Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z kartą GF 960 Mini - problemy z kartą, komputer się resetuje

zaxxxon 06 Nov 2018 22:42 297 2
    zaxxxon
    Level 9  
    Od kilku dni mam permanentne problemy z grafiką GF 960 2GB Mini. Wersja z jednym wiatrakiem.

Mierzyłem temperatury, wszystko ok.

- max na procku: 62 stopnie
    - max na karcie: 52 stopnie
    - max na dysku ssd: 42 stopnie

Przedwczoraj komputer działał z 3h, po kilku renderingach w Adobe Premiere obraz nagle zaczął mi się wyłaczać i reset.

"1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak"

To się raz pojawiło. Po odczekaniu 10 minut już nie ma takich komunikatów, ale jak tylko załaduje się windows, to ekran potrafi mignąć do czarnego na kilka sek. i po kilku takich razach następuje zwiecha. Musze wyłączć kompa z przycisku.

Co to może zatem być? Pasta na karcie wymieniona, co jeszcze mogę zrobić ?

Odczekałem 10 minut, komputer się uruchamia ale czasami ekran wyłączy się na 2 sek. Po drugim razie to już w windowsie wyłączył się zaraz po załadowaniu, a wcześniej widziałem jakąś dziwną rozdzielczość 800x600, tak jakby nie było sterów od grafiki geforce.

Nadmienię, że dzisiaj komputer działał prawie 6h chociaż przedwczoraj już pojawiły się pierwsze problemy.

ps. włączyłem po pół godzinie kompa, już było myślałem ok, ale jak pojawił się pulpit, to po kilku sekundach obraz zrobił się czarny na moment, potem tak kilka razy aż pojawił się jakiś bład sterownika karty KERNEL ERROR i info że odtworzono sterownik po awarii. Potem już zupełnie się monitor wyłączył.
    ViPeRrOfficial
    Level 6  
    Czy ostatnio aktualizowały ci się sterowniki karty graficznej?

Jeżeli tak spróbuj przywrócić ich ostatnią wersję

Albo jeżeli masz możliwość włóż inną kartę i zobacz czy dalej będzie się tak działo (ewentualnie wyjmij i nie dawaj innej jeżeli masz zintegrowaną grafikę)

Trzeba popróbować
    zaxxxon
    Level 9  
    To jest dziwne co się dzieje. Tak, miałem nowsze sterowniki ale to było z 2 tyg temu.
    Ok, wczoraj po tych przebojach z wyłączającym się obrazem (co kilka sekund czarna plansza, w końcu kernel error od karty), zamontowałem poprzednią GF 460 1GB. Było ok, ale z tamtą kartą też było ok nawet kilka h i nagle... więc nie wiem ile musiałbym czekać. Natomiast przed zmianą karty wyłączałem kompa nawet na 10 min. i po podniesieniu od razu problemy, nawet raz co mnie zdziwiło, zastygł ekran BIOSU (!!!) i słyszałem w tle jak się załadował pulpit windowsa :) No chyba w biosie nie działają stery geforca , dopiero na pulpicie ?

Ok, potem znowu wróciłem do swojej karty ale wpadłem na pomysł aby.... zrezygnować z kabla HDMI i podłączyłem ją pod jedno z kolejnych dwóch wyjść DVI. Dodatkowo wyczyściłem stery i na nowo zainstalowałem najnowsze do GF 960. I zero problemów, komputer działał 1.5h, kilka razy renderowałem film, robiłem benchmarki, idealnie.

Nie chcę zapeszać, bo wczoraj najpierw z 6h nawet komp mi działał.
    Temperatury są ok, już o tym pisałem zresztą. W stresie na karcie jest max. 55 stopni. Będę obserwować, ale wierzyć mi się nie chce, że przyczyną może być wyjście HDMI.