Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y.

Vathaz 11 Nov 2018 18:39 2418 16
Optex
    Vathaz
    Level 11  
    Witam,

Po raz kolejny walczę z monitorem pod kątem podświetlenia tzn co jakiś czas dochodzi do uszkodzenia inwertera świetlówek taki jego urok najczęściej jednak wysiadają kondensatory jak to w monitorach. Coraz częściej jednak sądzę że za awarie odpowiedzialne są już świetlówki monitor ma już swoje lata. Postanowiłem więc wyrzucić świetlówki i umieścić zamiast nich listwy ledowe. Do monitora wchodzi 6 świetlówek więc potrzebuję podłączyć 3 przetwornice x 2 świetlówki takie znalazłem na aliexpress w całkiem niezłej cenie. I tak próba podłączenia przeszła jak najbardziej pozytywnie okazuje się że do inwertera dochodzi 7 przewodów
    Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y.
    ale niektóre z nich są parowane i tak naprawdę do niego dochodzi zasilanie ~18-19V, GND, 3V(zapewne on/off inwertera) i ostatni sygnał zależny od ustawienia jasności ekranu w przypadku tego monitora jest to od 0 do 2.3V gdzie 0V to maksymalna jasność a 2.3V to jasność minimalna ustawiona z poziomu menu "brightness" monitora.
    Przetwornice LED wyglądają tak:
    Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y. Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y.
    więc mam wszystkie potrzebne sygnały i już mógłbym montować ale jest jedno ale... regulacja jasności led odbywa się sygnałem w zakresie od 0-5V a monitor wysyła sygnał od 0-2.3V i tu pojawia się problem ledy w połączeniu na pająka tylko lekko przygasają kiedy reguluję jasność monitorem z wiadomego powodu. Chciałbym zrobić pełną regulacją i dodać jakiś układ po drodze który podbije mi napięcie proporcjonalnie do zastosowanego rozwiązania tzn kiedy monitor wypuści sygnał minimalnej jasności czyli 2.3V to żeby dodatkowy układ który otrzyma ten sygnał wypuścił 5V na przetwornice LED gasząc w tym momencie podświetlenie do zera. Prościej mówiąc żeby regulacja była w pełnym zakresie podświetlania LED zgodnie z tym wykresem żeby 0V to była maksymalna jasność a 2.3V z monitora gasiło ledy do zera:
    Czy da się to zrobić w miarę prosty sposób?

Pozdrawiam serdecznie Wojciech
  • Optex
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Vathaz wrote:
    monitor wysyła sygnał od 0-2.3V

Musisz ustalić jak jest to napięcie "robione" i sterowane, może się da pobrać innego miejsca np. z 5V.
    Poszukaj schemat, lub rozrysuj obwody tego napięcia 0-2.3V, wygląda na to, że jest "robione" z 3,3V.
    Vathaz
    Level 11  
    Witam, dzięki za odpowiedź. Zabrałem się do roboty i pierwsze co mnie zaskoczyło to ilość świetlówek pod tym ekranem, według przewodów jest 6 świetlówek ale nie przewidziałem że po otwarciu monitora zastanę coś takiego:
    Każda świetlówka "zakręca" przez co pomimo że mam logicznie 6 świetlówek to jest ich tak naprawdę 12. Od razu zrozumiałem że przy 6 paskach ledowych które obecnie posiadam mogę mieć kłopoty z równym podświetleniem mimo to zaryzykowałem efekt nie powala jak podejrzewałem:
    Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y. Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y. Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y.
    Na szczęście już mam zamówione 6 kolejnych pasków miały być dla mojego drugiego takiego samego ekranu i wygląda na to że będę musiał doszczepić je do tego pierwszego... tylko mam obawy czy mimo to nie będę miał problemów z podświetleniem ekranu w pełni, czy 12 pasków będzie wystarczająco "gęste" żeby równo podświetlić ekran.

Co do sygnału sterującego to złącze od inwertera (obecnie od LED) jest podłączone fizycznie do płyty zasilacza
    przeanalizowałem ścieżki połączeń i tak GND i +19V pochodzą z płytki zasilacza natomiast sygnał ON/OFF ,ADJ ścieżki przechodzą przez całą płytę zasilacza i docierają przez przelotkę do płytki sygnałowej a tam już "optycznie" nie widać dokąd docierają, jak przyjdą kolejne ledy do dokładki to przeanalizuję miernikiem do którego układu dochodzi sygnał ADJ. Na zdjęciach tego nie widać ale ekran że tak powiem za mocno świeci czernią a regulacja od 0-2,3 faktycznie niewiele go przyciemnia. Już myślałem że jak to nie zda egzaminu to znajdę na płycie 5V i wyprowadzę na zewnątrz monitora potencjometr tyle że stracę sterowanie z poziomu Menu.
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Vathaz wrote:
    płytę zasilacza

Podaj oznaczenie tego zasilacza.
    To maksymalna moc świecenia tych diod?
    Vathaz
    Level 11  
    Witam ponownie po małej przerwie (czekałem na kolejne diody z demontażem ekranu).

Model płyty zasilacza to FSP112-3F01 Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y.
    Moc świecenia na fotach poniżej. Na zdjęciach słabiej to widać ale ekran z ledami jest zdecydowanie jaśniejszy od świetlówkowego nawet jak jasność ustawię na minimum. Na pewno byłoby lepiej jakbym miał pełny zakres jasności od 0-5V.

Dodałem nowe ledy i teraz wygląda to tak:
    Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y. Monitor Acer AL2423W - Wymiana świetlówek na LED-y.

I jak to zwykle bywa nauczka na przyszłość jak zamawiasz ledy to zamawiaj więcej... z racji ze ledy kupione były na dwa razy co prawda od tego samego chińczyka z tej samej aukcji ali to niestety druga dostawa przyszła z inną charakterystyką świecenia ledów co zresztą widać na trzeciej fotografii powyżej. Wyraźnie widać że jedne świecą światłem zimnym a drugie ciepłym. Dałem je na przemian, niestety efekt jest taki że co prawda zniknęły szare pasy natomiast widać różnicę w podświetleniu

Tutaj dwa ekrany z lewej nadal na świetlówce z prawej na ledach. Jasność zdecydowanie na plus po prawej aczkolwiek zdjęcie tego nie odzwierciedla. Mało tego telefon z lewej wyłapał mi migotanie świetlówek przez co po lewej na zdjęciu też mam pasy na obrazie których w rzeczywistości nie widać.

Pozostaje temat regulacji jasności w pełnym zakresie no i pojawił się drugi problem. Jedną z głównych idei wymiany świetlówek na ledy było odciążenie linii zasilania podświetlenia ekranu co jakiś czas wywalało mi kondensatory zarówno na płycie zasilania jak i na płycie inwertera. Druga sprawa - apetyt na Waty, jeden ekran ze świetlówkami potrafi mi pożreć ~58W (watomierz na kablu zasilania monitora) co przy dwóch ekranach 116W to już niemało. Miło się zrobiło jak okazało się, że po założeniu najpierw 6 pasków ledowych zużycie spadło do ~25W. Problem natomiast jest taki że jak założyłem teraz do kompletu łącznie 12 pasków monitor teraz ciągnie ~67W i nie wiem co jest tego przyczyną, nijak nie wychodzi mi to z proporcji, skoro na 6 paskach ciągnął ok 25W to pomijając obciążenie ze strony płyty sygnałowej zakładając że owe 25W ciągną tylko ledy to przy 12 paskach powinno być max drugie tyle czyli 50W. Spodziewałem się wyniku około 35-40W ale nie 67W to już o ~9W więcej od świetlówek przez co płyta zasilania jeszcze bardziej baty dostaje. Jedyne logiczne wytłumaczenie to to że ledy barwy ciepłej mają znacznie wyższe zużycie prądu od ledów barwy zimnej. Muszę jeszcze zrobić pomiar [A] na linii zasilania ledów. Chciałem zamawiać drugi komplet ledów tym razem żeby przyszły jednej barwy i przerabiać drugi ekran ale teraz to nie wiem czy ma sens skoro to ma większy pobór jak przy świetlówkach. Bardziej skłoniłbym się ku modernizacji ekranu żeby 6 pasków ledowych "pokrywało" podświetlenie całego ekranu wtedy mógłbym ledy jednej barwy wrzucić do jednego ekranu a drugie do drugiego. Różnice w monitorach załatwiłbym pewnie balansem RGB. Ale jak załatwić temat "szarych pasków" między ledami? Widziałem w telewizorach ledowych tych diód jest znacznie mniej (foto z neta)
    mają dosłownie ich kilkanaście sztuk szeroko umieszczone względem siebie na cały ekran tyle ze na każdej jest coś w rodzaju rozpraszacza światła. Czy idzie coś takiego założyć na paski ledowe? Albo taniej dostać takie paski ledowe i je zastosować zamiast tych chińskich? Jakieś pomysły? Bo w chwili obecnej trochę czasu na rzeźbę już straciłem a idea pożera więcej prądu niż było to w zamierzeniach ;\
  • Optex
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Vathaz wrote:
    Albo taniej dostać takie paski ledowe i je zastosować zamiast tych chińskich?

Poszukaj monitora (ów) z rozbitą matryca, można trafić na aukcjach, lub w punktach zbiórki elektrośmieci.
    Vathaz
    Level 11  
    Znalazłem nawet takowe na ali w rozsądnej cenie tylko, że są tam dedykowane do konkretnych tv ledy w sensie plug and play. Nawet wyciągając je z uszkodzonego tv... jak to zasilić? Jakim napięciem? Pewnie w tv mają wbudowane sterowniki chyba że temat jest prostszy niż się wydaje bo np mogę zasilić je takim samym sterowaniem jak obecne ledy? Rozumiem że takie szeroko ustawione ledy z powodzeniem podświetlą mi te monitory bez zbędnych zabaw i na obszarze 24 cali będzie ich tam zakładam max 3-4 rzędy po 4-5 sztuk diód na monitor? 50 calowe tv mają 5-6 rzędów po 10 ledów w pasku. Nie będę potrzebował jakiegoś dedykowanego rozpraszacza pod matrycę? Wiadomo jak wyciągnę z powypadkowego to pewnie wszystko tam będzie.
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Vathaz wrote:
    Wiadomo jak wyciągnę z powypadkowego to pewnie wszystko tam będzie.

Zapewne tak.
    Spróbuj zrobić pod te diody jakiś rozpraszacz i dać mniej diod, może będzie lepszy efekt.
    A może te diody, które kupiłeś nie nadaj się takiego zastosowania.
    Vathaz
    Level 11  
    Tak się złożyło że trafił mi się komplet od tv samsunga UE40H6400AW (stłuczona matryca) :)
    Seria 5x9 ledów (40 cali) pytanie jest jedno czym to zasilić czy nadadzą się do tego inwertery zastosowane w chińskich ledach ? Próbował ktoś to podłączyć na krótko pod zasilanie bez oryginalnej płyty tv? Niestety jej nie posiadam.
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Vathaz wrote:
    pytanie jest jedno czym to zasilić czy nadadzą się do tego inwertery zastosowane w chińskich ledach ?

A z tymi co kopiłeś, nie będzie działać?
  • Helpful post
    strucel
    Level 34  
    Zrobiłeś zakup bez sensu - te paski które kupiłeś to zamienniki świetlówek ale w monitorach z podświetleniem krawędziowym tak jak jest podświetlane 90% mniejszych matryc, wówczas jeden taki pasek montuje się u góry a drugi na dole zamiast rynienek ze świetlówkami a przy mniejszych monitorach tak do 20,5" i dopuszczalnej troszkę mniejszej jasności wystarczy nawet tylko jedna listwa.Do montażu od tyłu się nie nadają właśnie z powodu braku rozproszenia światła - te diody od tv z soczewkami to nie wiem czy ci się zmieszczą do matrycy - soczewka plus listwa ma około centymetra a świetlówka miała kilka mm .
    Vathaz
    Level 11  
    Mariuszw nie podłączałem ich nawet do tych inwerterów nie znam charakterystyki napięć ledów w tv po to pisze na forum bo nie posiadam płyty zasilającej od tego tv żeby zrobić stosowne pomiary. Najpierw dowiem się co i jakim napięciem je zasila a później zacznę szukać źródła takiego napięcia w monitorze :)

Strucel największym błędem z mojej strony był zakup pasków opierając się tylko na ilości wyprowadzeń przewodów świetlówek, było 6 par wyprowadzeń więc myślałem ze pod matrycą jest 6 prostych świetlówek, gdybym rozebrał wcześniej dowiedziałbym się że świetlówki "zakręcają" i w rzeczywistości mamy 12 źródeł światła. I to jest tylko błędem bo jak domówiłem od tego samego chińczyka z tej samej aukcji kolejne 6 pasków to przyszło mi w barwie ciepłej a pierwsze 6 były barwy zimnej dlatego teraz widać pasy. Natomiast nie zgodzę się do końca ze paski ledowe się nie nadają do podświetlania pod matrycą. Pomysł nie jest zły, powiedziałbym, że nie jest wystarczająco dobry ale tylko pod kątem ekonomicznym bo taka ilość ledów ciągnie swoje. Gdyby nie fakt ze mam różną temperaturę świecenia ledów to podświetlenie byłoby perfekcyjne. Wada to tylko i wyłącznie większy pobór prądu i tylko to skreśla dla mnie takie rozwiązanie. Innym wcale nie musi to przeszkadzać :) Wcale wiec nie uważam zakupu bez sensu. Sensem jest nauka i doświadczenie wyniesione z takiej zabawy i to jest dla mnie najwięcej warte. Poza tym mam kilka alternatyw gdzie te paski spożytkuje wiec na pewno się nie zmarnują :) Natomiast czy ledy z tv zmieszczą mi się w monitorze? O Panie :D widziałeś zdjęcia które umieściłem? Odnoszę wrażenie ze pod matrycą w monitorze mam jeszcze głębsze koryto pod te ledy niż tv miało fabrycznie zrobione. Nie ma żadnych rynienek, dystansów nic co ograniczyłoby ich przeszczep. Odległość od matrycy "dna" monitora jest jeszcze większe niż w tv co za tym idzie świecenie pojedynczego leda powinno być wystarczająco szerokie bez modernizowania odległości ledow od siebie. W teorii - zobaczymy co wyjdzie w praniu ;] Tyle tylko ze wejdzie ich tam siłą rzeczy mniej niż w tv co za tym idzie będę musiał skracać paski dlatego jedyny teraz problem jaki z nimi mam to brak wiedzy jakim standardowo napięciem są zasilane, jak są parowane, jakiej mocy potrzebują i jak idzie logika ich połączeń bo na 1 rzut oka nie są połączone tylko szeregowo tylko na przemian, będę musiał wszystko pomierzyć i rozrysować żeby uciąć je tak żeby cala listwa nie zgasła niczym lampki choinkowe :) Tak jak obecne paski trzeba ciąć co 3 sztuki. Mile widziana będzie pomoc ze strony serwisanta Tv który zmierzy dla mnie napięcie na wejściu na podobnym zestawie. Tv miał 40 cali monitor ma 24. Ledów w tv było 9 sztuk x 5 rzędow czyli 45 sztuk. Jak przykładam listwę led do monitora na oko widać ze wejdzie mi tam 5 ledow x 3 rzedy, no może 4. Czyli 15-20 sztuk. W tym momencie w monitorze świeci bagatela 96 ledów x 12 rzędow i dopiero nieznacznie przekracza zużycie w porównaniu do świetlówek. Dlatego po zastosowaniu dedykowanych z tv w ilości 15 sztuk spodziewam się przede wszystkim spadku poboru prądu ze strony monitora :)
  • Helpful post
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Vathaz wrote:
    Mariuszw nie podlączałem ich nawet do tych inwerterow

Nie o inwertery chodziło, tylko o te przetwornice LED na DF8113.
    Vathaz wrote:
    nie znam charakterystyki napięć ledow w tv po to pisze na forum bo nie posiadam plyty zasilajacej od tego tv zeby zrobic stosowne pomiary. Najpierw dowiem sie co i jakim napieciem je zasila a pozniej zacznę szukac zrodla takiego napiecia w monitorze :)

Nie ważne jakie napięcia były w TV, tylko jakie są w monitorze, czyli jakie są na tej przetwornicy LED.
    Typowe napięcie diody 3V, jakie ma można sprawdzić żarówka + zasilacz.
    Vathaz
    Level 11  
    mariuszw19640717 wrote:
    Nie o inwertery chodziło, tylko o te przetwornice LED na DF8113.

Fakt mój błąd inwerter zasilał świetlówki, chodziło mi oczywiście o te przetwornice :) Pomierzę jak już będę miał znowu monitor rozebrany na stole może na weekendzie mi się uda ;] Ledy z tv natomiast tutaj ciekawostka - próbowałem je załączyć zasilaczem warsztatowym. Podłączyłem pojedynczy pasek bezpośrednio w piny oznaczone jako "+" "-". Napięcie nie przekraczałem 3v, nie było natomiast minimalnego poboru prądu jakby obwód był otwarty, pomierzyłem ciągłość obwodu od punktów "+""-" wejścia listwy led z "+""-" wyjścia tejże listwy - nie mogłem znaleźć przejścia. Zaznaczę że próbowałem podłączyć pojedynczą listwę led nie cały zestaw zapięty więc może to musi świecić jako całość. Ledy są dodatkowo całe od dołu pokryte miedzią pewnie ma to zadanie odprowadzenia ciepła na dolną obudowę ale i być może zamyka jakąś drogą dlatego wyjęty moduł na stole nie świeci. Zdrapałem trochę soldermaski wókól ledów pojedyncza dioda świeci jak najbardziej przy 3V. Dlatego mówię nie znam logiki całości, płytka główna ledów spinająca wszystkie rzędy ledów ma na złączu (normalnie podpiętym pod zasilacz w TV) kilka niezależnych od siebie punktów "+" i kilka punktów "-" jakby z kilku faz były one zasilane, być może na płytce zasilacza poszczególne plusy schodziły się w jeden tak samo minus, dlatego zastanawiało mnie jak i jakim napięciem konkretnie TV to zasila. Paski będę musiał skracać dlatego wolałbym wiedzieć wcześniej jak one są spięte żeby potem mostków nie musiał robić bo cięcie poszło nie tam gdzie trzeba :D
  • Helpful post
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Vathaz wrote:
    Jak przykładam listwę led do monitora na oko widać ze wejdzie mi tam 5 ledow x 3 rzedy,

Vathaz wrote:
    dioda świeci jak najbardziej przy 3V

Czyli teoretycznie potrzebne jest napięcie 15V przy zasilaniu równoległym, lub 45V przy szeregowym, ale w praktyce często jest różnie.
    Vathaz
    Level 11  
    Witam ponownie po przerwie. Zrobiłem drugie podejście do tematu :) Pomierzyłem co trzeba w paskach led połączenia idą w ten sposób, (rysunek poglądowy dla potomnych):
    Zmyliło mnie na początku że były 3 ścieżki na PCB, a to zwyczajny szereg i powrót. Więc tak: fabrycznie tv miał 9 diód w 1 szeregu przy napięciu pojedynczego led-a 3.2V (na tym napięciu świeci ok) sądzę że tv musiał mieć zasilanie na 1 szereg ~28,8V i tych szeregów było 5. Znalazłem pdf-a do układu na przetwornicy do tych chińskich led-ów okazuje się że moduł zasila ledy napięciem 9,6V podobnie też mierzył na wyjściu. Więc jedno już wiedziałem że mogę max 3 ledy podłączyć w szereg. Kwestia prądów. Chińskie ledy pobierają 0,4A cały 1 pasek (bodajże 96 ledów - szeregi po 3 led łączone dalej równolegle). Podłączyłem szereg 3ch diód od TV pod przetwornice zagrało pięknie, pobór prądu 0,35A więc równolegle nie mogłem zapinać kolejnego zestawu. Przetwornica zgodnie z notą ma wydajność 2x 0.4A więc sprawa była prosta 1 zestaw 3 ledów tv zamiast 1 paska chińskich ledów. Więc rozpoczęła się rzeźba, jedna rzecz mnie mocno zdziwiła na pierwszy rzut oka tego nie widać ale ledy na płytce pcb nie są w równych odległościach od siebie. Np odległości między ledami to: 94mm, 98mm, 98mm, 88mm, 88mm nie wiem z czego to wynikało. Pociąłem paski na pojedyncze ledy, podzieliłem "koryto" monitora żeby najkorzystniej "rozłożyć" światło i wyszło mi że przy układzie 5x3 najlepsza odległość między ledami to 110mm. Polutowałem je w 5 par po 3 ledy w każdym zestawie czyli do zasilenia potrzebowałem 3ch przetwornic. Co ciekawe przetwornice mają wspólny potencjał między "+" na wyjściu i zasilaniem przetwornicy 19V. Układ sterowany jest masą. Foto:
    Cóż mogę powiedzieć po wstępnym starcie:
    Po złożeniu monitor świeci malinowo :D absolutnie żadnych przebarwień ani cieni. Przez Led-y barwa ekranu jest nieco chłodniejsza od monitora na świetlówkach ale balans Blue załatwił sprawę :)
    Porównanie Lewy monitor (świetlówka) Prawy monitor (LED TV)
    Wyniki zużycia prądu podawałem wcześniej że monitor na świetlówce zużywał mi 58W, nie wziąłem pod uwage jasności ekranu. 58W pobierał na konkretnym ustawieniu jak zmierzyłem watomierzem wartości względem min jasność a max jasność to wyszły mi takie wartości:
    Monitor Lewy świetlówka min jasność - 46W, max jasność - 86W(!)
    Monitor Prawy LED min jasność - 36W, max jasność - 55W.
    Stwierdzam cel osiągnięty jedyne do czego mogę się doczepić to regulacja tak jak pisałem wcześniej z racji że nie jest w zakresie od 0-5V nie jest tak "dynamiczna" jak przy świetlówce ale obecna regulacja w zupełności mi wystarcza. Drugi monitor z pewnością zostanie zmodernizowany, 31W oszczędności na max jasności rozwala system, na pewno odciąży zasilacz a i świeci to naprawdę dobrze :D
    Vathaz
    Level 11  
    Monitor złożony jak w powyższych postach działa bez zarzutu po dziś dzień temat zamykam :)