Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobry zasilacz do zestawu

Marcineq01 09 Nov 2018 22:36 399 15
    Marcineq01
    Level 11  
    Witam, poszukuje zasilacz, który ma:
    - więcej niż 750W,
    - certyfikat min. 80 Plus Platinum,
    - elastyczne i miękkie przewody, które pozwolą na podłączenie wszystkiego z łatwością(mam obudowę, która ma wypust kabli boczny/zasłonięty, a nie przez gumy, dodaje zdjęcie poniżej),
    - co najmniej 7lat gwarancji(najlepiej 10),

Cena nie gra roli.

Dobry zasilacz do zestawu
    kiss39
    Level 38  
    Witam

Ostatnio zauważyłem reklame Zasilacza SEASONIC na stronie GPU-Z na prawym marginesie. Myśle ,ze warto sobie przejrzec strone i skorzystać np. z Kalkulatora i dobrać Zasilacz SUPPORT>Wattage Calculator https://seasonic.com/wattage-calculator
    warex123
    Level 6  
    Polecam Zasilacze Corsair chodzi w starym pc dobre 5lat i jeszce pewnie drugie tyle pociągnie.W drugim PC Ryzen 5 2600 Kupiłem SilentiumPC Dobry zasilacz Polecam!!!
    Marcineq01
    Level 11  
    patryk20176 wrote:
    https://www.nzxt.com/products/e850

To zasilacz z certyfikatem 80 Plus Gold.

warex123 wrote:
    Polecam Zasilacze Corsair chodzi w starym pc dobre 5lat i jeszce pewnie drugie tyle pociągnie.W drugim PC Ryzen 5 2600 Kupiłem SilentiumPC Dobry zasilacz Polecam!!!

Wiem, które zasilacze są godne polecenia, ale bardziej chodzi o te warunki, które podałem.

kiss39 wrote:
    Witam

Ostatnio zauważyłem reklame Zasilacza SEASONIC na stronie GPU-Z na prawym marginesie. Myśle ,ze warto sobie przejrzec strone i skorzystać np. z Kalkulatora i dobrać Zasilacz SUPPORT>Wattage Calculator https://seasonic.com/wattage-calculator

Witaj, to jest kalkulator, ale bardziej chodziło mi o zasilacz, który by spełniał moje wymogi(wszystko jest napisane w pierwszym poście). Wybrałem co trzeba i wyszedł jakiś zasilacz 1000W z certyfikatem 80+ gold, więc odpada. Minimum to certyfikat 80 Plus Platinum, tak jak pisałem wyżej.
    kiss39
    Level 38  
    Marcineq01 wrote:
    elastyczne i miękkie przewody, które pozwolą na podłączenie wszystkiego z łatwością(mam obudowę, która ma wypust kabli boczny/zasłonięty, a nie przez gumy, dodaje zdjęcie poniżej),
    zawsze mozesz dokupić kable oddzielnie i pod kolor np. czerwony,

Marcineq01 wrote:
    co najmniej 7lat gwarancji(najlepiej 10),
    Gwarancje 5-10 lat oferuje producent zasilacza - Corsair RMx Series
    dt1
    Admin of Computers group
    Z ciekawości - Co Kolega chce tym zasilaczem zasilać? Podkręcone I7/Ryzen 7 plus tandem dwóch Radeonów RX580/GTX1080Ti, czy inną koparkę kryptowalut? Kalkulatory PSU często zawyżają wyniki, więc warto je weryfikować.

Co do modelu >750W z certyfikatem Platinum mogę polecić SeaSonic Focus Plus Platinum 850W (SSR-850PX) - ma 10 lat gwarancji.
    Marcineq01
    Level 11  
    kiss39 wrote:
    zawsze mozesz dokupić kable oddzielnie i pod kolor np. czerwony,

Właśnie patrzyłem na takie kable, ale one na pewno będą kompatybilne np. z każdym zasilaczem Corsair?
    Link
    dt1 wrote:
    Z ciekawości - Co Kolega chce tym zasilaczem zasilać? Podkręcone I7/Ryzen 7 plus tandem dwóch Radeonów RX580/GTX1080Ti, czy inną koparkę kryptowalut? Kalkulatory PSU często zawyżają wyniki, więc warto je weryfikować.

Co do modelu >750W z certyfikatem Platinum mogę polecić SeaSonic Focus Plus Platinum 850W (SSR-850PX) - ma 10 lat gwarancji.

Karta graficzna Sapphire rx vega 64 nitro+ OC i ryzen 3 1200 OC(obecnie), ale za parę miesięcy kupuję ryzen 5/7 3xxx i też będę prawdopodobnie podkręcał.

Ten seasonic będzie miał elastyczne kable, czy sztywne?
    badboy84
    Level 43  
    To zależy czy mowa o zestawie nowych kabli czy tylko przedluzkach oryginalnych kabli zasilacza. Takie kable podłącza się do standardowych wtyków jak ATX 24pin czy PCI-Ex, w innym przypadku trzeba szukać dedykowane pod dany model zasilacza.
    Marcineq01
    Level 11  
    badboy84 wrote:
    To zależy czy mowa o zestawie nowych kabli czy tylko przedluzkach oryginalnych kabli zasilacza. Takie kable podłącza się do standardowych wtyków jak ATX 24pin czy PCI-Ex, w innym przypadku trzeba szukać dedykowane pod dany model zasilacza.

Chodzi o te: Link

Potrzebuję głównie tylko 2x8PIN do karty graficznej, 1x8PIN do procesora i 24PIN do płyty głównej.

Obecnie mam zasilacz Corsair i kable są mega sztywne, wszystko musiałem mocno zaginać, a nie jest to zdrowe dla kabli. Montaż/demontaż podzespołów to prawdziwa katorga. Trzeba się siłować, a i tak nie jest idealnie, bo kable wystają mocno i nie ma możliwości schować tego za ścianę obudowy.
    badboy84
    Level 43  
    Miałem wczesniej zasilacz Thermaltake Smart SE, obecnie mam be quiet Pure Power 10. Obydwa półmodularne i obydwa mają sztywne kable. Kabel to nie drut, więc się nie złamie a ich sztywność wynika chyba z ich grubości oraz zastosowanej izolacji.
    Marcineq01
    Level 11  
    badboy84 wrote:
    Miałem wczesniej zasilacz Thermaltake Smart SE, obecnie mam be quiet Pure Power 10. Obydwa półmodularne i obydwa mają sztywne kable. Kabel to nie drut, więc się nie złamie a ich sztywność wynika chyba z ich grubości oraz zastosowanej izolacji.

W takim razie te kable co podałem wyżej będą miały słabą izolację(to są chyba takie sznurkowe) i nie warto ich kupować?
    badboy84
    Level 43  
    Nie słabą, mają po prostu inny rodzaj izolacji. Te kable mają nylonowy oplot który jest elastyczny, standardowe kable mają izolacje z tworzywa?
    Marcineq01
    Level 11  
    badboy84 wrote:
    Nie słabą, mają po prostu inny rodzaj izolacji. Te kable mają nylonowy oplot który jest elastyczny, standardowe kable mają izolacje z tworzywa?

W takim razie muszę je kupić. Te kable co podałem będą pasować do każdego zasilacza Corsair?
    dt1
    Admin of Computers group
    Marcineq01 wrote:

Karta graficzna Sapphire rx vega 64 nitro+ OC i ryzen 3 1200 OC(obecnie), ale za parę miesięcy kupuję ryzen 5/7 3xxx i też będę prawdopodobnie podkręcał.

To i 650W zasilacz powinien dać radę. Mi wyszło jakieś 450W poboru, testy z I7-7700K pokazują nieco ponad 500W (ale z gniazdka sieciowego), co biorąc pod uwagę sprawność zasilacza jest realnym wynikiem. na siłę nie musi być to ponad 750W, może być dokładnie 750W, a nawet spokojnie 650W (byleby większość tej najmniej te okolice 600W były na 12V).

Co do twardości kabli to szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi. Według mnie wyginanie kabli raczej im nie szkodzi, o ile nie połamie się izolacji. A o to już trzeba się postarać.
    Marcineq01
    Level 11  
    dt1 wrote:
    Marcineq01 wrote:

To i 650W zasilacz powinien dać radę. Mi wyszło jakieś 450W poboru, testy z I7-7700K pokazują nieco ponad 500W (ale z gniazdka sieciowego), co biorąc pod uwagę sprawność zasilacza jest realnym wynikiem. na siłę nie musi być to ponad 750W, może być dokładnie 750W, a nawet spokojnie 650W (byleby większość tej najmniej te okolice 600W były na 12V).

Co do twardości kabli to szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi. Według mnie wyginanie kabli raczej im nie szkodzi, o ile nie połamie się izolacji. A o to już trzeba się postarać.

Dziękuję Ci za radę, tylko ja się trochę źle określiłem. Mogłem wyjaśnić o co dokładnie chodzi...
    Nie zależy mi na stosunku ceny do pobieranych watów przez zestaw. Tylko chciałbym zasilacz, który będzie pracował w 50%, ponieważ wtedy jest jego najwyższa sprawność i niskie temperatury, a dzięki temu należyta cisza i jego dłuższa żywotność. Przy tym chciałem jakieś mniej sztywne kable niż w moim obecnym Corsair RM750. Czesto zmieniam podzespoły w komputerze i zależy mi na wygodzie. Przy tym zyska komputer na wyglądzie(mam cały szklany bok obudowy i komputer stoi na biurku obok), bo nie beda tak odstawać te sztywne kable. A min. 80 plus platinum dlatego, że mam już zasilacz z 80 plus gold i chciałbym iść do przodu. Nie ma sensu wymieniać na coś, co już mam. Czemu nie zostawię obecnego zasilacza? Otóż sprzedaje go w całym zestawie z starym komputerem, dlatego potrzebuje czegoś nowego.