Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus M2N-X / Athlon X64 - Karta graficzna nie działa prawidłowo, wyświetla ale n

08 Lis 2018 13:56 318 4
  • Poziom 8  
    Witam,
    Chciałem uruchomić starszy komputer stacjonarny. Co w zestawie:
    - płyta główna Asus M2N - X
    - procesor: AMD Athlon X 64
    - pamięć RAM: GoodRam DDR2 512MB PC4200 DIMM x 2 (płyta pozwala na rozszerzenie do 4 GB)
    - karta graficzna: i tutaj próbowałem dwie:
    > ATI Radeon X700SE 128MB VRAM 24\56MB HM VD/VO oraz
    > X700SUPER PCI-E 512MB DDR2 TV-OUT DVI
    - zasilacz: Gembird chyba 350W, nie jestem pewien nie mogę namierzyć na zasilaczu żadnych danych

    Komputer załącza się startuje i dochodzi do momentu, w którym informuje, że nie ma dysku twardego.

    Natomiast wentylator na jednej jak i drugiej karcie graficznej nie działają. Stoją, karty się mocno grzeją. Karty połączone z płytą główną przez gniazdo PCI-Ex16. Przewody zasilania wentylatorów grafiki podłączone są do gniazd na tych własnie kartach graficznych.

    Co może być przyczyną nie działania wentylatorów zarówno na jednej jak i drugie karcie? Czyżby problem po stronie płyty głównej.

    Kondensatory na płycie głównej jak i na obydwu kartach graficznych nie wybrzuszone.

    Dzięki za podpowiedzi.
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Sprawdź dysk czy żyje, bo wygląda na to, że komputer go nie widzi. Może być martwy lub nie dostaje zasilania. Jeśli dysk będzie słychać, że uruchamia się fizycznie to sprawdź czy jest widoczny w BIOS.
    Jeśli komputer stał długo nieużywany to wentylatory mogły się zastać i nie dają rady ruszyć. Może też być tak, że karta nie osiągnęła jeszcze temperatury przy której zacznie się chłodzić (one potrafią się mocno grzać).
    Uruchom z pendrive na komputerze jakąś wersję live dowolnego systemu (np Ubuntu Live) i zobacz czy startuje i czy pracuje na nim wszystko jak trzeba.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 8  
    Dzięki Borygo123 za odpowiedź. Sytuacja wygląda następująco.

    Po pierwsze zrobiłem na pendrive'ie system Ubuntu Live i uruchomiłem system. Działa chyba w porządku, ponieważ żadnych zacięć nie mam. Nie mogę sprawdzić internetu ponieważ system nie wykrywa mi prawie żadnych peryferiów, tzn. klawiatura może być podpięta przez fioletowe gniazdo PS/2 lub przez USB. Lecz ta podłączona przez PS/2 (a mam ich trzy w sumie, wiem, że 2 z nich na pewno działają) nie reagują wogóle na nic. W jednej z nich przy włączeniu komputera zaświecają się na momencik trzy diody i gasną i potem klawiatura nie działa.
    Podłączyłem również klawiaturę przez USB i podczas startu komputera kiedy pojawiają się ekrany startowe klawiatura usb nie działa. Jak się pojawi Ubuntu też nie, ale okazało się, że na dysku mógł być kiedyś system Windows 7, więc komputer próbuje go naprawiać i wtedy klawiatura USB działa jak ta lala. Lecz dochodzi do uruchomienia ponownie i znowu nie działa ani ta USB ani te 3 PS/2. :D Tak przy okazji podłączona jest mysz przez zielony PS/2 i też nie reaguje.
    Więc nie bardzo mogę dostać się do BIOSa. Ale to znaczy, że dysk jest widoczny. To jest chyba WD, na pewno 500 GB. Bo taki mam wolny pod ręką. Podłączany do płyty głównej przez SATA.

    Natomiast wracając do powyższych kart graficznych. Sytuacja się powtarza, Tym razem komputer chodził ok. 45 minut. Ubuntu, ileś razy był restartowany, trochę narzędzie naprawiania systemu Windows 7. Karty obie się grzeją mocno. Myślę, że te 45 minut, to już powinny się na tyle nagrzewać, że wentylatory powinny się uruchomić. Przez to, że nie mogę dostać się do BIOSu nic więcej o nich nie mogę powiedzieć. Można się jakoś inaczej do BIOSu dostać? Obie karty graficzne wyczyściłem. Zdjąłem radiatory i przedmuchałem. Przeczyściłem wentylatory i delikatnie naoliwiłem osie wentylatorów. Wyczyściłem starą pastę termo i nałożyłem nową. Niestety dalej wentylatory podczas działania nie chcą się ruszyć.

    Podsumowując. Komputer uruchamia się na Ubuntu Live, pewnie jakby na dysku był dobry Windows 7 też by się pewnie system uruchomił. Czyli karty graficzne zarówno jedna jak i druga działają. Nie włączają tylko wentylatorów. Może należałoby je wymienić na działające i wtedy sprawdzić.
    Klawiatury i mysz na PS/2 też nie działają więc nie mogę się dostać do BIOSu.
    Klawiatura USB działa tylko podczas ratowania Windows 7.
    Hmm... i takie to dziwolągi się dzieją. No nic dziś już pewnie odpuszczę. Jutro pomyślę dalej, poszperam jeszcze w sieci. Może na coś wpadnę.
    A może tutaj na forum może jeszcze jakieś pomysły się pojawią.
    Dzięki za pomoc. Jeszcze na chwilę nie zamykam tematu.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Zrób klasyczną diagnostykę komputera, czyli:
    1. Sprawdź zasilacz (pomierz napięcia). Złe napięcia mogą być przyczyną różnych cyrków z komputerem.
    2. Sprawdź dysk (zwłaszcza jego SMART). Może być sprawdzony na ubuntu lub podłącz go do innego komputera. Problemy z uruchomieniem systemu mogą być spowodowane uszkodzeniem dysku.
    3. Uruchom komputer z podłączonym minimalnym zestawem (jedna kość pamięci, bez grafiki, odłączone wszystkie wtyczki od napędów, podłączony buzzer) i słuchasz co komunikuje buzzer. Jeśli komunikuje brak grafiki to podłączasz grafikę i ponawiasz test. W ten sposób podłączasz wszystko pozostałe.
    Jeśli nie możesz wejść do BIOS'u upewnij się, że wciskasz właściwy klawisz. Możesz też poprzez zworkę clear cmos wyzerować bios.
  • Poziom 8  
    Wielkie dzięki. Tak zrobię jak piszesz. Potestuję a potem napiszę co mi komputer powiedział. Na razie dzięki.