Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] FAAC 741 przestaje otwierać/zamykać przy podłączeniu fotokomórek

VG 12 Nov 2018 20:37 1257 7
    VG
    Level 10  
    Witajcie

wydawało mi się że mając schemat bez problemu sobie poradzę , jakie zdziwienie że po podłączeniu fotokomorek zgodnie z instrukcja brama przestaje sie otwierac/zamykać.
    Ale po kolei: przez dłuższy czas miałem brame bez fotokomorek( instalator nie zamontował nie mial czasu dokonczyć po roku czasu czekania sam postanowilem ogarnąć temat - na szczescie nie zaplacilem mu za niepelny montaż). Podłączyłem sterownik Proxima NW1 bo mam piloty od bram garażowych SOMFY Key Go.
    Wszystko działa bez problemu zgodnie ze schematem nr 5 czyli bez urządzeń zabezpieczających. W momencie podłączenia fotokomorek FAAC XP20D na zamykaniu (wg. schematu rys 9 ) , fotokomorki działaja czyli: przy przerwaniu widoczność w fotokomorce RX styki 2 i 3 działaja , dioda na foto gasnie przy przerwaniu oraz dioda FSW CL w sterowniku bramy rowniez mryga.
    Problem polega na tym ze przy tym podlaczeniu przestaje działać otwieranie/zamykanie bramy (sterowanie ze złącza OPEN A).
    Jak przywróce polaczenia z rys. 5 brama bez problemu sie otwiera/zamyka. Sprawdzałem zgodność podlaczenia z rys. 9 ze 3 razy i nie mam pojecia dlaczego przy podlaczeniu fotokomorek nie działa otwieranie/zamykanie bramy.
    Dodam ze ze slychac pykniecie w napedzie natomiast nie nastepuje poruszenie bramy.
    Moze ktos jakis pomysl?

Dokumentacja z ktorej korzystam :

http://www.pilotydobram.pl/files/383/faac-740-741-instrukcja-montazowa.pdf
    Jarzabek666
    Level 38  
    Schemat jest błędny porównaj go z rys5 i pomyśl co brakuje w tej dokumentacji to jest opisane. Za to producent powinien dostać bana. A po drugie Open A nie służy do fotokomórek tylko FSW op lub cl Open A lub B to sygnał do otwierania bramy
    VG
    Level 10  
    Moze nie precyzyjnie opisałem, Open A uzywam dla NW1 (radio dla pilotów SOMFY ) i dla Videodomofonu nie dla fotokomórek.

Czy chodzi o połączenie PIN 5 (STOP) z minusem (PIN 8) ?
  • Helpful post
    Jarzabek666
    Level 38  
    Tak o to chodzi FAAC 741 przestaje otwierać/zamykać przy podłączeniu fotokomórek
    zybex
    Helpful for users
    Czy wcześniej było to połączenie, tzn. 5 i 7 (lub 8)? Według mnie musiało być, bo inaczej brama by się nie przesuwała.
    Jarzabek666
    Level 38  
    No raczej było bo działało zresztą pisał że zgodnie z rysunkiem 5 i działało a że dodał fotokomórkę zgodnie z rysunkiem 9 który jest błedny bo właśnie nie przewiduje mostka na stop. A to konieczny warunek do działania bramy.
    VG
    Level 10  
    Kolego Jarzabek666 dzieki ! wlasnie poleciałem w ciemnosci podlaczyc i faktycznie zaczeło działac , masz u mnie SOG'a :)
    Przy okazji inaczej zrozumialem zdanie "brak podłączonych urządzeń STOP" dla mnie wlasnie fotokomorka jest urzadzeniem STOP, no ale ja nie zyje z montowania bram :)
    Jeszcze raz dzięki :)
    VG
    Level 10  
    Kolego Jarzabek666 dzieki ! wlasnie poleciałem w ciemnosci podlaczyc i faktycznie zaczeło działac , masz u mnie SOG'a :)
    Przy okazji inaczej zrozumialem zdanie "brak podłączonych urządzeń STOP" dla mnie wlasnie fotokomorka jest urzadzeniem STOP, no ale ja nie zyje z montowania bram :)
    Jeszcze raz dzięki :)

Dodano po 3 [minuty]:

Zgodnie z opisem Jarzabek666