Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Po co jest prostowanie prądu?

Partyjny16 11 Lis 2018 16:30 966 28
  • #1 11 Lis 2018 16:30
    Partyjny16
    Poziom 2  

    Witam prosiłbym o wyrozumiałość ponieważ jestem dopiero początkujący w tej dziedzinie, a więc tak jak w temacie zastanawia mnie po co jest w ogóle prostowanie prądu? Ponieważ przeszukałem wiele stron ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

    0 28
  • #2 11 Lis 2018 16:46
    zbich70
    Specjalista elektryk

    Ponieważ sieci i instalacje pracują na prądzie przemiennym AC, natomiast wiele odbiorników pracuje na prądzie stałym DC.

    2
  • #3 11 Lis 2018 16:50
    korystor
    Poziom 9  

    Chodzi o kwestię przesyłu prądu na duże odległości. Prąd stały nie prześlesz na dużą odległość bo musiałbyś użyć bardzo dużych przekrojów kabli itp. Obejrzyj na youtube o przesyłaniu prądu sięcią energetyczną. Pomocny link https://www.youtube.com/watch?v=5h0Fc9aiiW0

    0
  • #4 11 Lis 2018 17:01
    zbich70
    Specjalista elektryk

    korystor napisał:
    Chodzi o kwestię przesyłu prądu na duże odległości. Prąd stały nie prześlesz na dużą odległość bo musiałbyś użyć bardzo dużych przekrojów kabli
    Bzdura. Nie o przekrój chodzi, tylko o transformację między poziomami napięć.

    3
  • #5 11 Lis 2018 17:09
    korystor
    Poziom 9  

    zbich70 napisał:
    korystor napisał:
    Chodzi o kwestię przesyłu prądu na duże odległości. Prąd stały nie prześlesz na dużą odległość bo musiałbyś użyć bardzo dużych przekrojów kabli
    Bzdura. Nie o przekrój chodzi, tylko o transformację między poziomami napięć.


    Jaka bzdura? Jest to część prawdy i nie widzę tutaj żadnej bzdury. Proponował bym się dokształcić troszkę i jeśli już to trzeba było zabłysnąć w pierwszym poście który raczej nic nie mówił o transformacji.

    0
  • #6 11 Lis 2018 17:25
    robokop
    Moderator Samochody

    Prąd przemienny miał tą zaletę, że można go było w prosty sposób transformować na wyższe napięcia, co powodowało mniejsze straty w liniach przesyłowych. Ale miało swoje wady. Przesłać prąd stały na większe odległości? Nic prostszego. Tyle że wysokonapięciowe przekształtniki elektroniczne, wykorzystywane przy prądzie stałym są nadal drogie i awaryjne. Taniej nadal posługiwać się prymitywnym transformatorem.

    2
  • #7 11 Lis 2018 17:27
    zbich70
    Specjalista elektryk

    korystor napisał:
    Proponował bym się dokształcić troszkę i jeśli już to trzeba było zabłysnąć w pierwszym poście który raczej nic nie mówił o transformacji.

    W #2 krótko odpowiedziałem autorowi na jego pytanie. A zapytał lakonicznie po co jest prostowanie prądu.

    0
  • #8 11 Lis 2018 17:32
    korystor
    Poziom 9  

    Nie będę się sprzeczał bo to nie jest tematem tej dyskusji. Prąd stały przepływający przez przewód musi pokonać opór, przez co generuje straty cieplne ? grzanie się przewodów oraz straty części mocy. Głównie przez te straty zdecydowano się na przesył prądu przemiennego. Przesył prądu stałego jest zupełnie nieekonomiczny. Aby go przesyłać przewody musiałyby być bardzo dużej grubości. Poza tym, żeby zmniejszyć straty, w niewielkich od siebie odległościach musiałyby znajdować się małe elektrownie, itd., itd. Chciałem pomóc, napisałem to co wiem w zakresie mojej wiedzy. Pozdrawiam.

    0
  • #9 11 Lis 2018 17:48
    kkas12
    Poziom 41  

    Sorry, ale trochę wiesz, więc uogólniasz.

    Od 2000 istnieje połączenie HVDC wykonane kablem pomiędzy Polską a Szwecją.
    W 2015 połączono w ten sam sposób systemy energetyczne Polski i Litwy.

    Zaś najdłuższe na świecie tego typu połączenia liniami napowietrznymi to około 2000km w Chinach i około 2500km w Brazylii.


    Zaś co do pytania autora to jak sobie kolego wyobrażasz np: naładowanie akumulatora?

    0
  • #10 11 Lis 2018 17:51
    robokop
    Moderator Samochody

    korystor napisał:
    Prąd stały przepływający przez przewód musi pokonać opór przez co generuje straty cieplne – grzanie się przewodów oraz straty części mocy
    Bzdury wypisujesz. Co świadczy że masz blade, wręcz żadne pojęcie na ten temat. Przewód stanowi taki sam opór dla prądu AC jak i DC - prawo Ohma jest jedno. Chodzi o spadek napięcia na linii przesyłowej - im większy prąd nią płynie, tym więcej się go na jej rezystancji wydzieli w postaci szkodliwego ciepła. Dlatego przy przesyle na większe odległości, prąd transformowało się na wielokrotnie wyższe napięcie, co powodowało zmniejszenie strat. A że łatwiej podnieść napięcie w przypadku prądu przemiennego, niż stałego to i takim się posługiwano.

    4
  • #11 11 Lis 2018 17:52
    zbich70
    Specjalista elektryk

    korystor napisał:
    Aby go przesyłać przewody musiałyby być bardzo dużej grubości.
    Bardzo dużej, czyli o ile większej względem AC?
    Nie grubości, bo w elektrotechnice operujemy przekrojami (polami przekroju poprzecznego).
    Owszem, poniekąd masz rację, bo w DC energia przesyłana jest jedną żyłą (druga to powrotna), a AC trzema żyłami i żyła powrotna jest zbędna.
    Ale w AC występuje jeszcze zjawisko mocy biernej, która znacznie wpływa na obciążalność linii i wymiarowanie jej przekroju.
    korystor napisał:
    napisałem to co wiem w zakresie mojej wiedzy.
    Zatem najpierw zweryfikuj swoją wiedzę zanim rozmówcę wyślesz na doszkalanie.

    2
  • #12 11 Lis 2018 17:52
    korystor
    Poziom 9  

    Oczywiście przy zastosowaniu bardzo grubych przewodów które nie są problemem poza miastami. Czytałem to i wiem.

    0
  • #13 11 Lis 2018 17:54
    robokop
    Moderator Samochody

    korystor napisał:
    Czytałem to i wiem
    Czytałeś, ale nie zrozumiałeś.

    3
  • #14 11 Lis 2018 18:04
    zbich70
    Specjalista elektryk

    korystor napisał:
    Czytałem to i wiem.

    Gdzie to czytałeś? Podaj link.

    0
  • #15 11 Lis 2018 18:10
    vodiczka
    Poziom 43  

    korystor napisał:
    Oczywiście przy zastosowaniu bardzo grubych przewodów które nie są problemem poza miastami
    A w miastach grube przewody są problemem? O jakim przekroju przewody są twoim zdaniem "bardzo grube"?
    zbich70 napisał:
    Bzdura. Nie o przekrój chodzi, tylko o transformację między poziomami napięć.
    Gdyby nie problem z przekrojem przewodu w sieciach o dużej mocy, niepotrzebna byłaby zmiana napięć. Sieci AC upowszechniły się później niż sieci DC.
    W 1882 roku Thomas Edison uruchomił pierwszą na świecie sieć elektroenergetyczną na szeroką skalę, która dostarczała 110 V prądu stałego do 59 klientów dolnego Manhattanu.
    W 1887 roku Nikola Tesla wniósł zgłoszenia patentowe związane z konkurencyjną formą dystrybucji energii znanej jako sieć prądu przemiennego.

    Niemniej sieci AC też generowały znaczne straty energii przy przesyle na duże odległości. Technologia półprzewodnikowa umożliwiła powrót do sieci DC np.
    kkas12 napisał:
    Od 2000 istnieje połączenie HVDC wykonane kablem pomiędzy Polską a Szwecją.

    3
  • #16 11 Lis 2018 19:01
    zbich70
    Specjalista elektryk

    vodiczka napisał:
    Sieci AC upowszechniły się później niż sieci DC

    Dokładnie. Dopiero gdy zaistniała (stopniowo) potrzeba przesyłania energii na coraz większe odległości. Już wtedy było wiadome, że podniesienie napięcia zmniejsza straty przesyłowe i użycie materiału do budowy linii - zarówno przewodów roboczych jak i konstrukcji wsporczych.
    Ale wtedy nie było jeszcze półprzewodnikowych przekształtników. A prosty i toporny transformator oparty na prostej konstrukcji, łatwej i taniej robił robotę - czyli podwyższał albo obniżał napięcie przy relatywnie niewielkich stratach.
    Stąd wzięła się przewaga AC nad DC i nadal ma tę przewagę.

    0
  • #17 11 Lis 2018 19:28
    Darom
    Specjalista elektryk

    Partyjny16 napisał:
    Witam prosiłbym o wyrozumiałość ponieważ jestem dopiero początkujący w tej dziedzinie, a więc tak jak w temacie zastanawia mnie po co jest w ogóle prostowanie prądu? Ponieważ przeszukałem wiele stron ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.


    Prawidłowa odpowiedź padła już w drugim poscie (kol. zbich70). Kolega korystor nie rozumie podstawowych rzeczy i wprowadza tylko zamieszanie. Co do przesyłu na duże odległości (nie było tego w pytaniu autora tematu) to najmniejsze straty są przy przesyle prądu stałego (HVDC) i te linie w tej chwili buduje się na duże odległości (pisał o tym już kkas12).

    pzdr
    -DAREK-

    0
  • #18 11 Lis 2018 19:31
    CYRUS2
    Poziom 36  

    Prostowanie prądu - zwrot potoczny.

    Wykresem prądu stałego jest linia prosta.
    Wykresem prądu przemiennego jest funkcja sinus.

    Zamiana padu zmiennego na stały - to jest prostowanie.

    Partyjny16 napisał:
    po co jest w ogóle prostowanie prądu?

    Robi się to dlatego,że większość odbiorników pracuje na prądzie stałym.
    W gniazdku jest prąd zmienny.
    Żeby odbiorniki mogły pracować trzeba prąd zmienny zmienić na stały = wyprostować.

    0
  • #19 11 Lis 2018 20:02
    zbich70
    Specjalista elektryk

    Może pozwólmy wypowiedzieć się Autorowi wątku- koledze @Partyjny16, żeby mógł doprecyzować swoje zapytanie - o co dokładnie chodzi - czyli czego nie rozumie w "prostowaniu prądu".

    PS. O ile nie jest to trolling jednopostowego usera... ;)

    0
  • #20 11 Lis 2018 20:14
    korystor
    Poziom 9  

    korystor napisał:
    Chodzi o kwestię przesyłu prądu na duże odległości. Prąd stały nie prześlesz na dużą odległość bo musiałbyś użyć bardzo dużych przekrojów kabli itp. Obejrzyj na youtube o przesyłaniu prądu sięcią energetyczną.


    Oczywiście tutaj palnąłem mały błąd pisząc że nie prześlesz na dużą odległość, da się oczywiście. Z tym że może moja odp. nie była konkretnie na pytanie autora. A Pana
    zbich70 przepraszam za taki sarkastyczny odwet ale jak wiadomo przekrój kabli ma tutaj znaczenie więc mnie zaskoczyło podważanie tego o czym wszędzie piszą.
    Co do dalszej zażyłej dyskusji między Panami to już nijak się ma do tematu ani do mojej wiedzy.

    0
  • #21 11 Lis 2018 21:27
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    zbich70 napisał:
    Może pozwólmy wypowiedzieć się Autorowi wątku- koledze @Partyjny16, żeby mógł doprecyzować swoje zapytanie

    Wstrzymajcie się od pisania dopóki autor się nie odezwie.

    0
  • #22 12 Lis 2018 10:17
    Partyjny16
    Poziom 2  

    Dobra, bo lekko dyskusja się poszerzyła, czyli dobrze rozumiem, że prostowanie prądu to jest jeden z czynników zamiany prądu zmiennego na stały, tak? (chodzi mi tylko o to co to w ogóle jest i po co się to stosuje, lecz już prawdopodobnie wiem, ponieważ spotykałem się z tym określeniem wcześniej, lecz dopiero teraz chciałem się dowiedzieć o tym więcej)

    0
  • #23 12 Lis 2018 10:25
    adversus
    Poziom 26  

    zbich70 napisał:
    Może pozwólmy wypowiedzieć się Autorowi wątku- koledze @Partyjny16, żeby mógł doprecyzować swoje zapytanie - o co dokładnie chodzi - czyli czego nie rozumie w "prostowaniu prądu".

    PS. O ile nie jest to trolling jednopostowego usera... ;)


    Wg mnie autor celowo postawił tak sformułowane pytanie na forum technicznym, nic nie stoi na przeszkodzie choć trochę pierw poczytać w sieci na temat pradu AC, DC zalet jak i wad jednego i drugiego i wtedy dopytać, a tak postawione pytanie przez autora powoduje tylko bezsensowną dyskusję i udowadnianie jeden drugiemu kto się lepiej zna. Wg mnie post autora to trolowanie w czystej postaci... Mieliśmy nie raz tu autorów postów na temat jak naprawić wiadro do studni, jak poprawić sylwetkę czy gdzie się zapisać do szkoły by poznać kobietę...
    Dziwi mnie, że koledzy dają się tak łatwo podejść jednopostowym userom ...

    Dodano po 2 [minuty]:

    Partyjny16 napisał:
    Witam prosiłbym o wyrozumiałość ponieważ jestem dopiero początkujący w tej dziedzinie, a więc tak jak w temacie zastanawia mnie po co jest w ogóle prostowanie prądu? Ponieważ przeszukałem wiele stron ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

    Partyjny16 napisał:
    Dobra, bo lekko dyskusja się poszerzyła, czyli dobrze rozumiem, że prostowanie prądu to jest jeden z czynników zamiany prądu zmiennego na stały, tak?


    Drugi post tylko potwierdza moją tezę na temat autora tematu... Albo jest kompletnym laikiem, albo celowo zamula by dalej drążyć temat.
    Nie wierzę, że kolega nigdzie nie znalazł nic na ten temat w internecie, proszę sobie darować takie wpisy...

    A moderator powinien bezwzględnie reagować na takie tematy/wpisy.

    Po wpisaniu w Google "Prostowanie prądu ac" artykułów jest bez liku, czy tak trudno poczytać ?


    Zatem zapytam autora tematu wprost, czym się zajmuje? Jakie ma wykształcenie i do czego mu ta wiedza odnośnie prostowania prądu. Bo to wiele wyjaśni i być może się mylę, ale pokaże prawdziwe intencje autora tematu.

    0
  • #24 12 Lis 2018 10:30
    vodiczka
    Poziom 43  

    CYRUS2 napisał:
    Robi się to dlatego, że większość odbiorników pracuje na prądzie stałym.
    Chyba żarujesz? Z tego co mam w zasięgu ręki to tylko rozrusznik w samochodzie.
    Mam na myśli zasilanie a nie "wnętrze" odbiornika - wtedy mogę dorzucić laptop i telewizor oraz sterowanie sprzętem AGD.
    Natomiast pralka z silnikiem indukcyjnym czy każda maszyna z takim silnikiem, na DC nie ruszy, odkurzacz da radę na AC i DC, itd.

    0
  • #25 12 Lis 2018 10:35
    adversus
    Poziom 26  

    Partyjny16 napisał:
    Dobra, bo lekko dyskusja się poszerzyła, czyli dobrze rozumiem, że prostowanie prądu to jest jeden z czynników zamiany prądu zmiennego na stały, tak? (chodzi mi tylko o to co to w ogóle jest i po co się to stosuje, lecz już prawdopodobnie wiem, ponieważ spotykałem się z tym określeniem wcześniej, lecz dopiero teraz chciałem się dowiedzieć o tym więcej)


    Dodał kolega rozwinięcie tego postu ale nadal pytanie jest tak postawione że wywoła tylko jałową dyskusję. Jeśli to ciekawość kolegi to odsyłam do poczytania w internecie i sprecyzowania swego pytania.

    0
  • #26 12 Lis 2018 10:39
    Partyjny16
    Poziom 2  

    @adversus Jestem 1 postowym user'em(którym każdy był) ponieważ dopiero wchodzę w ten świat elektroniki i nigdy konto na tym forum nie było mi potrzebne, ze względu na to że odpowiedzi znajdywałem gdzieś w internecie, lub były już wcześniej te pytania zadawane.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dziękuję koledze @CYRUS2, o taką odpowiedź dokładnie mi chodziło :) , oraz uważam pytanie za zamknięte.

    Oraz przepraszam jeżeli pytanie wzbudziło kontrowersje, na następny raz postaram się precyzować pytania.

    0
  • #27 12 Lis 2018 10:46
    vodiczka
    Poziom 43  

    adversus napisał:
    Nie wierzę że kolega nigdzie nie znalazł nic na ten temat w internecie, proszę sobie darować takie wpisy...
    Raczej nie szukał :)
    Kolega "pouczający" nie ma obowiązku czytać posty w tym temacie i odpowiadać na nie.
    Czy zamiast uwagi:
    adversus napisał:
    A moderator powinien bezwzględnie reagować na takie tematy/wpisy.
    nie powinien kolega zgłosić temat do zamknięcia :?: :)

    Dodano po 6 [minuty]:

    Partyjny16 napisał:
    elektroniki i nigdy konto na tym forum nie było mi potrzebne, ze względu na to że odpowiedzi znajdywałem gdzieś w internecie,
    No to tym razem nie przyłożył się kolega do przeszukania inernetu :)

    0
  • #28 12 Lis 2018 13:14
    pikarel
    Poziom 31  

    Nawet dział Elektryka po godzinach nie jest po to, aby spełniał się w nim troll, leń, czy idiota.
    Proszę o usunięcie całego wątku, jako zaśmiecanie działu i promowanie trollingu.

    0
  • #29 12 Lis 2018 15:05
    retrofood
    Moderator

    Taka kłótnia w święto? Zamykam.

    0