Koledze już dziękujemy. Święta są, to może pora odpocząć od pisania?

^ToM^
    Level 41  
    Arseno-fosforek galu
    Straszny z Ciebie niedowiarek. Musiałbym czytać w myślach aby znaleźć zdjęcia tego wszystkiego co wcześniej napisałem w internecie. Napisałem o Unigorach, Ganzach i Siemensie, a potem szukałem w necie i akurat znalazłem dokładnie taką kombinację przyrządów. Eh.. Nie wszyscy się tu na elektrodzie przechwalają bez pokrycia. Jakbym ponad 20 lat nie naprawiał aparatury kontrolnej i pomiarowej, to może musiałbym Tobie coś udowadniać. Ponieważ wiem co wiem, nikomu nic nie muszę. Wypowiadam się tu aby pomóc tym co szukają pomocy i taka była moja intencja w pierwszym moim poście w tym wątku, a Ty niestety wszystko popsułeś. Myślę, że nie warto tak postępować. Pamiętaj, że nie jesteś jedną tu osobą, która się zna na różnych sprawach i która różne rzeczy widziała. Jest nas tu naprawdę wielu.

No więc masz niepodważalne dowody poniżej:

Z okazji długiego łykendu poszedłem zrobić kilka prób na szybko. Dla porównania podłączyłem równolegle multimetr Metrix MX56 o klasie 0,025.

Pomiar napięcia wzorcowego 0,5 V

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (382.62 kB)

Pomiar napięcia wzorcowego 0,6 V

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (373.36 kB)

Pomiar napięcia wzorcowego 0,05 V

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (417.08 kB)

To samo, ale zamiast MX56 podłączony Siemens Multizet M1001

Pomiar napięcia 0,6 V

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (1.54 MB)

Pomiar napięcia 0,02 V

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (1.95 MB)

Pomiar napięcia 0,45 V

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_22..JPG Download (2.07 MB)

Siemens wszystkie napięcia wzorcowe wskazuje w "krechę". Unigor już nie, chociaż w granicach błedu zadeklarowanego przez producenta. Niemniej jednak Siemens jest niezwykle precyzyjny - w końcu to Siemens.
    koko0
    Level 17  
    ^ToM^ wrote:
    Bo to co na filmie, to jest prawidłowe, bo w V640 też tak się dzieje i nie jest to wada.

Owszem, w V640 przy włączeniu wskazówka tez lubi się zachowywać niespodziewanie. Jednakże producent mówi, że wybranie trybu pracy wybiera się już po włączeniu. Dzięki temu wskazówka nie głupieje.
    ^ToM^
    Level 41  
    koko0 wrote:
    ^ToM^ wrote:
    Bo to co na filmie, to jest prawidłowe, bo w V640 też tak się dzieje i nie jest to wada.

Owszem, w V640 przy włączeniu wskazówka tez lubi się zachowywać niespodziewanie. Jednakże producent mówi, że wybranie trybu pracy wybiera się już po włączeniu. Dzięki temu wskazówka nie głupieje.

To prawda, jest na ten temat informacja w instrukcji. Niemniej jednak tego typu sytuacje występują tylko na najniższych zakresach, gdzie czułość jest największa. Przy wyższych nie ma problemu. Niemniej jednak ta informacja jest istotna, gdyż inaczej użytkownik mógłby pomyśleć, że coś jest uszkodzone. Zatem w zasadzie to jest objaw sprawności wzmacniacza.
    Adamcyn
    Level 38  
    Drogi ToM'ie
    ^ToM^ wrote:

Prócz licznych zalet ma tę, że nie posiada do kalibracji żadnych potencjometrów. Kalibracja jedynie cyfrowo przez interface.

Jestem pod wrażeniem, naprawdę.
    ^ToM^ wrote:
    Z cyfrowych daleko nie muszę szukać. Mój Metrix MX56 starczy z dużym zapasem.

Mógłbym Ciebie poprosić o zdjęcie z pomiaru napięcia rzędu 0,1 mV ?
    Oczywiście razem z Unigorem.
    ^ToM^
    Level 41  
    Dobrze, zrobiłem jeszcze:

500 µV - Siemens dolna skala, idealnie 1/2 działki, bo mniejszego zakresu nie ma, Unigor górna skala

multimetr unigor 6e skacząca wskazówka500uV.jpg Download (1.14 MB)

1 mV - Siemens dolna skala, Unigor górna skala

multimetr unigor 6e skacząca wskazówka1 mV.JPG Download (1.91 MB)

10 mV -Siemens dolna skala, Unigor dolna skala

multimetr unigor 6e skacząca wskazówka10 mV.JPG Download (1.69 MB)

Jak widać, precyzja Siemensa jest poza wszelką dyskusją wskazuje "w działkę", aczkolwiek Unigor zapewnia parametry deklarowane przez producenta. Nie da się tego na zdjęciu oddać, ale naprawdę Siemens wskazuje tak, że wskazówka idealnie pokrywa się z działką, tak że działka jest pod wskazówką niewidoczna. W Unigorze wskazówka czasami zajmuje tuż po prawej lub po lewej stronie działki, ale nie przekracza połowo odległości między działkami.
    Adamcyn
    Level 38  
    ^ToM^ wrote:
    500 µV - Siemens dolna skala, idealnie 1/2 działki, bo mniejszego zakresu nie ma, Unigor górna skala

Dziękuję, ale ja prosiłem o pomiar Metrixem MX56 100 µV

Pewnie nic nie pokazuje, ale nie chcesz się do tego przyznać, bo Arseno-fosforek galu zaraz napisze, że to złom w porównaniu z Unigorem 6e. :D
    ^ToM^
    Level 41  
    Adamcyn wrote:
    ^ToM^ wrote:

Dziękuję, ale ja prosiłem o pomiar Metrixem MX56 100 µV

Pewnie nic nie pokazuje, ale nie chcesz się do tego przyznać, bo Arseno-fosforek galu zaraz napisze, że to złom w porównaniu z Unigorem 6e. :D

Dobrze:

1000 µV

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_23..JPG Download (1.85 MB)

100 µV

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_23..JPG Download (1.51 MB)

Jak widać. Metrix MX56 mierzy od 1 µV, tak samo jak Unigor 6e
    Adamcyn
    Level 38  
    ^ToM^ wrote:
    Jak widać. Metrix MX56 mierzy od 1 µV, tak samo jak Unigor 6e

Dziękuję. Byłem niepotrzebnie sceptyczny, bo mój Voltcraft VC920 nie ma w tym zakresie najmniejszych szans.

A możesz proszę pomierzyć 10 µV ?

Zobaczymy, czy 6e ma taką fantastyczną liniowość jak Twój Multizet, tam, gdziej jej nikt nie oczekuje.

Twoja dekada też jest godna podziwu.
    ^ToM^
    Level 41  
    Adamcyn wrote:

A możesz proszę pomierzyć 10 µV ?

Zobaczymy, czy 6e ma taką fantastyczną liniowość jak Twój Multizet, tam, gdziej jej nikt nie oczekuje.
    Twoja dekada też jest godna podziwu.

10 µV:

multimetr unigor 6e skacząca wskazówkaIMG_23..JPG Download (1.62 MB)

Igła na Unigorze jest dokładnie na pierwszej działce, czyli 10 uV, mimo iż tu tak dokładnie nie widać. Wynika to z szerokokątności obiektywu.

Co do dekady, to też mnie dziwiło, że tania dekada wzorcowa z allegro za 50 zł może być taka dobra. Ale to niemiecka robota. Cała jej dobroć polega na wykonanych rezystorach referencyjnych dekad. Zrobione są tak, że na płytki porcelanowe są napylone ścieżki z manganinu. To powoduje, że niezależnie od temperatury ich rezystancja jest stała. Do tego wzmacniacza operacyjny i ZNO na µA723 i to wszystko aby zapewnić znakomite parametry na dziesiątki lat.

Dalej to produkują:
    ELEMENTA

Moja wersja:
    eIVD15..pdf Download (47.65 kB) EN

Jeszcze lepsza wersja
    IVD-20..pdf Download (56.9 kB) DE

Dekady
    ^ToM^
    Level 41  
    Adamcyn wrote:
    ^ToM^ wrote:
    Igła na Unigorze jest dokładnie na pierwszej działce, czyli 10 uV

Imponujące, biorąc pod uwagę, że miernik ma ok. 40 lat i jest zbudowany na zaledwie 18 tranzystorach.

V640 w wersji dyskretnej jest wykonany na 12 (o ile dobrze pamiętam) i też ma zbliżone parametry do Unigora.

Wszystko się rozbija o wykonanie ustroju. Ma ruski voltoamperomierz klas 0,2. No, powiem Ci, że jest równie dobry jak SIEMENS. Nie ma on żadnego wzmacniacza tylko pasywne elementy w postaci oporów nawiniętych manganinem. Skala ma ze 20 cm długości i jest idealnie precyzyjny.
    Wrzucę fotki przy okazji.
    W każdym razie. Dziś porządny miernik cyfrowy za 2-3 kzł załatwia dokładne mierzenie czego tam chcesz :)