Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zbiornik ocynkowany 300l ile nabić powietrza

Majcher123456 09 Lis 2018 19:25 651 27
  • #1 09 Lis 2018 19:25
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Posiadam zbiornik ocynkowany 300l 0.5MPa . Ile nabić powietrza kiedy się powinien załączać i wyłączać...

    0 27
  • #2 09 Lis 2018 21:12
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    Posiadam zbiornik ocynkowany 300l 5at
    Domyślam się ,że chodzi o zbiornik hydroforowy.
    Majcher123456 napisał:
    Ile nabić powietrza
    Jak jest pusty, to nie musisz nabijać powietrza, tylko włączyć pompę i przy zamkniętym zaworze wylotowym( na instalację) napełnić zbiornik. Możesz ewentualnie dobić wcześniej powietrza 1 -1,5 atm.
    Majcher123456 napisał:
    kiedy się powinien załączać i wyłączać...
    To zależy od upodobań, ale załączenie zalecane, to takie przy którym, będzie prawidłowo pracować np. pralka więc 1,5 atm., a wyłączenie może to być np,3.5 atm, 4, atm

    0
  • #3 09 Lis 2018 21:13
    mczapski
    Poziom 38  

    Dopisz zatem gdzie zamierzasz tego zbiornika używać i w jakich warunkach.

    0
  • #4 09 Lis 2018 22:40
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Mam chydrofor w piwnicy woda będzie pobierana do pierwszego pietra

    Dodano po 2 [minuty]:

    Hydrofor i zbiornik posiadam w piwnicy a woda będzie pobierana na pierwsze i drugie pietro

    Dodano po 35 [minuty]:

    Mam taki zbiornik Zbiornik ocynkowany 300l ile nabić powietrza

    0
  • #5 09 Lis 2018 22:45
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Masz wodowskaz?
    Przy jakim ciśnieniu pompa się uruchamia, a przy jakim wyłącza?

    0
  • #6 09 Lis 2018 22:53
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Zawór ciśnieniowy dolne 2.2 górne 42

    0
  • #7 09 Lis 2018 22:55
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    Zawór ciśnieniowy dolne 2.2 górne 42
    A co to jest zawór ciśnieniowy

    0
  • #8 09 Lis 2018 22:56
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Możesz zrobić tak:
    Wyłącz pompę
    Spuszczaj wodę aż usłyszysz jak zacznie uciekać powietrze.
    Zamknij wypływ wody
    Napompuj powietrza do około 150-170 kPa
    Włącz pompę.

    0
  • #9 09 Lis 2018 22:58
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Wyłącznik ciśnieniowy 2.2-4.2

    0
  • #10 09 Lis 2018 23:08
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    piracik napisał:
    Możesz zrobić tak:
    Wyłącz pompę
    Spuszczaj wodę aż usłyszysz jak zacznie uciekać powietrze.
    Zamknij wypływ wody
    Napompuj powietrza do około 1,5 - 1,7bar
    Włącz pompę.
    A możesz to uzasadnić, bo w/g mojej wiedzy, można powietrza dobić w każdej chwili (obojętnie jakie ciśnienie jest aktualnie w hydroforze), byle tylko sprężarka "dała rade". ale co to za sprężarka, co nie zrobi ciśnienia kilku atm.?

    0
  • #11 09 Lis 2018 23:15
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Uzasadnienie jest w miarę proste.
    Aby mieć pewność, że wykorzystamy maksymalną pojemność hydroforu
    musimy ustawić aby pompa załączała się w momencie gdy lustro jest już dość nisko ale nie na tle nisko aby powietrze z niego uciekało.
    Można napompować na pałę ale albo uzyskamy małą ilość wody pomiędzy załączeniami albo przez jakiś czas po pompowaniu przed załączeniem pompy będzie strzelać powietrzem z kranów, a przy okazji wszelkim syfem zerwanym ze ścianek rur.

    Jeśli damy pół bara zapasu do momentu jak powietrze zacznie uciekać to mamy pewność, że pompa zdąży się załączyć i uzupełnić wodę zanim odkryje się rura odpływu.

    0
  • #12 09 Lis 2018 23:16
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Ja chce się dowiedzieć ile powietrza nabić i jak ustawić załanczanie pompy zeby mi woda wmiare leciała do 2 piętra bo jak dochodzi do załączeniu pompy to mi woda leci jak krew z nosa...

    0
  • #13 09 Lis 2018 23:19
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    dwa piętra po ok. 3m plus parter i piwnica.
    Razem masz 12m czyli 1,2bar
    Jeśli chcesz 1,5bar w kranie na górze to pompa musi się załączyć przy 270 kPa

    0
  • #14 09 Lis 2018 23:24
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    Ja chce się dowiedzieć ile powietrza nabić i jak ustawić załanczanie pompy zeby mi woda wmiare leciała do 2 piętra bo jak dochodzi do załączeniu pompy to mi woda leci jak krew z nosa...
    Widać z tego .że problem jest bardziej z nastawą załącz \wyłącz, niż z brakiem powietrza.
    Dlaczego AUTORZE nie chcesz zdradzić jaką masz dotychczasową nastawę, bo każdy myślący wie, że problem 2 piętra to tylko- licząc od stropu piwnicy coś więcej niż 5 m, więc ok 0,5atm.

    0
  • #15 10 Lis 2018 07:19
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Problem jest u rodziców w domu z tego co wiem to zawsze było tak. Powietrza 2.4, załanczał się 2.4 a wyłączał 5.0 było wmiare ok. Ale ostatnio było coś słabe ciśnienie spuścił całkowicie wodę i powietrze napompowal 2.4 a dolne załanczanie ustawił na 3.0 żeby szybciej się załanczał. Ale nawet jak odkrece kran na 1 pietrze gdzie jest pierwszy pobur wody i zbliża się do załączeniu pompy(3.2)to jest porażka leci jak z nosa

    0
  • #16 10 Lis 2018 07:35
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Zbyt cienkie przekroje, albo zatkane rury, czy zawór.
    300 kPa w piwnicy, to kondygnacja wyżej powinno być prawie tyle samo więc, przyczyna lezy gdzieś indziej.
    A może są tam filtry?

    0
  • #17 10 Lis 2018 07:47
    Majcher123456
    Poziom 3  

    Panie Stanisławie a jak poprawnie od początku nabić powietrzem i kiedy ma się zalanczc i wyłączać żeby było ok a dalej będę sprawdzać

    0
  • #18 10 Lis 2018 08:49
    Krzys55
    Poziom 20  

    piracik napisał:
    Możesz zrobić tak:
    Wyłącz pompę
    Spuszczaj wodę aż usłyszysz jak zacznie uciekać powietrze.
    Zamknij wypływ wody
    Napompuj powietrza do około 150-170kPa
    Włącz pompę.
    To jest zła podpowiedź, bo jeżeli powietrze nie było dawno dobijane i jest go zbyt mało, to nie usłyszysz go nigdy, bo nie będzie uciekać. Można dobić z nadmiarem, a to co będzie za dużo uleci przez kran i sytuacja się ustabilizuje. Ciśnienie zał 2bary, wył 400 kPa będzie ok.

    0
  • #19 10 Lis 2018 09:09
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Więc wystarczy dodać punkt, że jeśli woda przestanie lecieć to pompować aż strzeli, następnie zamknąć zawór i dalej według listy :/
    Jeśli napompujemy z nadmiarem to jeszcze przez tydzień potrafi strzelać powietrzem.

    0
  • #20 10 Lis 2018 10:26
    Krzys55
    Poziom 20  

    piracik napisał:
    Jeśli napompujemy z nadmiarem to jeszcze przez tydzień potrafi strzelać powietrzem.
    z nadmiarem nie znaczy do oporu. Twoje zdanie " aż strzeli " , to też nadmiar.

    0
  • #21 10 Lis 2018 10:41
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Jakbyś poświęcił minimum uwagi to zauważyłbyś, że to "aż strzeli" to 50 kPa niżej od załączenia pompy. Czyli nie nadmiar, a bezpieczny zapas.

    0
  • #22 10 Lis 2018 13:35
    wojtek1234321
    Poziom 31  

    Pamiętam u nas był dawniej hydrofor 300 litrów, reszta instalacji typowa jak wszędzie. Pamiętam że do ustalania ilości wody w hydroforze był taki mały kranik gdzieś na 1/3 wysokości zbiornika i w pobliżu na tej samej wysokości włącznik/wyłącznik ciśnieniowy, hydrofor bez "dodatkowego pompowania" powietrza. Pierwsze napełnienie lub uzupełnienie hydroforu w razie braku prądu i gdy zbyt dużo "zeszło" wody polegało na otwarciu tego kranika, gdy poziom wody pompa podniosła do poziomu kranika i zaczęło nim lecieć to wystarczyło go zamknąć i pompa zrobiła resztę. Dobiła tyle wody że ciśnienie było odpowiednie. Dawniej wydaje mi się że te wszystkie rozwiązania były prostsze, bardziej przyjazne do użytkowania.

    0
  • #23 10 Lis 2018 16:55
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Majcher123456 napisał:
    jak poprawnie od początku nabić powietrzem i kiedy ma się zalanczc i wyłączać żeby było ok
    Były tu pytania o zbiornik
    piracik napisał:
    Masz wodowskaz?
    Były też o ustawienia załącz i wyłącz pompy.Na razie dowiedziałem się tylko :
    Majcher123456 napisał:
    Wyłącznik ciśnieniowy 2.2-4.2
    I to, uważam w domu nawet piętrowym powinno spokojnie wystarczyć. A dlaczego nie dociera na piętro (albo bardzo słabo)? Ilość powietrza w hydroforze, pomimo że też ma znaczenie, odpowiada "tylko" za ilość wody pobieranej w jednym cyklu pracy pompy.

    0
  • #24 17 Lis 2018 19:00
    telta
    Poziom 9  

    Czyli masz 3 kondygnacje. Ciśnienie to jedno - stare rury, popularne wężyki elastyczne itp. co zmniejsza przekrój czynny - ale ważna jest ilość wody pobranej ze zbiornika między uruchomieniami pompy. Może warto wymienić zbiornik na większy. Ja mam parter i piętro a zbiornik ma prawie 500 litrów i mając na piętrze około 1,7 atm pompa włącza się co 30 litrów do max 3,5 atm pompując z 22 metrów.

    0
  • #25 17 Lis 2018 19:38
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Hydrofor 500 l i tylko 30litrów wody?
    Masz zbyt małą poduszkę powietrza.

    0
  • #26 17 Lis 2018 19:45
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Mnie też wydaje się to wynikiem niezbyt efektownym. Ze zbiornika 300 l, przy ustawieniu 1,5 - 3,5 (może koło 4) atm, przy wstępnym dobiciu powietrza, można pobrać ok. 6 wiader wody (10-12 l) czyli ~ 60-70 l.

    0
  • #27 18 Lis 2018 21:24
    telta
    Poziom 9  

    To prawda, ale muszę mieć rezerwę wody jeśli wyłączą prąd.Wtedy mały generator 1kw, kompresorek i można przebidować.

    0
  • #28 18 Lis 2018 21:26
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    telta napisał:
    ale muszę mieć rezerwę wody jeśli wyłączą prąd

    To niesamowite jak sprawnie oszukujesz sam siebie.
    Przy tej małej poduszce zużywasz 2x więcej prądu niż mógłbyś.

    Silnik przy starcie potrafi pobierać 6x prądu znamionowego.
    Korzystniej jest odpalić silnik raz na 1x5 min niż 5x1 min.

    Kolejny temat to wymiana wody w zbiorniku.
    Przy tak małej różnicy nie będzie wymieniana zbyt często co może prowadzić do rozwoju różnego rodzaju żyjątek.

    0