logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner-komputer połączenie - Jak optymalnie podłączyć amplituner i komputer

gangsta 11 Lis 2018 20:45 2673 15
REKLAMA
  • #1 17553058
    gangsta
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam,

Jestem na etapie składania systemu kina domowego. Założenia są takie: odtwarzanie filmów z komputera typu media center, nie będzie blu-ray czy dvd. Na chwilę obecną posiadam komputer ze zintegrowaną kartą dźwiękową, komplet głośników 5.1 no i odbiornik TV. Potrzebuję jeszcze amplitunera, karty dźwiękowej lepszej jakości i podłączenia tego razem. I tu moje pytanie jak dobrać te komponenty żeby było optymalnie pod kątem użytkowym, jakościowym i ekonomicznym? Czy kupić starszy amplituner dobrej jakości bez HDMI i nowych dekoderów (np Arcam 300, cambridge audio azur 540R) i do tego przyzwoitą kartę dźwiękową (pcie) np xonara DX czy D2X i podłączyć to po analogu, TV oczywiście z kompa bezpośrednio po HDMI. Czy może kupić nowocześniejszy amplituner z HDMI podłączyć przez HDMI do karty graficznej a TV z HDMI amplitunera i nie trzeba nowej karty dźwiękowej ? A może wykorzystać wyjście cyfrowe ze zintegrowanej karty dźwiękowej?
    Oprócz kina chcę podłączyć wzmacniacz stereo i inne kolumny do muzyki ale czy będzie to DAC z karty dźwiękowej czy z amplitunera wybiorę co lepsze. Budżet niestety nie jest duży max 1500zł a im taniej tym lepiej - rynek wtórny oczywiście. Proszę o radę. Mile widziane również propozycje konkretnych modeli wartych uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 17553074
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    gangsta napisał:
    odtwarzanie filmów z komputera typu media center

Co to za komputer, jakie wyjścia audio posiada?
    gangsta napisał:
    A może wykorzystać wyjście cyfrowe ze zintegrowanej karty dźwiękowej?

Jeśli takowe posiada - jak najbardziej, zakup karty do zwykłych zastosowań mija się z celem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17553289
    gangsta
    Poziom 14  
    Płyta główna MSI H97M-G43
    w specyfikacji napisano:
    • Realtek® ALC892 Codec
    - 7.1-Channel High Definition Audio
    - Supports S/PDIF output

Czy się mija z celem to właśnie się zastanawiam, bo po researchu rynku i przeczytaniu wielu opinii o jakości dźwięku amplitunerów mam mieszane uczucia. Przykładowo:
    Cambridge audio 540R można zakupić za 600zł + karta dźwiękowa powiedzmy za 200zł max 300zł. Razem 900zł.
    Lub Arcam 300 za 950zł + karta to max 1250zł.
    DENON AVC-A1D za 1000zł (ten akurat jest za duży i na szafkę mi nie wejdzie) + karta to 1300zł
    Za tą kwotę trudno znaleźć amplituner z Hdmi i nowszymi dekoderami i jakością toru audio taką jak wymieni poprzednicy. Nie ukrywajmy to są stare maszyny bez dekoderów i hdmi ale z górnej półki które kosztowały nawet ponad 8kPLN (Denon, Arcam). Dlatego do głowy przyszło mi połączenie dźwiękowej po analogu.
    Są oczywiście dobrej jakości nowsze amplitunery ale od 1600zł w wzwyż. Przynajmniej ja nic ciekawego nie znalazłem. Czekam na ewentualne alternatywy. [/i]
  • #4 17553370
    sosarek

Poziom 43  
    Osobiście posiadam ALC889 podpięte kablem optycznym do starego JVC RX-5042Si zestawem kolumn DiY na głośnikach Tesli(podobnie subwoofer) - w odtwarzaczach włączone Passtrough lub Direct - sygnał wtedy omija niejako kartę i jest bezpośrednio kierowany do amplitunera - gra to naprawdę dobrze.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17553399
    gangsta
    Poziom 14  
    Czy obecna karta zapewni mi niezbędne dekodowanie dźwięku jadąc po optyku? Czy prześle sygnał cyfrowy wymagający jeszcze zdekodowania? bo jeśli zapewni dekodowanie to rzeczywiście niema co nowej karty kupować.
  • #6 17553409
    sosarek

Poziom 43  
    Karta nie dekoduje - robi to amplituner.
    Karta wysyła czysty nie przetworzony sygnał do amplitunera który to posiadając odpowiednie dekodery dźwięku, np.DTS przetwarza go.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17553447
    gangsta
    Poziom 14  
    No to kiszka. Trzeba dobrą kartę i jechać po analogu (zwłaszcza że DTS-HD MA czy Dolby TRUE HD nie prześle po optyku). To chyba taniej wyjdzie niż pchać się w nowsze amplitunery. Zauważasz jakieś minusy tego rozwiązania?
  • #8 17553457
    sosarek

Poziom 43  
    Jesteś w błędzie - karta wyśle nieprzetworzony sygnał - ważny amplituner który to zdekoduje - konwersja z sygnału analogowego do cyfrowego i z powrotem mija się z celem .
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17553492
    gangsta
    Poziom 14  
    Napisałem że chcę wykorzystać wyjścia analogowe z karty, karty przecież posiadają własne dekodery, na wyjściu dają sygnał analogowy przeznaczony tylko do wzmocnienia przez wzmacniacz. Amplituner wtedy wykorzystuje jako wzmacniacz 5-kanałowy. Moja zintegrowana karta też posiada oddzielane wyjścia i mógłbym to wykorzystać ale jakość tego pozostawia wiele do życzenia.
  • #10 17553515
    sosarek

Poziom 43  
    gangsta napisał:
    karty przecież posiadają własne dekodery, na wyjściu dają sygnał analogowy

Zrozum jedno - dają sygnał analogowy - a nie CYFROWY - tego nie zdekodują.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17553581
    gangsta
    Poziom 14  
    Może trochę skrótowo napisałem. Mając na myśli kartę dźwiękową myślałem o komputerze, a czy zdekoduje to karta, program komputerowy, sterownik wideo czy audio to mi to obojętne. Ważne żebym miał na wyjściu karty dźwiękowej zdekodowany sygnał.
  • #12 17553591
    sosarek

Poziom 43  
    Żanna w miarę normalna karta nie dekoduje - chyba że kosztuje jakieś k - większość przysyła sygnał do zewnętrznych dekoderów w amplitunerach itp - tak ciężko to pojąć?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 17553612
    gangsta
    Poziom 14  
    Sory ale ciężko. Powiedz mi jedno. Jeżeli komputer nie jest w stanie zdekodować sygnału audio zapisanego na filmie powiedzmy w AC3 to jakim cudem na wyjściu karty dźwiękowej mam analogowy sygnał podzielony na wszystkie kanały.
  • #14 17553629
    sosarek

Poziom 43  
    Rozróżnij dwie rzeczy - dekoder softwarowy oparty o CPU i kodek na płycie(które obciążają komputer) od sprzętowego - gdzie sygnał leci bezpośrednio do urządzenia dekodującego - amplitunera które jest w stanie zdekodować więcej formatów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 17553659
    gangsta
    Poziom 14  
    Niech sobie obciąża CPU i komputer. Od tego jest żeby pracował. Przecież jak puszczę film to i tak nic innego na komputerze nie robię (zresztą jakie to obciążenie podłóg wyświetlania obrazu w full HD czy 4K). Zresztą pisałem, że to ma wykorzystanie jako media center. Właśnie chodzi mi o odpowiedź jakich formatów nie jest wstanie przetworzyć komputer a jakie jest - to miałem na myśli zadając pytanie "czy widzisz jakieś minusy?" Czy jak włożę płytę z Blu-ray z nowym filmem do napędu czy jestem w stanie go odtworzyć uzyskując obraz i dźwięk przestrzenny na wyjściu? Czy może się zdarzyć że będzie cisza? lub samo stereo?
  • #16 17553755
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Jakościowo dźwięk będzie zawsze lepszy, gdy dekodowaniem zajmie się amplituner, a sygnał zostanie dostarczony do niego cyfrowo.

Jeśli puścisz to analogowo z karty, to po pierwsze sama karta posiada gorsze komponenty, po drugie niepotrzebnie wzmocnisz także szumy i zniekształcenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować system kina domowego, korzystając z komputera jako źródła multimediów. Posiada zintegrowaną kartę dźwiękową oraz głośniki 5.1, a jego pytanie dotyczy optymalnego połączenia amplitunera z komputerem. Rozważa zakup starszego amplitunera bez HDMI, takiego jak Cambridge Audio Azur 540R lub Arcam 300, oraz karty dźwiękowej, czy też nowocześniejszego amplitunera z HDMI, który mógłby uprościć połączenia. W dyskusji podkreślono, że zintegrowana karta dźwiękowa nie dekoduje sygnału audio, co może wymagać zakupu lepszej karty dźwiękowej, jeśli użytkownik chce uzyskać wyższą jakość dźwięku. Uczestnicy rozmowy wskazali, że lepszym rozwiązaniem jest przesyłanie sygnału cyfrowego do amplitunera, który ma odpowiednie dekodery, co zapewnia lepszą jakość dźwięku w porównaniu do przesyłania sygnału analogowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA