Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zbiornik ocynkowany 300l ile nabić powietrza

Majcher123456 09 Lis 2018 19:25 429 22
  • #1 09 Lis 2018 19:25
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Posiadam zbiornik ocynkowany 300l 0.5MPa . Ile nabić powietrza kiedy się powinien załączać i wyłączać...

    0 22
  • #2 09 Lis 2018 21:12
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    Posiadam zbiornik ocynkowany 300l 5at
    Domyślam się ,że chodzi o zbiornik hydroforowy.
    Majcher123456 napisał:
    Ile nabić powietrza
    Jak jest pusty, to nie musisz nabijać powietrza, tylko włączyć pompę i przy zamkniętym zaworze wylotowym( na instalację) napełnić zbiornik. Możesz ewentualnie dobić wcześniej powietrza 1 -1,5 atm.
    Majcher123456 napisał:
    kiedy się powinien załączać i wyłączać...
    To zależy od upodobań, ale załączenie zalecane, to takie przy którym, będzie prawidłowo pracować np. pralka więc 1,5 atm., a wyłączenie może to być np,3.5 atm, 4, atm

    0
  • #3 09 Lis 2018 21:13
    mczapski
    Poziom 38  

    Dopisz zatem gdzie zamierzasz tego zbiornika używać i w jakich warunkach.

    0
  • #4 09 Lis 2018 22:40
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Mam chydrofor w piwnicy woda będzie pobierana do pierwszego pietra

    Dodano po 2 [minuty]:

    Hydrofor i zbiornik posiadam w piwnicy a woda będzie pobierana na pierwsze i drugie pietro

    Dodano po 35 [minuty]:

    Mam taki zbiornik Zbiornik ocynkowany 300l ile nabić powietrza

    0
  • #5 09 Lis 2018 22:45
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Masz wodowskaz?
    Przy jakim ciśnieniu pompa się uruchamia, a przy jakim wyłącza?

    0
  • #6 09 Lis 2018 22:53
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Zawór ciśnieniowy dolne 2.2 górne 42

    0
  • #7 09 Lis 2018 22:55
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    Zawór ciśnieniowy dolne 2.2 górne 42
    A co to jest zawór ciśnieniowy

    0
  • #8 09 Lis 2018 22:56
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Możesz zrobić tak:
    Wyłącz pompę
    Spuszczaj wodę aż usłyszysz jak zacznie uciekać powietrze.
    Zamknij wypływ wody
    Napompuj powietrza do około 150-170 kPa
    Włącz pompę.

    0
  • #9 09 Lis 2018 22:58
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Wyłącznik ciśnieniowy 2.2-4.2

    0
  • #10 09 Lis 2018 23:08
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    piracik napisał:
    Możesz zrobić tak:
    Wyłącz pompę
    Spuszczaj wodę aż usłyszysz jak zacznie uciekać powietrze.
    Zamknij wypływ wody
    Napompuj powietrza do około 1,5 - 1,7bar
    Włącz pompę.
    A możesz to uzasadnić, bo w/g mojej wiedzy, można powietrza dobić w każdej chwili (obojętnie jakie ciśnienie jest aktualnie w hydroforze), byle tylko sprężarka "dała rade". ale co to za sprężarka, co nie zrobi ciśnienia kilku atm.?

    0
  • #11 09 Lis 2018 23:15
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Uzasadnienie jest w miarę proste.
    Aby mieć pewność, że wykorzystamy maksymalną pojemność hydroforu
    musimy ustawić aby pompa załączała się w momencie gdy lustro jest już dość nisko ale nie na tle nisko aby powietrze z niego uciekało.
    Można napompować na pałę ale albo uzyskamy małą ilość wody pomiędzy załączeniami albo przez jakiś czas po pompowaniu przed załączeniem pompy będzie strzelać powietrzem z kranów, a przy okazji wszelkim syfem zerwanym ze ścianek rur.

    Jeśli damy pół bara zapasu do momentu jak powietrze zacznie uciekać to mamy pewność, że pompa zdąży się załączyć i uzupełnić wodę zanim odkryje się rura odpływu.

    0
  • #12 09 Lis 2018 23:16
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Ja chce się dowiedzieć ile powietrza nabić i jak ustawić załanczanie pompy zeby mi woda wmiare leciała do 2 piętra bo jak dochodzi do załączeniu pompy to mi woda leci jak krew z nosa...

    0
  • #13 09 Lis 2018 23:19
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    dwa piętra po ok. 3m plus parter i piwnica.
    Razem masz 12m czyli 1,2bar
    Jeśli chcesz 1,5bar w kranie na górze to pompa musi się załączyć przy 270 kPa

    0
  • #14 09 Lis 2018 23:24
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    Ja chce się dowiedzieć ile powietrza nabić i jak ustawić załanczanie pompy zeby mi woda wmiare leciała do 2 piętra bo jak dochodzi do załączeniu pompy to mi woda leci jak krew z nosa...
    Widać z tego .że problem jest bardziej z nastawą załącz \wyłącz, niż z brakiem powietrza.
    Dlaczego AUTORZE nie chcesz zdradzić jaką masz dotychczasową nastawę, bo każdy myślący wie, że problem 2 piętra to tylko- licząc od stropu piwnicy coś więcej niż 5 m, więc ok 0,5atm.

    0
  • #15 10 Lis 2018 07:19
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Problem jest u rodziców w domu z tego co wiem to zawsze było tak. Powietrza 2.4, załanczał się 2.4 a wyłączał 5.0 było wmiare ok. Ale ostatnio było coś słabe ciśnienie spuścił całkowicie wodę i powietrze napompowal 2.4 a dolne załanczanie ustawił na 3.0 żeby szybciej się załanczał. Ale nawet jak odkrece kran na 1pietrze gdzie jest pierwszy pobur wody i zbliża się do załączeniu pompy(3.2)to jest porażka leci jak z nosa

    0
  • #16 10 Lis 2018 07:35
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Zbyt cienkie przekroje, albo zatkane rury, czy zawór.
    300 kPa w piwnicy, to kondygnacja wyżej powinno być prawie tyle samo więc, przyczyna lezy gdzieś indziej.
    A może są tam filtry?

    0
  • #17 10 Lis 2018 07:47
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Panie Stanisławie a jak poprawnie od początku nabić powietrzem i kiedy ma się zalanczc i wyłączać żeby było ok a dalej będę sprawdzać

    0
  • #18 10 Lis 2018 08:49
    Krzys55
    Poziom 20  

    piracik napisał:
    Możesz zrobić tak:
    Wyłącz pompę
    Spuszczaj wodę aż usłyszysz jak zacznie uciekać powietrze.
    Zamknij wypływ wody
    Napompuj powietrza do około 150-170kPa
    Włącz pompę.
    To jest zła podpowiedź, bo jeżeli powietrze nie było dawno dobijane i jest go zbyt mało, to nie usłyszysz go nigdy, bo nie będzie uciekać. Można dobić z nadmiarem, a to co będzie za dużo uleci przez kran i sytuacja się ustabilizuje. Ciśnienie zał 2bary, wył 400 kPa będzie ok.

    0
  • #19 10 Lis 2018 09:09
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Więc wystarczy dodać punkt, że jeśli woda przestanie lecieć to pompować aż strzeli, następnie zamknąć zawór i dalej według listy :/
    Jeśli napompujemy z nadmiarem to jeszcze przez tydzień potrafi strzelać powietrzem.

    0
  • #20 10 Lis 2018 10:26
    Krzys55
    Poziom 20  

    piracik napisał:
    Jeśli napompujemy z nadmiarem to jeszcze przez tydzień potrafi strzelać powietrzem.
    z nadmiarem nie znaczy do oporu. Twoje zdanie " aż strzeli " , to też nadmiar.

    0
  • #21 10 Lis 2018 10:41
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Jakbyś poświęcił minimum uwagi to zauważyłbyś, że to "aż strzeli" to 50 kPa niżej od załączenia pompy. Czyli nie nadmiar, a bezpieczny zapas.

    0
  • #22 10 Lis 2018 13:35
    wojtek1234321
    Poziom 30  

    Pamiętam u nas był dawniej hydrofor 300 litrów, reszta instalacji typowa jak wszędzie. Pamiętam że do ustalania ilości wody w hydroforze był taki mały kranik gdzieś na 1/3 wysokości zbiornika i w pobliżu na tej samej wysokości włącznik/wyłącznik ciśnieniowy, hydrofor bez "dodatkowego pompowania" powietrza. Pierwsze napełnienie lub uzupełnienie hydroforu w razie braku prądu i gdy zbyt dużo "zeszło" wody polegało na otwarciu tego kranika, gdy poziom wody pompa podniosła do poziomu kranika i zaczęło nim lecieć to wystarczyło go zamknąć i pompa zrobiła resztę. Dobiła tyle wody że ciśnienie było odpowiednie. Dawniej wydaje mi się że te wszystkie rozwiązania były prostsze, bardziej przyjazne do użytkowania.

    0
  • #23 10 Lis 2018 16:55
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    jak poprawnie od początku nabić powietrzem i kiedy ma się zalanczc i wyłączać żeby było ok
    Były tu pytania o zbiornik
    piracik napisał:
    Masz wodowskaz?
    Były też o ustawienia załącz i wyłącz pompy.Na razie dowiedziałem się tylko :
    Majcher123456 napisał:
    Wyłącznik ciśnieniowy 2.2-4.2
    I to, uważam w domu nawet piętrowym powinno spokojnie wystarczyć. A dlaczego nie dociera na piętro (albo bardzo słabo)? Ilość powietrza w hydroforze, pomimo że też ma znaczenie, odpowiada "tylko" za ilość wody pobieranej w jednym cyklu pracy pompy.

    0
  Szukaj w 5mln produktów