Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Kerax Dxi 2006 4 oś - Usterka ABS i osuszacza

chicken19 09 Lis 2018 16:44 198 6
  • #1 09 Lis 2018 16:44
    chicken19
    Poziom 11  

    Witam.Po podłączeniu komputera wyświetla :czujnik ABS koła 1,usterka mechaniczna,stały.Nie można usunąć błędu. Czujnik sprawdzony -1,2 Ohm .Zasilanie czujnika prawie 5 V.Podejrzewam modulator. Czy słusznie? Gdzie on jest?Jak sprawdzić? Próbuję zrobić test elektrozaworów na komputerze ale nic nie słychać. Hamulce bębnowe. Czujniki ABS są na osi 1,2,4.
    Drugi dylemat to osuszacz. Przestał zbijać. Dochodzi do 12 na desce i tylko osuszacz terkocze.Sitko drożne. Wyświetla błąd nieprawidłowych wartości ciśnienia. W osuszaczu jest szlam. Kompresor do roboty.Idzie jakoś oczyścić zawór? Zalepiony czujnik wewnątrz czy raczej do wymiany?Pozdrawiam

    0 6
  • #2 09 Lis 2018 17:59
    piotr budzowski
    Poziom 23  

    ABS
    Usterka mechaniczna wymień pierścień na piaście + czujnik, kasuje się po uzyskaniu prędkości od 7 do 40 na godzine.
    Osuszacz podstawa do wymiany na 90% lecz może być elektryka.

    Podaj kody błędów.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Sprawdź w osuszaczu tłumik hałasu tam gdzie spuszcza powietrze.

    0
  • Pomocny post
    #3 09 Lis 2018 20:10
    maxetm
    Poziom 17  

    Zaworów APM się nie czyści tylko regeneruje ;) Wyczyścić możesz sitko pod filtrem . Jeśli wyświetla błąd nieprawidłowych wartości ciśnienia najprawdopodobniej ma już dosyć.... Tak jak kolega napisał "Sprawdź przy osuszaczu tłumik hałasu tam gdzie spuszcza powietrze" albo najlepiej zdejmij to na zime bo lubią przymarzać i ograniczać faze regeneracji.

    0
  • #4 10 Lis 2018 08:28
    chicken19
    Poziom 11  

    Tłumik hałasu był też zdejmowany i nic.Co do czyszczenia pytałem bo jest szlam w podstawie osuszacza i czy po prostu nie zalepił czujników wewnątrz APS.Będzie robiony kompresor we wtorek. Jeszcze jedno pytanie:Robiłem pomiar prędkości kół na komputerze i na tym kole brak reakcji.Mało tego.Na tym kole czyli nr 1,kole nr 3 i kole nr 6 lub 8 (nie pamiętam dokładnie) prędkość wynosiła 230/h a na reszcie 0.Co to za dziwne wyniki?

    0
  • Pomocny post
    #5 10 Lis 2018 09:03
    piotr budzowski
    Poziom 23  

    taki parametr masz gdy koło jest wybite z systemu czyli usterka elektryczna bądź mechaniczna usterka się kasuje podczas jazdy gdy jest usunięta

    0
  • Pomocny post
    #6 15 Lis 2018 17:37
    stanisławpiotr
    Poziom 25  

    Najprawdopodobniej problem tkwi w krzywej tarczy impulsowej lub oddalonym zbytnio czujniku. Jeśli problem zostanie usunięty i system wykryje poprawny sygnał po jeździe próbnej z prędkością co najmniej 10km/ min to pojawi się prędkość koła i błąd można wykasować. Błąd mechaniczny to nic inne go jak problem modulacji sygnału z czujnika.

    0
  • #7 15 Lis 2018 20:46
    chicken19
    Poziom 11  

    Dziękuję za pomoc. APS został zregenerowany. Problem z ABS to zbyt daleko odsunięty czujnik od nadajnika i na dodatek opiłki na jego końcu. Ktoś nie oczyścił mechanizmu wewnątrz jak robił hamulce i czujnik wszystko przyciągnął.

    0