Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda 2 1.6 diesel - gaśnie czy to czynnik katalityczny

wujek2381 09 Nov 2018 21:04 1128 7
    wujek2381
    Level 8  
    Mam problem z Mazda 3 2008r Mz Cd 1.6 diesel silnik PSA. Robię małe przebiegi i ostatnio zaczęła mi gasnąć podczas jazdy. Po ponownym odpaleniu wyrzuca czarny dym z rury. Ma wycięty DPF ( już taką kupiłem) Było robione: Czyszczenie egr, sprawdzana pompa i wtryski. Mechanik powiedział że paliwo w pompie było brudne tzn miało inny kolor. Wymiana filtra paliwa i spuszczanie paliwa z baku , paliwo było o zmienionym kolorze i dziwnym zapachu. Po zalaniu nowego paliwa chodziła ok przez miesiąc co prawda mało przejechała ale po miesiącu znów się zaczęło gaśniecie.
    Nie wiem co to może być , czy jest taka możliwość że mimo braku DPF dolewa sobie czynnika katalitycznego i to za dużo o czym świadczy zmieniony kolor i zapach paliwa po spuszczeniu. I że ten czynnik powoduje złą prace silnika tj jego gaśniecie , po wymianie paliwa w baku przez miesiąc było ok
    Proszę o Wasze rady
    misiek-888
    Level 36  
    wujek2381 wrote:
    czy jest taka możliwość że mimo braku DPF dolewa sobie czynnika katalitycznego
    tak jest taka mozliwość
    wujek2381 wrote:
    czynnik powoduje złą prace silnika tj jego gaśniecie
    jesli by tak było to wszyskie auta tej marki by miały tak samo .
    wujek2381 wrote:
    paliwo było o zmienionym kolorze i dziwnym zapachu.
    Eloys nie jest dawkowany w dużych ilosciach wiec w/g mnie nie ma wpływu znaczacego na kolor i zapach c
    jerry1960
    Level 36  
    Spuść to stare paliwo . wymień filtr. Zalej paliwo z markowej stacji.
    wujek2381
    Level 8  
    Paliwo było spuszczane i filtr paliwa wymieniany. Paliwo zalane nowe, po tej wymianie miesiąc jeździła ok więc stąd moje przypuszczania że za dużo tego płynu dolewa i gaśnie
    autoas
    Level 42  
    wujek2381 wrote:
    Paliwo było spuszczane i filtr paliwa wymieniany. Paliwo zalane nowe, po tej wymianie miesiąc jeździła ok więc stąd moje przypuszczania że za dużo tego płynu dolewa i gaśnie

Po usunięciu programowym DPFa ten płyn nie jest potrzebny...skąd wiesz ze masz go w zbiorniczku w ogóle... a przy takim dawkowaniu o jakie podejrzewasz dawno by się skończył...
    wujek2381
    Level 8  
    Nie wiem na pewno, ale paliwo ma kolor żółto- brązowy, więc co innego? Na nowym paliwie pochodził dobrze miesiąc więc to nie wina paliwa samego w sobie. Może ktos ma inne pomysły co to może być?
    autoas
    Level 42  
    Może w końcu coś bysrawdził na aucie a nie tylko przed kompem...sprawdź czy masz w zbiorniczku"Eloysa" na przykład...
    wujek2381
    Level 8  
    W przyszłym tygodniu jadę do mechanika który się zajmuje filtrami dpf. Co ja mogę sam sprawdzić nie mając nawet kanału. Ewentualnie wyciągnę trochę paliwa z baku i porównam do oleju napędowego ze stacji paliw