Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scania G-420 - VIS usterka układu widoczności, brak świateł wstecznego

kamilpl82 08 Nov 2018 19:41 8376 23
    kamilpl82
    Level 10  
    Witam, Proszę o pomoc co może byś przyczyną braku świateł od wstecznego.
    Anonymous
    Level 1  
    kamilpl82
    Level 10  
    Nadmienię że przekaźnik wymienione.
    Mowa o RP od 1 do 4
    Anonymous
    Level 1  
    kamilpl82
    Level 10  
    Jesem umówiony z elektrykiem na komputer.
    chicken19
    Level 12  
    Często upala się gniazdo bezpiecznika w konsoli jak ktoś kiedyś wsadzi większy niż powinien być.Klika przekaźnik gdy zapodasz wsteczny? Do sprawdzenia też włącznik na skrzyni biegów.
    kamilpl82
    Level 10  
    Po weekendzie jestem umówiony z elektrykiem na komputer.
    Objawy były takie że zapalał się VIS i nie było wstecznego za jakiś czas zgasł i wsteczny był(mowa o oświetleniu wstecznego) trwało to kilka dni wymieniłem przekaźniki ale to nic nie dało i dlatego pytam co dalej może być, we wtorek wykręcę jeszcze czujnik na skrzyni i sprawdzę czy jest przejście, bezpieczniki całe, i na pewno są takie jak powinny być, mam takie zboczenie że jak przejmuje po kimś auto to sprawdzam czy wielkość bezpiecznika zgadza się z rozpiską, takie zboczenie od kiedy jedno auto mi się zapaliło bo koleś zamiast bezpiecznika dał zworkę bo bezpiecznik strzelał, sprawdzę jeszcze to gniazdo od bezpieczników, a czo do tego czy cyka czy nie to nie wiem sprawdzę to we wtorek dopiero. Jak będę miał dostęp do auta.
    Z góry wszystkim dziękuje za pomoc.
    kamilpl82
    Level 10  
    A więc tak, elektryk wali w ch....a i nie odbiera jedyny w okolicy, gniazda bezpieczników sprawdzone, czujnika wstecznego brak bo to automat, muszę poszukać jakiegoś innego elektryka lub serwis.
    szaman108
    Level 31  
    Witak

Który rok maszyny,jaka skrzynia tam siedzi,posiada pedał sprzęgła czy nie....
    kamilpl82
    Level 10  
    Rok auta 2009 lub 2010, skrzynia automatyczna z sprzęgłem.
    szaman108
    Level 31  
    Podaj najlepiej siedem ostatnich cyfr z numeru vin będzie najszybciej.
    kamilpl82
    Level 10  
    Proszę bardzo 5234960
    miler80
    Level 34  
    W tym przypadku jednostka sterująca CUV otrzymuje za pośrednictwem sieci CAN informację, że włączono bieg wsteczny, to podaje napięcie do przekaźnika R24. Po zwarciu przekaźnika lampki (L43 i L91) są zasilane napięciem. R24 jest w prawym górnym rogu tablicy bezp. Aktywacja styku przekaźnika świateł cofania z pinu B2 (+24) z Vis-a.
    kamilpl82
    Level 10  
    Jutro wrzucę fotkę z skrzynki bezpiecznikowej z przekaźnikami tam jest ich 6szt 4 większe i dwa mniejsze.
    szaman108
    Level 31  
    My wiemy kolego co tam jest w tej skrzynce i nawet co od czego.Pytanie jest czy jak dostarczę Ci schematy elektryczne czy Ty z tym coś zrobisz,ogarniasz mechanikę a w tym przypadku elektrykę poradzisz sobie.Sprawa jest dość prosta,zwierasz na początek włącznik światła wstecznego w taki sposób podajesz sygnał na coo który go obsługuje a on uruchamia procedurę włączenia światła cofania.Kolega miler80 już to opisał w swoim poście.Kolejna spraw wyjmujesz przekaźnik od świateł cofania i podajesz napięcie na odbiornik czyli w tym przypadku lampy i sprawdzasz czy świecą.W taki sposób dzielisz sobie układ na dwie części aby wytypować która z nich sprawia problem.
    kamilpl82
    Level 10  
    Ja dostanę schemat z opisem to myślę że ogarnę.

Dodano po 10 [godziny] 47 [minuty]:

Scania G-420 - VIS usterka układu widoczności, brak świateł wstecznego Scania G-420 - VIS usterka układu widoczności, brak świateł wstecznego

Dodano po 8 [minuty]:

• Helpful post
    mariomalinie
    Level 19  
    Witam
    Dlaczego w skrzynce nie masz przekaźnika RP8 odpowiedzialnego za światła cofania? Pozdrawiam

kamilpl82
    Level 10  
    Nie wiem od zawsze tak chyba było.
    kamilpl82
    Level 10  
    No i usterka naprawiona już opisuję co było, pod panelem z bezpiecznikami i przekaźnikami znajdował się jeszcze jeden przekaźnik właśnie od świateł wstecznych podłączony po partyzancku przez jakiegoś domorosłego elektryka, ów przekaźnik został wymieniony a podłączenie zrobione na nowo, w miejscu swojego przeznaczenia. Nie obyło się bez komputera i jakiś tam zabiegów ale tego już mi elektryk nie wyjaśniał, a w zasadzie nie interesowało to mnie.
    Najwięcej do myślenia dał mi post kolegi mariomalinie i to właśnie wtedy mnie olśniło.
    Także wszystko teraz działa i jest ok, dzięki i temat można zamknąć.
    chicken19
    Level 12  
    kamilpl82 wrote:
    ... czujnika wstecznego brak bo to automat...
    A właśnie że jest. Skrzynia automatyczna w ciężarówce to tak jakby manual tylko że całą robotę robi sterowany elektronicznie zespół który te biegi włącza z pomocą pneumatyki.
    kamilpl82
    Level 10  
    Chicken19, no w tym problem że tu oprócz czujnika temperatury nie ma żadnego innego.
    szaman108
    Level 31  
    Czujnik T107 i T108 są odpowiedzialne za podanie sygnału o położeniu wybierak i to one informują czy jest bieg wsteczny czy położenie neutralne oraz o położeniu innych biegów.Zmiana położeń odbywa się za pomocą bloku zaworowego V112.Sygnał z czujnika leci do sterownika skrzyni GMS nowsze TMS z kąt wysyłany jest sygnał can do coo(koordynatora) stąd zaś sygnał can przekazywany jest to sterownika świateł vis(cuv) z poleceniem włączenia świateł cofania i faza leci sobie do tylnych lamp.Tak to działa.
    chicken19
    Level 12  
    Dałbym sobie uciąć rękę ze kiedyś w R-ce mostkowałem czujnik wstecznego. Dzięki za wyjaśnienie. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Wesołych Świąt
    szaman108
    Level 31  
    Tak dokładnie można to zrobić na starym typie skrzyń z serii4 i do czerwca 2007roku (posiada włączniki) i na nowym typie także ale tylko na manualnej(czujniki są w tedy obsługiwane przez COO)