Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec grzeje bardziej niż ma ustawione- Immergas VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26 2 ERP

mrcin26 09 Nov 2018 10:54 1785 1
    mrcin26
    Level 10  
    Cześć.

Problem jest taki ze pomimo ustawienia temp dla c.o. na mimalną(20stopni) piec co jakis czas nagrzewa kaloryfery do wysokiej temp( może nie parzą ale są b. gorące). Na zewnatrz 10-15 stopni, dom szeregowy, w domu robi sie po prostu za gorąco. Czemu tak sie dzieje? Czy trzeba zmienic jakies ustawienia? Ja nic nie zmienialem nigdy, piec od nowości na ustawieniach oryginalnych wykonanych przez instalatora(piec ma około roku, ale rzadko użwany bo dopiero teraz się do domu wprowadzamy). Ustawiałem też temp dla c.o. na np 38 stopni, wydaje mi się że wtedy piec też czasami bardzo mocno nagrzewał grzejniki).

Druga sprawa ze mam już kupiony sterownik euroster2006, czy jego podłączenie coś pomoże na opisany problem? Czy podłączenie tego sterownika (a jest to najprostszy sterownik on/off ) do podanego typu pieca, wymaga zmiany jakichś ustawień (samo podłączenie wydaje się banalne- usunięcie mostka zaciski 40 -41 w piecu, i podłączenie do tych zacisków sterownika).

Przez kilka ostatnich ciepłych dni , piec spalił 25m3 gazu(rodzina 4 osobowa, więc część z tego na pewno zużyta na c.w.u), Trochę sporo, chyba coś jest nie tak.

Prosze o pomoc, konsultacje..
    dzięki!

EDIT!
    właśnie przestawiłem piec na opcję LATO / SUMMER (jest parasolka zamiast bałwanka), a kaloryfery się nagrzały !! !. o co tu chodzi? pomóżcie, proszę.
    Magister_123
    Level 36  
    mrcin26 wrote:
    właśnie przestawiłem piec na opcję LATO / SUMMER (jest parasolka zamiast bałwanka), a kaloryfery się nagrzały !! !. o co tu chodzi? pomóżcie, proszę.

Proszę dzwonić po serwis. Usterka zaworu trójdrożnego, siłownika tego zaworu, słabe połączenie elektryczne lub usterka płyty elektroniki.